Εξεταζόμενο μαθημα η Πληροφορικη!

Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Δημητρης Παπαγεωργιου στις 5 Σεπτέμβριος 2014 στις 23:51 στην ομάδα Χημεία Γ΄Λυκείου

Σύμφωνα με δηλώσεις Λοβέρδου θα γίνει επανεισαγωγή της Πληροφορικής ως εξεταζόμενο μάθημα !!

Αν αυτο συμβεί με την μορφη της ελέυθερης επιλογής μεταξύ Χημείας – Πληροφορικής τότε η Χημεία θα γίνει σαν την Χημεια-Βιοχημεια της Τεχνολογικης..

Σε συνδυασμο με την εξαφανιση της απο την Β Λυκειου η Χημεία κινδυνεύει με εξοστρακισμό από την δευτεροβαθμια εκπαίδευση.

Το αντικείμενο μας θα περιοριστει μόνο στους εκλάχιστους που στοχεύουν τις Ιατρικές σχολές.

Νομίζω ότι μετά τις δηλώσεις Λοβέρδου η μόνη σωτηρία θα ηταν η δημιουργία μιας νέας ομάδας σχολών, με σχολές “πληροφορικής”. Με αυτο τον τρόπο η υπερφορτωμένη ομάδα με τις 200 σχολές θα διατηρουσε περιπου τις 150 και η Χημεία θα διατηρούσε την ισχυρή της θέση.

Ας προσπαθήσει ο καθένας μας, με οποιον τρόπο μπορει, να ξεσηκώσει την ΕΕΧ και τους Πανεπιστημιακούς. Για να προλάβουμε τον υπουργό πριν ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις..

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
admin
Διαχειριστής
04/11/2016 5:52 ΜΜ

Απάντηση από τον/την δάσκαλος άγγελος στις 6 Σεπτέμβριος 2014 στις 15:35

Πάντως η δήλωση αναφέρει ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή εκτός απο την εισαγωγή της πληροφορικής για τις σχετικές σχολές. Οπότε εγώ καταλαβαίνω ότι η πληροφορική θα είναι μάθημα επιλογής ως πέμπτο εξεταζόμενο όπως είναι τώρα οι αρχές οικονομίας. Αυτό είναι το σωστότερο κατα τη γνώμη μου και έτσι νομίζω θα είναι.

Απάντηση από τον/την Δημητρης Παπαγεωργιου στις 6 Σεπτέμβριος 2014 στις 21:34

Ελπιζω να προλαβουμε τις εξελιξεις. Να μην βρεθουμε προ τετελεσμενων..

Απάντηση από τον/την Δημητρης Παπαγεωργιου στις 9 Σεπτέμβριος 2014 στις 19:29

Μια άλλη σκεψη σχετικα με το μάθημα της Πληροφορικης-Αλγόριθμοι είναι να μπει στο πεδίο (ΕΠΕ) «Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες». Εκει δινεται η δυνατοτητα, αναλογα με την επιλογη των μαθημάτων, να διαλέξει ο μαθητης ειτε οικονομικες, είτε παιδαγωγικες σχολές. Θα μπορουσε πχ απο τα 4 υπαρχοντα μαθηματα:

I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
II. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.
III. Αρχές Οικονομικής Επιστήμης και
IV. Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

το προτελευταιο (ή το τελευταιο) να αντικαθισταται απο την Πληροφορικη για οσους θελουν να δηλωσουν τις αντιστοιχες σχολες..

Εδω και το σχετικο ΦΕΚ (17 Σεπτ 2013)

ΦΕΚ

 

Απάντηση από τον/την Χαρκοπλιάς Κώστας στις 13 Σεπτέμβριος 2014 στις 19:03

Του Απόστολου Λακασα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ):Δείτε κι εδώ

Στον αέρα είναι το νέο σύστημα εισαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος εξήγγειλε την επανεισαγωγή της Πληροφορικής ως εξεταζόμενο μάθημα. Η απόφαση αλλάζει τις τεχνικές ισορροπίες του συστήματος, καθώς ο κ. Λοβέρδος δεν ανακοίνωσε το μάθημα το οποίο θα αντικατασταθεί από την Πληροφορική. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας και τα ΑΕΙ έχουν ολιγωρήσει να ξεκαθαρίσουν σημαντικά ζητήματα για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου.

