Η Γη το καλοκαίρι είναι πιο μακριά από τον Ήλιο

Με αφορμή ένα άρθρο από το fb του κ. Σιμόπουλου που αναπαράγει η Τίνα μας ΕΔΩ

Γράφει ο κ. Σιμόπουλος : «…Αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κλίση των 23,5 μοιρών»

 

Θα προσπαθήσω να ανασκευάσω την υπερβολή της έκφρασης «…αποκλειστικά και μόνο…». Αν έχω δίκιο σε όσα παρακάτω παραθέτω τότε … Τότε είμαι σίγουρος πως ο κ. Σιμόπουλος γνωρίζει ότι το σωστό θα ήταν : «…Αυτό οφείλεται κυρίως στην κλίση των 23,5 μοιρών».

Η Συνέχεια ΕΔΩ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
16 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
04/07/2017 8:54 ΠΜ

Καλημέρα Μήτσο.

Ωραία μελέτη, από την οποία έμαθα και κάτι που δεν είχα σκεφτεί.

Σε εμάς η απόσταση "βοηθάει" στο να μην γίνουμε Σαχάρα, αλλά το αντίθετο συμβαίνει στους 300.000 πατριώτες που κατοικούν στην Μελβούρνη!

Συμφωνώ στο "οφείλεται κυρίως στην κλίση "…

 

Τίνα Νάντσου
04/07/2017 9:12 ΠΜ

Καλημέρα Δημήτρη,

δεν γνωρίζω να σου πω φυσικά την απάντηση. Αναμένω το σχόλιο Σιμόπουλου και θα το μεταφέρω εδώ. Να είσαι καλά καλημέρα.

Τίνα Νάντσου
04/07/2017 2:05 ΜΜ

Η απάντηση του Διονύσιου Σιμόπουλου:

Αγαπητή μου Τίνα, εάν κατάλαβα καλά ο κ. Γκενες έχει πρόβλημα με την λέξη "αποκλειστικά" που χρησιμοποιώ στο κείμενό μου και υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω την λέξη "κυρίως". Μελέτησα με προσοχή το κείμενο του κ. Γκενε και (παρ’ όλο που με την κλιματολογία δεν έχω ασχοληθεί εδώ και 50 τουλάχιστον χρόνια) δεν βρίσκω κάποιο ουσιαστικό λάθος στην ανάλυσή του. Επίσης έψαξα λίγο περισσότερο το θέμα και σύμφωνα με τους δικούς μου υπολογισμούς η ατμόσφαιρα, η άνιση κατανοµή ξηράς και θάλασσας, το αλβέδο της Γης, οι υδρατμοί και το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, είναι περισσότερο σημαντικά απ’ ότι η διαφορά στην ηλιακή σταθερά μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, η οποία κατά την γνώμη μου δεν θα επέφερε κάποια ουσιαστική θερμοκρασιακή διαφοροποίηση. Τώρα εάν ο κ. Γκενές προτιμάει την λέξη “κυρίως” δεν διαφωνώ, μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει, σ’ ένα τόσο σύντομο κειμενάκι που γράφτηκε για το ευρύ κοινό, να προσθέσει έστω και μία επί πλέον παράγραφο στην οποία να εξηγεί ποιοι είναι οι επί πλέον παράγοντες αφού το “κυρίως” υπονοεί την ύπαρξή τους. Δεν νομίζω ότι έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

 

Νίκος Κορδατζάκης
04/07/2017 5:12 ΜΜ
Απάντηση σε  Δημήτρης Γκενές

Γεια σου Δημήτρη,

ωραία η ανάλυσή σου. Γνώριζα τη συνεισφορά των παραγόντων, όχι όμως και το ποσοστό τους. Δεν ήξερα τη λέξη "αλβέδο" και όταν διάβασα τα σχόλια ανέτρεξα και εγώ σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.

