Απορία στο στερεό

Παρότι έχουν περάσει χρόνια από τότε που έδινα πανελλήνιες, για προσωπικούς λόγους, ξαναδιαβάζω την ύλη της φυσικής Γ’ Λυκείου. Μία απορία που δε μου λύθηκε ποτέ (και που ήταν και θέμα στις εξετάσεις κανονικών το 2014, όποτε και εξετάστηκα, βλ. θέμα Α3), ήταν η εξής:

Αν σε ένα στερεό ασκούνται δυνάμεις τέτοιες ώστε αυτό να κάνει μόνο μεταφορική κίνηση, τότε είναι δυνατό να πουμε πως η συνισταμένη των ροπών ΩΣ ΠΡΟΣ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ σημείο είναι μηδέν? Θεωρώ πως αυτό είναι λάθος και για να εκφράσουμε κάτι τέτοιο απαιτείται διερεύνηση. Για παράδειγμα στο πρόβλημα 4.70 του σχολικού (αυτό με τη ράβδο που ταλαντώνεται, δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα) μπορεί να τεκμηριωθεί λόγος για τον οποίο το ΣΤ=0 ως προς οποιοδήποτε σημείο, παρότι ΣF διάφορο του μηδενός (Οι συγγραφείς των λύσεων του σχολικού, βέβαια, απλα το πετάνε έτσι, σα να μη συμβαίνει τίποτα).

Δεν είναι αρκετά χονδροειδές που τέθηκε αυτό το ερώτημα σε πανελλήνιες εξετάσεις ή μήπως εγώ κάνω λάθος?

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
21/09/2017 9:16 ΠΜ

Καλημέρα Ανδρέα.

Δεν θα το έλεγα χονδροειδές. Καλό ερώτημα είναι, απλά η απάντηση που περίμενε η επιτροπή, ήταν λάθος.

Δες το σχολιασμό των θεμάτων και τις τοποθετήσεις πάνω στο συγκεκριμένο ερώτημα, με κλικ εδώ.

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Ανδρέα καλημέρα

Όσον αφορά το πρόβλημα 4.70. Απλά τυγχάνει να βρίσκεις σωστό αποτέλεσμα από την συνθήκη Στ=0 σε τυχαίο σημείο  και όχι ως προς το κέντρο μάζας επειδή η ράβδος είναι πολύ λεπτή. Αν θυμάμαι ο Νίκος Ανδρεάδης το είχε αποδείξει.

Διονύσης Μάργαρης
21/09/2017 10:01 ΠΜ

Επιστρέφω με ένα σχήμα:

Η ράβδος πέφτει ελεύθερα.

Τι κίνηση κάνει; Πόση είναι η συνολική ροπή ως προς το άκρο Α; Ως προς το Β;

Έχει γωνιακή επιτάχυνση η ράβδος;