Ειδικότερα, χθες ο κ. Λοβέρδος επισκεπτόμενος το Καστελλόριζο ανέφερε ότι τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ και Β΄ Λυκείου θα δημοσιοποιηθούν έγκαιρα και πρόσθεσε: «Η μόνη αλλαγή θα είναι η επανεισαγωγή της Πληροφορικής ως εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες εξετάσεις για τα τμήματα Πληροφορικής». Με βάση το νέο σύστημα εισαγωγής, που ψηφίστηκε πέρυσι και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016 για τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου, ισχύουν τα ακόλουθα:

• Ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις: των ανθρωπιστικών και των θετικών σπουδών.

• Στην Γ΄ Λυκείου θα επιλέξει μεταξύ των: α) ανθρωπιστικών σπουδών, β) οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σπουδών και γ) θετικών σπουδών. Επιλέγοντας πεδίο, ο μαθητής θα εξετασθεί σε 4 μαθήματα διεκδικώντας μία θέση σε συγκεκριμένη ομάδα σχολών.

Ο κ. Λοβέρδος δεν ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο η Πληροφορική θα εισαχθεί στα εξεταζόμενα μαθήματα. Θα δημιουργηθεί νέο επιστημονικό πεδίο –το έκτο– στο οποίο η Πληροφορική θα είναι ένα εκ των τεσσάρων εξεταζόμενων μαθημάτων και το οποίο θα δίνει δικαίωμα πρόσβασης στα 33 τμήματα Πληροφορικής πανεπιστημίων και ΤΕΙ; Ή η Πληροφορική θα αντικαταστήσει κάποιο μάθημα σε ένα από τα υπάρχοντα πέντε πεδία; Σε αυτή την περίπτωση τα φώτα στρέφονται στο πεδίο θετικών και τεχνολογικών επιστημών και στη Χημεία. Εάν συμβεί αυτό, θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν σε Τμήμα Χημείας. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν περί τα 100 τμήματα σχετικά με τη Χημεία. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η Ενωση Ελλήνων Χημικών θα ζητήσει το μάθημα της Πληροφορικής να αποτελέσει 5ο ειδικό μάθημα, όπως π.χ. το Σχέδιο για την Αρχιτεκτονική, η ξένη γλώσσα για τις ξενόγλωσσες φιλολογίες και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για τα Οικονομικά, αλλά να μη «θιγεί» η θέση της Χημείας στην Γ΄ Λυκείου. Το υπουργείο Παιδείας θα συστήσει επιτροπή που θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εισαχθεί η Πληροφορική στο νέο σύστημα εξετάσεων. Επίσης, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Πίσω από τη διελκυστίνδα αυτή, που είχε στηθεί και πέρυσι όταν ψηφίστηκε ο νόμος για το Νέο Λύκειο, κρύβεται η αγωνία των καθηγητών κάθε ειδικότητας για τις ώρες διδασκαλίας που θα έχουν στο σχολείο (ο φόβος των πλεονασμάτων είναι υπαρκτός), αλλά και η αγορά των φροντιστηρίων και των ιδιαίτερων μαθημάτων τα οποία δίνουν βάρος στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Τέλος, το υπ. Παιδείας θα πρέπει να ορίσει σε ποια επιστημονική κατεύθυνση θα ενταχθεί καθένα από τα 450 Τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ και το μάθημα βαρύτητας για την εισαγωγή σε καθένα. Εκκρεμότητες για τις οποίες έχουν ολιγωρήσει και τα ΑΕΙ, που έπρεπε να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους από τον Μάρτιο.

 

Απάντηση από τον/την Ηλιας Τσαφογιαννος στις 13 Σεπτέμβριος 2014 στις 21:26

Πιθανοτατα θα ειναι 5ο μαθημα, οπως το ΑΟΘ. Οι μαθητες θα «παιζουν»με δυο βαθμολογιες. Μια για τις σχολες  Πληροφορικη και μια για ολες τις αλλες. Αν κανουν το λαθος και βαλουν τους μαθητες να επιλεξουν αναμεσα στην Πληροφορικη και τις υπολοιπες, ποσοι μαθητες θα επιλεξουν τις σχολες της Πληροφορικης, λογω του μικρου αριθμου τους;

 

Απάντηση από τον/την Δημητρης Παπαγεωργιου στις 13 Σεπτέμβριος 2014 στις 23:43

Το γεγονος οτι μεταξυ των σεναριων που ακουγονται ειναι αντικαταστση της Χημειας θα έπρεπε να είχε ήδη προκαλεσει την εντονη και επίσημη αντίδραση της ΕΕΧ (ελπίζω να συμβαίνει «παρασκηνιακά»..). Ταυτοχρονα δείχνει και πόσο ευάλωτος ειναι ο κλαδος μας σε επιθέσεις..

