Υλικό Φυσικής - Χημείας.

Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους….

Ευχαριστώ για την υποδοχή.

Αν και διαβάζουμε και αξιοποιούμε υλικό από αυτή τη ιστοσελίδα εδώ και καιρό, αποφάσισα τώρα να εγγραφώ μέλος. Ευχαριστώ προσωπικά όσους με τις δηοσιεύσεις τους εδώ, μας βοηθούν στη δουλειά μας και στη τρέλα μας. Πρώτα απ' όλους τον συνάδελφο Μάργαρη. 

Σκέφτηκα να να σας μεταφέρω την εξέλιξη μιας συζήτησης από το σχολείο μου.

Το θέμα ήταν αν απαιτείται έλεγχος των ασκήσεων ( Φυσική κυρίως ) με προγράμματα προσομοίωσης.  

Ξέρετε στις συζητήσεις από αλλού ξεκινάς και αλλού καταλήγεις.

Προβολές: 35

Συνημμένα:

Απάντηση σε αυτό

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Πολλές φορές βγαίνει στο χαρτί κάτι παράδοξο. Αν είναι δυνατόν να γίνει προσομοίωση ας γίνει. Τρεις από τις αναρτήσεις μου (ανάκλαση δίσκου , μπάλα πέφτει σε τραίνο ,γύρισμα στο μπιλιάρδο) δεν θα τις έστελνα ποτέ χωρίς επιβεβαίωση μια και χρησιμοποίησα μια ιδέα του Διονύση ιδιαιτέρως καινοφανή. Δεν ήμουν βέβαιος ότι την εφάρμοσα σωστά.
Φυσικά δεν προσομοιώνονται όλες οι ασκήσεις εύκολα (3Δ ασκήσεις , πλαστικές κρούσεις κ.λ.π)
Ενδιαφέρον έχει το αντίστροφο όπου μια παράδοξη προσομοίωση οδηγεί σε άσκηση.
Θυμάμαι την διαφωνία μεταξύ συναδέλφων για το θέμα των Πανελλαδικών με τους δύο δίσκους. Το Ι.P. είχε λύσει το θέμα.
Ο Στέργιος Ναστόπουλος έστειλε προσομοίωση γενίκευσης του Δ4 των φετινών εξετάσεων. Στο παρελθόν είχαμε βρει (μέσω προσομοιώσεων) πράγματα που δεν γνωρίζαμε.
Γενικά εξυπηρετούν οι προσομοιώσεις. Τώρα χρειάζεται ή απαιτείται πάντοτε έλεγχος ;; Εξαρτάται.
Το πρωϊ που διάβασα: " Γκενές Δημήτριος" μπερδεύτηκα στο "Δημήτριος"...Τώρα που έβαλες φωτογραφία και το έκανες "Δημήτρης" οι αμφιβολίες έφυγαν. Εγώ σε θυμάμαι ως "Μήτσο"...στις συνελεύσεις στο ΜΑΜΦ, να κλείνεις ..ως τελευταίος ομιλητής. Δεν ξέρω αν με θυμάσαι, ήμουν στο έτος του Άρη του Ταγματάρχη (πρωτοετής το 1983) αλλά ....καθόμουν στα κάτω δεξιά έδρανα (όπως έβλεπε το αμφιθέατρο ο ομιλητής).
25 χρόνια μετά, χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω και μάλιστα ενεργό μέλος του δικτύου.

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την ανάρτησή σου. Συμφωνώ ότι μερικές φορές δίνουμε δεδομένα τα οποία μπορεί να οδηγούν σε κάτι αδύνατο. Για δες και την ανάρτηση του συναδέλφου Ξενοφώντα Στεργιάδη

Σχετικές αναρτήσεις με την άσκηση που διαπραγματεύεσαι είναι οι:

1) " Ελαστική κρούση και σύνθετη κίνηση"

2) "Hockey στον πάγο"

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς στο κλείσιμο της ανάρτησης: "Μήπως πρέπει να γυρίσουμε λίγο στα "απλά" πειράματα;"

