Μια κρούση στερεού. Β΄ Θέμα.

Σε λείο οριζόντιο επίπεδο ηρεμεί σε κατακόρυφη θέση μια λεπτή ομογενής ράβδος ΑΒ. Μια μικρή σφαίρα κινείται προς τη ράβδο και συγκρούεται ελαστικά  με αυτήν έχοντας τη στιγμή της κρούσης οριζόντια ταχύτητα υ (σχήμα (1)) . Η σφαίρα προσπίπτει στο σημείο Μ της ράβδου, χαμηλότερα του μέσου της Κ.

  1. Το μέσον Κ της ράβδου, μετά την κρούση, θα αποκτήσει ταχύτητα προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά;
  2. Αν μετά από λίγο η ράβδος γίνεται οριζόντια για πρώτη φορά, ποια από τις παρακάτω εικόνες (α, β, γ, δ), δείχνει τη θέση στην οποία μπορεί να βρίσκεται;
    1α
  3. Αν η ράβδος δεν ήταν ομογενής αλλά το κέντρο μάζας της ήταν το σημείο Μ, να περιγράψετε την κίνησή της μετά την κρούση.
  4. Αν η ταχύτητα υ της σφαίρας πριν την κρούση δεν ήταν οριζόντια, αλλά πλάγια (σχήμα (2)), τι θα άλλαζε στις παραπάνω απαντήσεις σας;

Απάντηση:

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11 Μια κρούση στερεού. Β΄ Θέμα.

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13 Μια κρούση στερεού. Β΄ Θέμα.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
10 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Διονύση καλησπέρα

Πολύ ωραία το ξεκαθάρισμα με τις διάφορες περιπτώσεις. Έχω και εγώ μια στα σκαριά παρόμοιας λογικής με ΑΔΟ και ΑΔΣ αλλά την γράφω πολύ αργά καθώς δεν προλαβαίνω. Σήμερα τελείωσα το ένα από τα δύο σκέλη της. 

Τάσος Αθανασιάδης
Αρχισυντάκτης
23/04/2018 9:58 ΜΜ

Kαλησπέρα, 

πολύ ωραία Διονύση η ανάλυσή σου ιδιαίτερα οι περιπτώσεις 2 και 4. Περίμενα και καμμία στροφορμή αλλά μάλλον δεν ήθελες να το θίξεις πάλι για να μην το βαρύνεις;wink

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Διονύση, πολύ όμορφη λόγω της Φυσικής που περιέχει και της απλής λύσης που δίνεις. Με εμπλουτισμό της θα μπορούσε να είναι και τέταρτο θέμα.

Τη δούλεψα με διανύσματα και να τα ευρήματα Εδώ

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Διονύση.

Μου άρεσε το θέμα και συνειρμικά παρά την διαφορά  με παρέπεμψε σε μια συμβουλή που έδινα στα παιδιά όταν στο διάλειμμα έβλεπα σπρωξιές από μαθητή σε μαθητή ,κάτω και πάνω από τη μέση. ‘’παιδιά δεν πρέπει να σπρώχνεται έτσι απότομα γιατί κινδυνεύει ο αυχένας σας’’.

Αντιλαμβάνομαι ότι επειδή το ανθρώπινο σώμα δεν είναι ‘’ενιαίο στερεό’’ και το έδαφος δεν είναι λείο, δεν έχουμε απόλυτη ομοιότητα με το θέμα σου ,όμως σχετική νομίζω έχουμε (προσεγγίζω κορμό και πόδια ενιαίο στερεό και min τριβή στα πόδια) και την αποδίδω σχηματικά με σπρωξιά κάτω και πάνω από το cm , όπου : ( c το κέντρο μάζας , μαύρο βέλος η σπρωξιά (ΔΡΑΣΗ) , κόκκινα βέλη ‘’τάσεις κίνησης’’)

 

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Χαίρομαι που σου άρεσε αν και είχα μια υποψία ότι επειδή αρκετά απείχε από το θέμα σου , λόγω μη ενιαίου στερεού και τριβής δεν θα ήταν αποδεκτός ο συνειρμός.Πάντως σε σπρωξιά προς ανύποπτο άτομο (γιατί αν την αναμένει ενστικτωδώς σφίγγεται ) συμβαίνει. Προσοχή στις σπρωξιές …

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Σωστά Διονύση ,… ποιοτική εξαγωγή συμπεράσματος. Ευχαριστώ και πάλι.