Το «λαθος» που αναφέρει ο Ηλίας (το να μπει σαν ΕΠΕ η ομαδα σχολων Πληροφορικης)  νομίζω οτι θα δώσει στην πληροφορικη την σωστη της διασταση. Αλλά κι αυτο ο κλαδος των Πληροφορικαριων δυσκολα θα το δεχθει καθως αυτοι επιδιωκουν να ειναι απο τα βασικα μαθηματα και οχι η επιλογη ελαχιστων.

Μην ξεχναμε ομως οτι αυτο το «λαθος» το εχουμε ηδη δεχθει εμεις με την ΕΠΕ με τις Επιστημες Υγειας. Αν η Χημεια εξαφανισθει απο τα 4 μαθηματα θα μεινουμε μονο με αυτο το «λαθος»..

 

Απάντηση από τον/την Ηλιας Τσαφογιαννος στις 14 Σεπτέμβριος 2014 στις 0:00

Μου κανει εντυπωση οτι στις συνεντευξεις που παιρνουν απο τον Λο δεν εχουν ρωτησει κατι βασικο: Θα προστεθει η Πληροφορικη  ή θα αντικατασταθει καποιο  μαθημα; Απλα και καθαρα.

Πριν λιγο καιρο η ΕΕΧ αστελνε συνεχως ανακοινωσεις. Το τελευταιο διαστημα η ¨εκκωφαντικη» σιωπη της, ενδεχομενως δειχνει παρασκηνιακες κινησεις

 

Απάντηση από τον/την Θοδωρής Βαχλιώτης στις 14 Σεπτέμβριος 2014 στις 2:26

Ηλία, μάλλον ακόμα δεν ξέρει και αυτός, γιαυτό δεν τον ρωτάνε… Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα αφήσουν ανέγγιχτη τη Χημεία. Το μόνο λογικό είναι να δίνουν την πληροφορική ως πέμπτο μάθημα. Κάθε άλλη αλλαγή θεωρώ, όπως έχω κατ’επανάληψη γράψει, ότι είναι λανθασμένη. Κύριοι, η χημεία είναι ΒΑΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ είπαμε… Και το πλέον αδικημένο την τελευταία δεκαπενταετία…

 

Απάντηση από τον/την θωμαιδης Στεφανος στις 14 Σεπτέμβριος 2014 στις 22:20

Αγαπητοί συνάδελφοι επιτέλους πρέπει όλοι πέρα απο προσωπικά συμφέροντα να αντιληφθούν ότι η Χημεία σε όλο τον κόσμο θεωρείται απο τις κορυφαίες επιστήμες είναι απαραίτητη σε πάρα πολλές σχολές και όχι μόνο στις σχολές υγείας.Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο μένος απο συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων. Οσον αφορά την πληροφορική προτείνω να εξετάζεται σαν μάθημα γενικής παιδείας ή τουλάχιστον σαν πέμπτο μάθημα στις θετικές και οικονομικές επιστήμες.

 

Απάντηση από τον/την Δημητρης Παπαγεωργιου στις 15 Σεπτέμβριος 2014 στις 23:52

Στα εκπαιδευτικα σαιτ (esos, alfavita) η προπαγανδα των πληροφορικαριων συνεχιζεται. Οποτε μπορω αφηνω καποιο σχολιο. Ας προσπαθησουμε να δωσουμε κι απο εκει την δικια μας απαντηση.

 Απάντηση από τον/την Σερβετάς Γιάννης στις 16 Σεπτέμβριος 2014 στις 10:24

Απάντηση από τον/την Σερβετάς Γιάννης στις 16 Σεπτέμβριος 2014 στις 10:27

Αυτό που φοβόμασταν τελικά έγινε!!!η ΕΕΧ εδώ και χρόνια κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

βιολογία και άγιος ο θεός.

Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 16 Σεπτέμβριος 2014 στις 12:00

Καλημέρα Γιάννη.

Ο σύνδεσμος που έχεις δώσει παραπάνω, αναφέρεται στη φετινή χρονιά, που βέβαια ισχύουν τα παλιά.

Απάντηση από τον/την ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ στις 18 Σεπτέμβριος 2014 στις 0:29

ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 50 ΣΧΟΛΕΣ,ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ..17/9.ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ  ΙΣΧΥΣΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΕ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΜΑΣ «ΚΑΘΑΡΙΣΕ» Ο ΑΛΑΧΙΩΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΠΡΙΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ

 

admin
Διαχειριστής