Δίωρο Διαγώνισμα Στη Μηχανική των Στερεών

Ένα δίωρο (στην πράξη χρειάστηκε άλλη μια ώρα, είχαμε το χρονικό περιθώριο) για τους 2 καλύτερους μαθητές μιας πολύ καλής τάξης (οι υπόλοιποι μετά το Πάσχα, ως είθισται, έχουν εγκαταλείψει το σχολείο) στη Μηχανική στερεού σώματος (οι ίδιοι το πρότειναν). Κάποια λάθη έκαναν, αλλά γενικά είναι μέσα στο πνεύμα της Φυσικής.

εδώ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
5 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
03/05/2017 8:59 ΠΜ

Καλημέρα Ντίνο.

Σε ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας.

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
03/05/2017 2:02 ΜΜ

Χαιρετω !

Εκλεπτυσμένη η ματια σου στα του Στερεου ! 

Στο Θεμα 3 με μια οριζοντια βολη της σφαιρας καταφερες να εξετασεις αρκετα πραγματα . Μου αρεσε το (ii) τους ρυθμους μεταβολης  (Θα μπορουσες λογω  ΑΔΜΕ να ελεγες κατευθειαν οτι dK/dt= -dU/dt , μου αρεσε ομως και ο τροπος σου ) . Επισης στο (iii) αν δεν παει το μυαλο καποιου οτι η κινητικη στο εδαφος λογω ΑΔΜΕ ειναι ιση με την ολικη αρχικη ενεργεια θα κανει αρκετες πραξεις για να το βρει … Παρατηρω οτι δινεις αρκετη εμφαση στην τροχιακη στροφορμη τοσο στο Θεμα 3 οσο και στο Θεμα 4 .

Το Θεμα 4 θελει ιδιαιτερη προσοχη στην ευρεση του κινηματικου συνδεσμου . Ειδα τον τροπο σου αν μου επιτρεπεις θα εκανα το εξης : 

uνημ  = ω1 * 2R = ucm2 – ω2 * R ==> ucm2   = ω2  + 2*ω1 ) *R  ==> acm2 = ( α2 + 2*α1 ) *R  , 

α1 , α2 γωνιακες επιταχυνσεις . 

Στο τελευταιο ερωτημα εφοσον εχεις βρει το acm2 = (3/4)*g  θα ελεγα στην συνεχεια οτι μετα απο χρονο Δτ εχει διανυσει κατακορυφα με αυτην την επιταχυνση αποσταση h και εχει αποκτηση ucm2.

Αρα   h = ucm2 ^2 / (2acm2 επομενως θα εβγαινε το h = (2/3)*(ucm2 ^2 / g ) .

Στο τελος θα ηθελα να αναφερθω στο Θεμα 2 . Θα ηταν ισως καλυτερα να εκανες την ερωτηση ως εξης : Την στιγμη που το κεντρο μαζας βρισκεται στην ιδια κατακορυφη με το Ο και πανω απο αυτο να αποδειχθει οτι εχει την επιταχυνση που γραφεις . Το λεω αυτο διοτι ο συμβολισμος (αcm) μπορει να μπλεξει καποιον και να μην σκεφτει οτι υπαρχει και κεντρομολος επιταχυνση . Σε καθε θεση η επιταχυνση του κεντρου μαζας ειναι προφανως διαφορετικη εδω λοιπον ζηταμε την επιταχυνση του οταν βρεθει στο συγκεκριμενο σημειο . Φυσικα η ιδεα του προβληματος σου εχει πολυ ενδιαφερον ! Μου θυμισε την σχετικη αναρτηση του Θοδωρη Παπασγουριδη .

Σε ευχαριστουμε για τις σκεψεις σου και τις προτασεις σου ! Να εισαι καλα !

 

 

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Κωνσταντίνε καλημέρα. Ευχαριστούμε για το διαγώνισμα. Ειδικά για τον ανομοιογενή δίσκο έψαχνα μια άσκηση γιατί μου τη ζήτησε μαθητής. Μπορούν να ρωτήσουν κάτι σχετικό στις εξετάσεις;