Ένας πίνακας για τις τριβές

Σε κεκλιμένο επίπεδο κλίσεως θ, όπου ημθ=0,6 και συνθ=0,8, τοποθετούμε ένα σώμα μάζας 20kg, στο οποίο ένας άνθρωπος ασκεί μέσω νήματος μια  δύναμη F, παράλληλη με το επίπεδο όπως στο σχήμα. Αν ο συντελεστής τριβής ολίσθησης μεταξύ σώματος και επιπέδου είναι μ=0,5, ενώ η μέγιστη τιμή της στατικής τριβής (η οριακή τριβή) έχει το ίδιο μέτρο με την τριβή ολίσθησης, να συμπληρωθεί ο παρακάτω πίνακας, με τις τιμές της ασκούμενης τριβής και της επιτάχυνσης την οποία θα αποκτήσει το σώμα, για διάφορες τιμές της δύναμης F. Για την συμπλήρωση του πίνακα να θεωρήσετε θετική την προς τα πάνω κατεύθυνση κατά μήκος του επιπέδου.Για παράδειγμα μια τριβή μέτρου 2Ν με φορά προς τα πάνω θα γράφεται ως +2Ν, ενώ μια τριβή με φορά προς τα κάτω και μέτρο 6Ν θα συμπληρώνεται ως -6Ν.

1α

Να δώσετε σύντομες δικαιολογήσεις για το πώς καταλήξατε στις τιμές που θα γράψετε στον πίνακα.

Δίνεται g=10m/s2.

Απάντηση:

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11 Ένας πίνακας για τις τριβές

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13 Ένας πίνακας για τις τριβές

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
20 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Νίκος Κορδατζάκης
27/03/2018 10:55 ΠΜ

Διονύση καλημέρα,

Εξαιρετική άσκηση μεγάλης διδακτικής αξίας. Θα τη βάλω σε διαγώνισμα και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει πανικός αλλά δεν πειράζει. Γενικά μου αρέσει να μου τα "χώνουν" οι μαθητές για το επίπεδο δυσκολίας των ασκήσεων που επιλέγωwink. Κάποια στιγμή, οι πιο ώριμοι, θα καταλάβουν την τεράστια χρησιμότητα τέτοιων προβλημάτων.

Ευχαριστώ

Τάσος Αθανασιάδης
Αρχισυντάκτης
28/03/2018 10:34 ΠΜ

εξαιρετική σε όλα Διονύση και ένα πλήρες μάθημα στις τριβές. Πολύ δυνατή άσκηση που λύνει πολλά από τα προβλήματα κατανόησης στο δ'υσκολο αυτό θέμα για την Α λυκε'ιου