Σωματιδιακή Φυσική και φερμιόνια Majorana

 Θεωρητικοί σε πείραμα που πρότειναν βρίσκουν στοιχεία για τα φερμιόνια Majorana

Από  στις 21 Ιουλίου 2017

Το 1928, ο φυσικός Paul Dirac έκανε την εκπληκτική πρόβλεψη ότι κάθε θεμελιώδες σωμάτιο στο σύμπαν έχει ένα αντισωμάτιο – το όμοιο δίδυμο αλλά με αντίθετο φορτίο. Όταν σωμάτιο και αντισωμάτιο συναντηθούν θα εκμηδενιστούν, απελευθερώνοντας μια ποσότητα ενέργειας. Ως συνήθως, λίγα χρόνια αργότερα το πρώτο σωμάτιο αντιύλης – το αντίθετο του ηλεκτρονίου, ποζιτρόνιο – ανακαλύφθηκε και η αντιύλη γρήγορα έγινε μέρος της λαϊκής κουλτούρας. 

Όμως το 1937, ένας άλλος λαμπρός φυσικός, ο Ettore Majorana, εισήγαγε μια νέα ανατροπή: Πρόβλεψε ότι στην κατηγορία των σωμάτιων που είναι γνωστά ως φερμιόνια, που περικλείει τα πρωτόνιο, νετρόνιο, ηλεκτρόνιο, νετρίνο και κουάρκ, θα πρέπει να υπάρχουν σωμάτια που θα πρέπει τα ίδια να είναι αντισωμάτιά τους.

Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων βρήκε το πρώτο στέρεο στοιχείο ενός τέτοιου φερμιονίου Majorana. Ανακαλύφθηκε σε μια σειρά εργαστηριακών πειραμάτων σε εξωτικά υλικά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Stanford. Η ομάδα ανέφερε τα αποτελέσματά της στο περιοδικό Science, 20 Ιουλίου. «Η ομάδα μας πρόβλεψε ακριβώς που θα βρει το φερμιόνιο Majorana και τι θα ψάξει σαν «όπλο που καπνίζει» για την πειραματική υπογραφή του», δήλωσε ο Shoucheng Zhang (φωτογραφία), θεωρητικός φυσικός και ένας από τους κύριους συγγραφείς της ερευνητικής μελέτης. «Η ανακάλυψη αυτή ολοκληρώνει μια από τις πιο έντονες αναζητήσεις της βασικής φυσικής, που διήρκεσε ακριβώς 80 χρόνια». Μολονότι η έρευνα για το περίφημο φερμιόνιο μοιάζει περισσότερο διανοητική παρά πρακτική, πρόσθεσε, θα πρέπει να έχει εφαρμογές στην πραγματική ζωή για την οικοδόμηση δυνατών κβαντικών υπολογιστών, αν και αυτό είναι ομολογουμένως κάτι για το μακρινό μέλλον.

Από το Fermilab Today

Ο ιδιαίτερος τύπος φερμιονίου Majorana που παρατήρησε η ερευνητική ομάδα είναι γνωστό ως «χειραλικό» φερμιόνιο επειδή κινείται κατά μήκος μιας μονοδιάστατης διαδρομής σε μόλις μια κατεύθυνση. Ενώ τα πειράματα στα οποία παράγεται είναι εξαιρετικά δύσκολο να επινοηθούν, να γίνουν οι διατάξεις και να πραγματοποιηθούν, το σήμα που παρήχθη ήταν καθαρό και ευκρινές, λένε οι ερευνητές. «Η έρευνα αυτή ολοκληρώνει ένα κυνήγι πολλών χρόνων να βρεθούν τα χειραλικά φερμιόνια Majorana. Θα είναι ένα ορόσημο στο πεδίο», είπε ο Tom Devereaux, διευθυντής στο Ινστιτούτο Υλικών και Ενέργειας του Stanford (SIMES), στο SLAC, όπου ο Zhang είναι κύριος ερευνητής.

«Φαίνεται να είναι μια πραγματικά καθαρή παρατήρηση για κάτι νέο», δήλωσε ο Frank Wilczek, θεωρητικός φυσικός στο MIT και κάτοχος βραβείου Nobel, ο οποίος δεν ενεπλάκη στη μελέτη. «Ουσιαστικά δεν είναι έκπληξη, επειδή οι φυσικοί θεωρούσαν για πολύ καιρό ότι τα φερμιόνια θα μπορούσαν να αναδυθούν από τους τύπους των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το πείραμα. Όμως (οι ερευνητές) τοποθέτησαν μαζί διάφορα στοιχεία που πριν δεν είχαν ποτέ τοποθετηθεί μαζί και διαχειρίστηκαν τα πράγματα έτσι που είναι πραγματικό ορόσημο ότι το νέο αυτό είδος του κβαντικού σωμάτιου μπόρεσε να παρατηρηθεί με ένα καθαρό, ισχυρό τρόπο».

ΠηγήStanford University

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μια καλογραμμένη σύνοψη από το physicsgg (4/10/2014), που περιγράφει την ιστορία και τις προηγούμενες πειραματικές διερευνήσεις των εξωτικών φερμιονίων Majorana.

 

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
03/08/2017 11:22 ΜΜ

Καλησπέρα Γιώργο 

Δεν ξέρω πως να σχολιάσω όλα αυτά .

Κοίταξα όλα όσα μας παραπέμπεις και καταλαβαίνω πως υπάρχουν κάποιοι γνώστες της κβαντικής θεωρίας πεδίου που σχηματίζουν εικόνα με όλες αυτές τις προτάσεις σε λογική σειρά … 

Ίσως οι συγγραφείς αύτών των κειμένων να κατορθώνουν να αναπαράγουν ερμηνευτικά σχήματα, έστω στο περίπου, για τα φερμιόνια Majorana … εγώ όχι.

