Καλοκαιρινό πρόβλημα

ΚαταγραφήΚύριοι άξονες αδράνειας τετραέδρου
Σε παλιότερη ανάρτησή μου [1] είχα δείξει ότι, αν κάνουμε μια πλειονοπολική ανάπτυξη του βαρυτικού δυναμικού ασύμμετρου σώματος, υπάρχει ο μονοπολικός όρος, που εκφράζει το δυναμικό βαρύτητας που θα είχε το σώμα αν όλη η μάζα του ήταν συγκεντρωμένη στο ΚΜ, ο διπολικός όρος που μηδενίζεται αν η αρχή του συστήματος αναφοράς είναι το ΚΜ, ο τετραπολικός όρος που είναι εξαρτάται γραμμικά από τις κύριες ροπές αδράνειας του σώματος, ο οκταπολικός όρος κλπ.
Ο τετραπολικός όρος μηδενίζεται αν οι τρεις κύριες ροπές αδράνειας είναι ίσες. Αυτό, εκτός από τη σφαίρα, συμβαίνει και στον κύβο γιατί σ΄ αυτόν οι τρεις κύριοι άξονες αδράνειας είναι οι άξονες που συνδέουν τα κέντρα των απέναντι εδρών του κύβου. Λόγω συμμετρίας, αυτοί οι τρεις κύριοι άξονες έχουν την ίδια ροπή αδράνειας.
Εκτός όμως από τον κύβο, ένα κανονικό τετράεδρο διαθέτει τρεις κύριους αμοιβαία κάθετους άξονες με την ίδια ροπή αδράνειας. Επομένως και στο κανονικό τετράεδρο έχουμε μηδενισμό του τετραπολικού όρου.
Πρόβλημα: Ποιοι είναι οι τρεις κύριοι άξονες αδράνειας ενός κανονικού τετραέδρου; Γιατί είναι αμοιβαία κάθετοι;

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Φιορεντίνος

Δηλαδή Νίκο ψάχνουμε για μια ομάδα με 3 άξονες συμμετρίας για το κανονικό τετράεδρο.

Μού ’ρχονται στο μυαλό  δύο ομάδες.

Μια ομάδα που περιλαμβάνει τις ευθείες που ξεκινάνε από κάθε μια από τις 4 κορυφές και καταλήγουν στο κέντρο του απέναντι τριγώνου (4 άξονες)

Μια ομάδα που περιλαμβάνει τις ευθείες που ενώνουν τα μέσα των ασύμβατων πλευρών (3 μέλη).

Οπότε, αν δεν κάνω λάθος μιλάμε για τη δεύτερη ομάδα;

Γιάννης Φιορεντίνος

Γεια σου Νίκο.

Δεν μού 'ρχεται κάτι στο μυαλό.

(Προσπάθησα να εκμεταλευτώ τις συμμετρίες, μετά το ότι θα είναι εγγράψιμο σε σφαίρα κλπ αλλά δεν κατέληξα κάπου. Τώρα αν είναι κάτι από στερεομετρία δυστυχώς πολύ λίγα θυμάμαι πλέον!)

Γιάννης Φιορεντίνος

Νίκο, έχω μια ιδέα:

Οι τρεις αυτοί άξονες λόγω συμμετρίας πρέπει να τεμνονται στο κέντρο της περιγεγραμμένης σφαίρας.  Οπότε είναι διάμετροι της σφαίρας και λόγω συμμετρίας στον τρόπο που θα χωρίζουν τη σαφαίρα θα πρέπει να είναι κάθετοι μεταξύ τους (όπως πχ δύο κάθετες στο ισημερινό επίπεδο και μία στη δεύθυνση  βορρά-νότου.

Σπύρος Χόρτης
Αρχισυντάκτης
23/07/2018 9:15 ΜΜ

Καλησπέρα Νίκο και Γιάννη.

Νίκο μια πολύ πρόχειρη σκέψη.

Οι ευθείες που διέρχονται απο τα μέσα των ορθογώνια ασύμβατων ακμών. Πρέπει βέβαια να αποδειχτεί ότι είναι κάθετες (θά το δοκιμάσω). Λόγω συμμετρίας έχω την πεποίθηση ότι τα γινόμενα αδράνειας μηδενίζονται.

Σπύρος Χόρτης
Αρχισυντάκτης
24/07/2018 12:06 ΠΜ

Έστω τα δύο κόκκινα ευθύγραμμα τμήματα του σχήματος τα οποία ενώνουν τα μέσα των ορθογώνια ασύμβατων ακμών. Το τετράπλευρο που ορίζουν τα άκρα των ευθυγράμων τμημάτων είναι προφανώς τετράγωνο αφού κάθε ζευγάρι απέναντι πλευρών είναι παράλληλες και ίσες με το μισό της πλευράς του τετραέδρου.