Ευχαριστούμε και εσένα και τον κύριο Σιμόπουλο.  

Νίκος Παναγιωτίδης

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ωραία συζήτηση.

Οι παρανοήσεις που υπάρχουν στην κοινωνία μας δεν έχουν ούτε αρχή ούτε τέλος. Πχ υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα στην "κάθοδο των κεραιών κινητής τηλεφωνίας" (για τη "βελτίωση της ποιότητας ζωής" που λέει κάποιος σύλλογος εδώ στα Γιάννενα) παρά στην κατάργηση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.

Στο θέμα που συζητάμε, οι χώρες του Νότιου ημισφαιρίου έχουν καλοκαίρι όταν η γη είναι πιο κοντά στον ήλιο, ενώ οι του βορείου ημισφαιρίου όταν είναι πιο μακριά. Υπάρχει άραγε διαφορά μεταξύ του Νότιου καλοκαιριού και του Βόρειου; Αντίστοιχα συμβαίνουν και στο χειμώνα. Άρα η Αυστραλία θάπρεπε να έχει θερμότερα καλοκαίρια και ψυχρότερους χειμώνες.

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλησπέρα Δημήτρη.

Ωραία μελέτη. Και μια μουσική συνοδεία της συζήτησης εδώ από το album Albedo 0.39 του Βαγγέλη Παπαθανασίου από το μακρινόν 1976.

Εμμανουήλ Λαμπράκης

Καλησπέρα

Εξαιρετική και πάρα πολύ πολύ διαφωτιστική και ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου Δημήτρη. Πολύ ενδιαφέρουσα και η συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.  

Εμμανουήλ Λαμπράκης
Απάντηση σε  Δημήτρης Γκενές

Ευχαριστώ

Επίσης να έχεις καλό καλοκαίρι Δημήτρη.

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης
04/07/2017 10:40 ΜΜ

Δημήτρη καλησπέρα

Πράγματι πολύ διαφωτιστική ανάρτηση. Αυτό που με εντυπωσιάζει σε εσένα είναι το μεγάλο εύρος γενικών γνώσεων που έχεις και καταπιάνεσαι με γενικά θέματα και όχι μόνο αυτά που αφορούν πιο κλασική  φυσική. Να θυμίσω την εργασία σου στα εντατικά και εκτατικά μεγέθη την οποία παρεμπιπτόντως δεν ξέρω αν την έχεις μεταφέρει.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
06/07/2017 11:24 ΠΜ

Τα παλιά χρόνια μπορούσες να ακούσεις γκαρσόνια στα παραδοσιακά καφενεία να φωνάζουν φτιάξε έναν "ναι και όχι".    Αυτή είναι η περίπτωση.

Βεβαίως η διαφορά απόστασης από τον ήλιο όταν ή γη βρίσκεται στο περιήλιο ή στο αφηλιο επηρεάζει το ποσό ακτινοβολίας άρα και θερμότητας.  Πιο ακριβείς υπολογισμοί δίνουν διάφορα περίπου 3%. Όμως το νότιο ημισφαίριο καλύπτεται σέ ένα τεράστιο ποσοστό, σε σχέση με το βόρειο, από  νερό.  Ή μεγάλη θερμοχωρητικότητα και ή μεγάλη ανακλαστική ικανότητα (albedo)  του νερού, σε σχέση με την ξηρά, αντισταθμίζουν αυτή την διαφορά του 3% και άρα μένει ή διαφορά λόγω κλίσης του άξονα.  Αυτά θεωρώντας τα ημισφαίρια ως σύνολο το καθένα.

Βέβαια ο Μητσος που είναι πονηρός βρήκε μία περιοχή στο κέντρο μιας μεγάλης ξηράς όπως ή Αυστραλός, χα χα!