Ξέρω και άλλα παραδείγματα υπερθέσεων αλλά αυτό το αντισωμάτιο του ίδιου του εαυτού  ?! με δυσκολεύει

Είναι δύσκολο να σχηματίσω ανάλογη εικόνα με αυτά που ξέρω περί εναντιομέρειας και χειρικότητας … Ως προς ποια άραγε συμπεριφορά τους να παρουσιάζουν συμμετρία επιπέδου καθρέφτη ?! Πώς να συνδέεται αυτό με την βασική ιδιότητα να είναι αντισωμάτιο του εαυτού του ?

Και πως όλα αυτά σχετίζονται λογικά με κάτι που προβλέπεται πως έπρεπε να παρατηρηθεί με μικροσκόπιο    ( οπτικό ?! ) που δημιουρεί μαγνητικό πεδίο (?!) σε θερμοκρασία -272 C στην άκρη μιας γραμμικής κατανομής ατόμων Fe πάχους ενός ατόμου ( άρα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο  ?! τι ηλεκτρονίων? )  πάνω σε έλασμα Pb  και … πράγματι παρατηρείται !…

Νιώθω λοιπόν να με καλούν να πιστέψω πως μια κονωνική ομάδα (υποτίθεται μάλιστα ομότεχνων μου κατ΄όνομα ) με μεθόδους επιστημονικές και ορολογία επιστημονικοφανή, με καλά οργανωμένους θεσμούς επικύρωσης θεωριών έχουν ελέγξει όλα αυτά και έχουν ανασυγκροτήσει μια σαφή , λογικά συγκροτημένη εικόνα της θεωρίας και αυτό αποδεικνύεται από την επίκλιση της ικανότητας τους να ελέγχουν πειραματικά τις προβλέψεις αυτής της θεωρίας και μάλιστα να σχεδιάζουν εφαρμογές … Ωραία δεν μπορώ να αμφισβητήσω κάτι που δεν καταννοώ και συνεπως : Μπράβο τους !

Σίγουρα δεν είναι περιγραφές για φωτογράφιση Kirlian της αύρας ή του "τσι" στο σεντόνι κάποιας οσίας της γιαπωνέζικης θρησκείας  (διάλεξα κάτι πολύ μακριά από την Τήνο …να μην τα ανακατέψουμε όλα εδώ ) 

Τι κρίμα που δεν μελέτησα κβαντική θεωρία πεδίου … Ίσως θα μπορούσα να απολαύσω την … αισθητική αυτής της νοητικής κατασκευής … και να ανασυγκροτήσω λογικά τις σχέσεις τους με όσα νομίζω πως ξέρω για την υπέρθεση κυματοσυναρτήσεων και την αντιύλη , τα μικροσκόπια και τα μαγνητικά πεδία …

( Μάλλον, αντί για σχόλιο στην ανάρτησή σου, μου προέκυψε μια έμμεση και με υπονοούμενα κριτική στα "εκλαικευμένα όνειρα για ΜΙΑ ΤΕΛΙΚΗ θεωρία" )

 

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Η κοινοποίηση της ιστορικής διερεύνησης των φερμιονίων Majorana, με την ευκαιρία της τελευταίας δημοσιοποίησης των τελευταίων ευρημάτων από τον Διονύση, εξέφραζε και τη δικιά μου αμηχανία στον όποιο χειρισμό (κατανόησης και διδακτικό) αυτών των στοιχείων.

Από την άλλη, συγκρατούμαι όπως και συ, να μετασχηματίσω την άγνοιά μου σε αποστροφή,

από τον S. Weinberg (σελ. 380):

«Το Καθιερωμένο Πρότυπο αντανακλάται σε εξισώσεις που διέπουν τα διάφορα πεδία, ωστόσο δεν είναι εφικτό να συναχθεί η αλήθεια του από τα μαθηματικά και την άμεση παρατήρηση της φύσης…. Το Καθιερωμένο Πρότυπο δεν μπορεί να απορρέει από προκαθορισμένες φιλοσοφικές αντιλήψεις. Αποτελεί περισσότερο προϊόν εικασίας καθοδηγούμενο από την αισθητική κρίση και επιβεβαιωνόμενο από την επιτυχία πολλών από τις προβλέψεις του. Μπορεί λοιπόν να μην είναι το ίδιο το τέλος του ταξιδιού, αλλά κάποιες από τις πτυχές του μάλλον θα επανεμφανιστούν σε οποιαδήποτε θεωρία το διαδεχτεί».

Μήτσο,

Ο σχολιασμός σου αναδεικνύει, ανάμεσα στ’ άλλα δυο παραμέτρους για τη διαχείριση των εκλαϊκευμένων πληροφοριών σχετικά με τρέχοντα επιστημονικά ζητήματα.

Ποιός ο κριτικός ρόλος του αναγνώστη των σχετικών ενημερώσεων από τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα όταν δεν διακατέχεται από τεχνοφοβικές ή “λουδίτικες” αντιλήψεις ή αμφισβητεί ολοκληρωτικά τη μεθοδολογία και τα πορίσματα της σύγχρονης επιστήμης;

Μπορούν αυτές οι ανακοινώσεις να αποτελέσουν διδακτικό υλικό, ενώ υπάρχει βάσιμη υποψία πως πρόκειται για ενδιάμεσες φάσεις ελέγχου υποθέσεων;