Αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης

Δημοσιεύτηκε από το χρήστη δάσκαλος άγγελος στις 13 Αύγουστος 2012 στις 3:44 στην ομάδα Χημεία Γ΄Λυκείου
Σε διάλυμα ΗF προσθέτουμε καθαρή ποσότητα NaCl. Σε ερώτηση για την μεταβολή του pH του διαλύματος απαντάμε ότι αυτό παραμένει σταθερό. Αν κάποιος επιχειρήσει να κάνει αντίδραση θα έχει: ΗF + NaCl = HCl + NaF μια αντίδραση όπου παράγεται αέριο HCl το οποίο βέβαια είναι ευδιάλυτο στο νερό και δεν διαφεύγει απο το διάλυμα. Οι μαθητές μαθαίνουν στην Α λυκείου ότι μια αντίδραση διπλής αντικατάστασης πραγματοποιείται όταν εκλύεται αέριο χωρίς να γίνεται διάκριση αν πρόκειται για αντίδραση διαλυμάτων ή καθαρών ποσοτήτων. Θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω στο θέμα.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
admin
Διαχειριστής
02/11/2016 10:58 ΠΜ

Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 13 Αύγουστος 2012 στις 10:06

Καλημέρα Άγγελε.

Ποια είναι τα Σ.Ζ. του ΗF και ΗCl;

Στην παραπάνω αντίδραση, αυτό που πρέπει να τονίζεται είναι ότι μιλάμε για αντίδραση που γίνεται σε διάλυμα, συνεπώς δεν παράγεται κανένα αέριο και η αντίδραση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Στην πραγματικότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί η αντίθετή της, αφού παράγεται ασθενές οξύ.

Απάντηση από τον/την δάσκαλος άγγελος στις 13 Αύγουστος 2012 στις 10:58

Συμφωνώ Διονύση. Οπότε για να πραγματοποιηθεί μια αντίδραση μεταξύ ηλεκτρολυτών και μιας και ασχολούμαστε αποκλειστικά με ευδυάλυτους ηλεκτρολύτες το κριτήριο είναι να παράγεται ασθενής ηλεκτρολύτης (ασθενές οξύ η βάση). Απλά έθιξα το θέμα γιατί στην Α λυκείου δεν διευκρινίζεται τι εννούμε ακριβώς να εκλύεται αέριο και ειδικά για τις περιπτώσεις που το αέριο είναι HCl, HI ή HBr.

Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 13 Αύγουστος 2012 στις 11:00

Έχεις δίκιο Άγγελε. Δυστυχώς πρέπει να φτάσει κάποιος μαθητής στην Γ΄Λυκείου, για να το μάθει αυτό.