Τελικά Μητσο νομίζω ότι όλοι (και οι ξένοι) χρησιμοποιούν το αποκλειστικά κυρίως για διδακτικούς λόγους για σοκάρουν με το να τονίζουν ότι τουλάχιστον στο βόρειο ημισφαίριο χειμώνα έχουμε όταν είμαστε κοντά στον ήλιο.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
07/07/2017 1:47 ΠΜ

Τριτη φορά που πρέπει να ξαναγράψω την απάντηση λόγω tablet.

Να πάρουμε καταρχήν τις φράσεις του κειμένου μου να δούμε τι λενε.

"Βεβαίως η διαφορά απόστασης από τον ήλιο όταν ή γη βρίσκεται στο περιήλιο ή το αφηλιο επηρεάζει το ποσό ακτινοβολίας άρα και θερμότητας."

Αν αυτό δεν συνιστά αποδοχή της κύριας θέσης σου ότι και ο παραγοντας απόσταση παίζει ρόλο τότε τι είναι;

  "Πιο ακριβείς υπολογισμοί δίνουν διάφορα περίπου 3%. "

Αν δεν πάρεις ακριβώς τη στιγμή που ή γη είναι στο περιήλιο ή στο αφηλιο αλλά για μία χρονική περίοδο τότε η απόσταση αλλάζει και θέλει μέσο όρο ή ολοκλήρωση. Οταν πσω σπίτι θα βρω πιστεύω σχετικό άρθρο. Όμως είτε για 3 είτε για 7% σημασία έχει ότι προστίθεται ή αφαιρείται στην οφειλόμενη στην κλιση του άξονα.

"Όμως το νότιο ημισφαίριο καλύπτεται σέ ένα τεράστιο ποσοστό, σε σχέση με το βόρειο, από  νερό.  Ή μεγάλη θερμοχωρητικότητα και ή μεγάλη ανακλαστική ικανότητα (albedo)  του νερού, σε σχέση με την ξηρά, αντισταθμίζουν αυτή την διαφορά του 3% και άρα μένει ή διαφορά λόγω κλίσης του άξονα.  Αυτά θεωρώντας τα ημισφαίρια ως σύνολο το καθένα."

Είναι σαφές εδώ ότι πρέπει να δεις το κάθε ημισφαίριο σαν όλον. Έτσι λέει ότι αντισταθμίζεται η διαφορά.

Γι' αυτό το επίμαχο κομμάτι έρχεται ακριβώς μετά 

"Βέβαια ο Μητσος που είναι πονηρός βρήκε μία περιοχή στο κέντρο μιας μεγάλης ξηράς όπως ή Αυστραλός, χα χα"

για να τονίσει το γεγονός ότι αν πάρεις ένα τμήμα τότε βέβαια μπορείς να βρεις διαφορές που οφείλονται στην διαφορετική απόσταση.  Όμως το συγκεκριμένο χα χα !!! ως τι το χρέωσες βρε Μητσο;

Και ή τελική πρόταση.

"Τελικά Μητσο νομίζω ότι όλοι (και οι ξένοι) χρησιμοποιούν το αποκλειστικά κυρίως για διδακτικούς λόγους για σοκάρουν με το να τονίζουν ότι τουλάχιστον στο βόρειο ημισφαίριο χειμώνα έχουμε όταν είμαστε κοντά στον ήλιο."

Και αυτό το ερμήνευσες ως κριτική;  Λέγοντας δηλαδή ότι για λόγους διδακτικούς και για να προκαλέσουν σοκ χρησιμοποιούν το αποκλειστικά, τι άλλο από ενισχυτικό της άποψης σου μπορεί να είναι.

Σπάνια έχω γράψει τόσο κακό κείμενο, που όπως φαίνεται,   που άτομο εγνωσμενης ευφυίας να το πάρει τόσο διαφορετικά από ότι νόμιζα ότι είναι προφανές.

Προσπαθώ να καταλάβω αλλά δεν τακαταφέρνω. Δικό μου το λάθος.

Μητσο μου συγνώμη.