Δύο σώματα ταλαντώνονται ύστερα από μια κρούση…

Δύο σώματα ταλαντώνονται ύστερα από μια ιδιαίτερη κρούση…

Το σώμα Σ1 του διπλανού σχήματος έχει μάζα m1=1,9kg και είναι δεμένο στο ελεύθερο άκρο ενός οριζόντιου ελατηρίου σταθεράς k=500Ν/m το άλλο άκρο του οποίου είναι ακλόνηταστερεωμένο σε τοίχο. Από την άλλη μεριά του σώματος Σ1 μέσω ιδανικού μη εκτατού σχοινιού δένουμε το σώμα Σ2 μάζας m2=3kg και το σύστημα που προκύπτει αρχικά ισορροπεί. Ο οδηγός του σχοινιού που βρίσκεται στη γωνία Α δεν εμφανίζει τριβές με αυτό. Κάποια στιγμή που θεωρούμε t=0 ένα βλήμα μάζας m=100g κινείται με ταχύτητα μέτρου υ=200m/s που σχηματίζει γωνία θ=60o με την οριζόντια διεύθυνση συγκρούεται πλαστικά με το σώμα Σ1.

Συνέχεια στο blogspot 

ή σε pdf

ή σε word

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Τάσος Αθανασιάδης
Αρχισυντάκτης
06/11/2017 12:47 ΠΜ

Ωραία και απαιτητική πολύ η ασκησή σου Χρήστο. Θα έλεγα ότι υπερβαίνει το επίπεδο των πανελλαδικών αρκετά. Πολύ ωραία η αντιμετώπιση του ερωτήματος ΙΙ

Πρόδρομος Κορκίζογλου

"τα έχει όλα" η άσκησή σου Χρήστο και μου άρεσε!!

Δοκιμάζει την αναλυτική σκέψη του υποψηφίου, τη συνθετική του ικανότητα, τη διερευνητικότητά του, την αντοχή του ..και τόσα άλλα!!!

Πρέπει το θέμα Δ να είναι αυτής της ποιότητας για να ξεχωρίζει το "στάρι από την ήρα ", με τα τέσσερα μαθήματα που δίνουν. Έτσι ο υποκειμενισμός του βαθμολογητή στην Έκθεση δεν θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τις υψηλόβαθμες σχολές.

Διονύσης Μάργαρης
07/11/2017 4:55 ΜΜ

Καλησπέρα Χρήστο.

Πολύ δυνατό θέμα!

Η μη διατήρηση της ορμής σε κανένα άξονα, το κάνει ιδιαιτέρως δύσκολο για ένα μαθητή…

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ ωραία περίπτωση!

Όταν το διάβασα σκέφτηκα διατήρηση ορμής ενός συστήματος με μάζα το άθροισμα των τριών μαζών. Κατέληξα στην σχέση σου την τελική, αλλά όταν διάβασα αντελήφθην την αυθαιρεσία της υπόθεσης όλης.

Τυπικά έτσι λύνεται όπως το έλυσες. Η επίκληση μιας ισοδυναμίας συστημάτων είναι κόλπο τελικά.

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Γειά σου Χρήστο.

Ο πυρήνας του θέματος είναι οπωσδήποτε το ερώτημα ΙΙ, το οποίο αδικείται ανάμεσα στα άλλα αξιόλογα ερωτήματα. Η τελική σχέση θυμίζει Α.Δ.Ο. για το σύστημα των τριών σωμάτων, όμως η συλλογιστική είναι εντελώς διαφορετική. Μου θύμισε την περίπτωση δύο δίσκων που στρέφονται γύρω από παράλληλους άξονες και έρχονται σε επαφή, οπότε κάποια στιγμή παύει η μεταξύ τους ολίσθηση. Αν οι ακτίνες τους είναι ίσες, καταλήγουμε σε μια σχέση που θυμίζει διατήρηση στροφορμής, αλλά και εκεί δουλεύουμε με Στ=dL/dt για τον καθένα.

Αξίζει να το φτιάξεις και Β θέμα.

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
11/11/2017 2:36 ΜΜ

Χρηστο χαιρετω !

Η αναλυση σου εχει ενδιαφερον ! Θα κινηθω ομως στην γραμμη του Γ. Κυριακοπουλου .Εφοσον το νημα σου πληρη τις γνωστες προδιαγραφες που εχουμε καθε φορα μπορουμε να θεωρησουμε οτι το βλημα μαζι με τα υπολοιπα σωματα αποτελουν ενα συστημα σωματων στο οποιο θα διατηρηθει η ορμη ωστε Mβ*Ux = (M1+M2+Mβ)*V . Θελω να πω οτι αυτο το ιδανικο νημα αναγκαζει ακαριαία το το συστημα των σωματων να κινηθει με την ιδια ταχυτητα ! Πως το βλεπετε ως σκεψη ;