Πόση είναι η πίεση πάνω-πάνω;

Το κεντρικό δοχείο έχει νερό. Κάποια στιγμή το βάθος είναι 12 m.

Η παροχή του σωλήνα Α είναι τέτοια ώστε εκείνη την στιγμή η επιφάνεια του νερού στο δοχείο ανεβαίνει με ταχύτητα ίση κατά μέτρο με την ταχύτητα εκροής του νερού από τον σωλήνα Β.

Γνωρίζουμε τις διατομές Α του δοχείου και S του σωλήνα Β.

Θέλουμε να υπολογίσουμε την πίεση στην επιφάνεια του νερού.

Θα προτείνουμε δύο υπολογισμούς της.

Συνέχεια:

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
100 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
10/06/2018 6:05 ΜΜ

Δεν διαφωνώ επί της ουσίας στα λεγόμενά σου Γιάννη. Νομίζω ότι δεν υπάρχει ροή από το Α στο Ε, τέτοια που να επιδέχεται Bernoulli.

Από την άλλη δεν ξέρω ποια είναι η επιβράδυνση της επιφάνειας. 

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
10/06/2018 6:11 ΜΜ

Στο συγκεκριμένο μοντέλο, υπάρχει ένα ανώτερο δυνατό ύψος , ίσο με Π^2/(2gS). Αν η παροχή Π είναι μικρή τότε οι ταχύτητες βγαίνουν της τάξεως των cm/sec. Επισης σε αυτό το μοντέλο είναι αδύνατον η ισότητα u =υ.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
10/06/2018 6:55 ΜΜ

Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Μιλάμε για το δοχείο της ανάρτησης ή κάποια διαφορετική διάταξη;

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
10/06/2018 6:58 ΜΜ

Οκ τώρα είδα το σχήμα…

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
10/06/2018 7:29 ΜΜ

Γιάννη δώσε  μου σε παρακαλώ τιμές για το παραπάνω σχήμα για τις διατομές εξόδου B και εισόδου A, καθώς και τις επιφάνειες των δοχείων.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
10/06/2018 8:54 ΜΜ

Δεν διαφωνώ αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι η ταχύτητα εκροής δεν εξαρτάται καθόλου από το ύψος του νερού στο δοχείο. Διαφορετικά δεν μπορεί το αποτέλεσμα να δίνεται μόνον από την εξίσωση της συνέχειας. 

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
10/06/2018 9:01 ΜΜ

Επίσης για τόσο μεγάλες ταχύτητες ο αριθμός Reynolds της ροής της επιφάνειας στο δοχείο είναι τεράστιος… είναι λογικό η εξίσωση Bernoulli να δίνει αφύσικα αποτελέσματα. Είμαστε πολύ έξω από τα όρια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσέγγιση, ακόμα και αν υπήρχε φλέβα.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
10/06/2018 9:16 ΜΜ

Αρχικά το πρόβλημα είναι ότι δεν βλέπω σε καμία λύση το ύψος (και δεν καταλαβαίνω  και καθόλου τις λύσεις είτε για την πίεση στην επιφάνεια, είτε για τις αλλαγές προσήμου, είτε για την αλλαγή στην φορά της ταχύτητας της επιφάνειας ). Το μόνο που βλέπω είναι  η εξίσωση της συνέχειας.

Κατά δεύτερον είναι διαφορετικό το να μην χρησιμοποιείται η Bernoulli λόγω τυρβώδους ροής και διαφορετικό επειδή δεν υπάρχει ροή. Νομίζω ότι οι ταχύτητες πρέπει να "πέσουν".

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
10/06/2018 9:30 ΜΜ

Αν πρόσεξες στην διερεύνηση που έκανα δεν χρησιμοποίησα καθόλου την ταχύτητα εισροής, μόνον την παροχή εισόδου, επειδή συμφωνώ ότι τέτοια ταχύτητα στο δοχείο δεν υφίσταται. Επίσης βέβαια δεν βλέπω και ροή από το Α στο Ε…

Σκέφτομαι ότι αν ρίξεις νερό κάθετα και οριζόντια σε ένα κανάλι, μακριά από το σημείο εισόδου και τον "αναβρασμό", θα δεις δυο ροές με αντίθετης φοράς ταχύτητες οι οποίες ξεκινούν χονδρικά από το ίδιο σημείο. Η ταχύτητα κάθε ροής θα εξαρτάται από την παροχή εισόδου και από το εύρος του καναλιού σε κάθε σημείο. Αναρωτιέμαι αν κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στο παρόν πρόβλημα.