Όπως και οι τότε διαφωνίες μας θεωρώ ότι ήταν εποικοδομητικές, ελπίζω και ο τωρινός και μελλοντικός διάλογος σε θέματα Φυσικής αυτή τη φορά, να είναι εξίσου χρήσιμος
Δεν είχα χτες προσέξει το επισυναπτόμενο και απάντησα γενικά.
Η άσκηση αυτή δεν προσομοιώνεται. Μπορεί να την οπτικοποιήσει κάποιος αλλά για να διαπεράσει το βλήμα την ράβδο πρέπει να εργαστούμε σε περιβάλλον απουσίας συγκρούσεων. Η ταχύτητες και η γωνιακή ταχύτητα της ράβδου θα «αποκτηθούν» με προγραμματισμό. Τότε όμως το I.P κάνει ότι του λες και δεν ελέγχει την ορθότητα της λύσης σου μια και επαναλαμβάνει αυτά που έγραψες στο χαρτί. Μπορεί δηλαδή ανετότατα να παραβιάσεις τις αρχές διατήρησης ορμής και ενέργειας και τους νόμους του Νεύτωνα ταυτόχρονα. Η οπτικοποίηση αυτή δεν προσφέρει τίποτε. Θα μπορούσε να γίνει έλεγχος αν η κρούση ήταν ελαστική , ανελαστική ή και πλαστική (με μια μικρή απάτη που δεν θα διατάρασσε πολύ το αποτέλεσμα).
Όμως αν η άσκηση είναι ρεαλιστική οι περιορισμοί που γράφεις επαληθεύονται. Για να τρυπήσει το βλήμα το ραβδί πρέπει να έχει μεγάλη ταχύτητα (τεράστιες δυνάμεις από το υλικό της ράβδου). Αν ισχύει αυτό πρέπει η μάζα του να είναι πολύ μικρή (π.χ 2g) για να μην μειωθεί η μάζα της ράβδου.
Αν πεις « Βλήμα 1 kg διαπερνά ακίνητη ράβδο ίδιας μάζας» κατασκευάζεις άσκηση αλλά …..
Επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω γενικά στέλνω μια οπτικοποίηση αλλά όχι προσομοίωση της άσκησης. Δεν επιβεβαιώνει τίποτα και είναι πλήρως αναξιόπιστη. Βάζοντας μεγάλο m και μικρό Μ παραβιάζεται άνετα η αρχή διατήρησης της ενέργειας.
Συνημμένα:
Ευχαριστώ πολύ και τον Θοδωρή και τον Γιάννη για τις παρατηρήσεις τους και τα επισυναπτόμενα. Δεν είχα δεί τις σχετικές αναρτήσεις.

Είχα την υποψία ότι το μόνο που μπορούσε να γίνει ήταν οπτικοποίηση. Είδα το col.IP του Γιάννη και το βρίσκω πολύ χρήσιμό από άποψη διδακτικής. Δεν ξέρω πόση ώρα ασχολήθηκες. Εγώ είμαι πολύ αρχάριος με το modelus και το ΙP2000. ( Παιδεύομαι από τα χριστούγεννα να φτιάξω και τα στρεφόμενα διανύσματα στην οπτικοποίηση της ΑΑΤ).Θέλω να ασχοληθώ λίγο πιο σοβαρά το καλοκαίρι με το modelus.

Η φράση μου όμως στο τέλος για την ανάγκη πειραματικής επαλήθευσης συμπεριέλαβε τον χαρακτηρισμό "απλά !" πειράματα , ειρωνικά ή μάλλον κατ' ευφημισμό (γλυκάδι=ξύδι). Τα τελευταία χρόνια έχω γίνει οπαδός του "πειράματος" (ή έστω της παρατήρησης). Δυστυχώς, είναι εύκολο να είσαι οπαδός, αλλά δύκολο να είσαι "παίκτης".
Μετά από 8 χρόνια σε ένα Λύκειο της Αθήνας φεύγω με μετάθεση στο χωριό μου. Ελπίζω΄στο σχολείο που θα βρεθώ να έχει στοιχειώδες εργαστήριο.

Κυριακόπουλος Γιάννης είπε:
Επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω γενικά στέλνω μια οπτικοποίηση αλλά όχι προσομοίωση της άσκησης. Δεν επιβεβαιώνει τίποτα και είναι πλήρως αναξιόπιστη. Βάζοντας μεγάλο m και μικρό Μ παραβιάζεται άνετα η αρχή διατήρησης της ενέργειας.
΄
Αν θέλεις να δεις τους μετρητές άνοιξέ το με το i.P 2005. Με το 2000 δεν φαίνεται τίποτα.
Στρεφόμενα θα βρεις και στο παρόν δίκτυο.
Δημήτρη, την άσκηση αυτή την έχω συμπεριλάβει στην παρακάτω ανάρτηση με θέμα το συντελεστή επαναφοράς στις κρούσεις.
http://ylikonet.ning.com/profiles/blogs/krohuseis-somhaton-amp

Ρίξε αν θέλεις μια ματιά και πες μου τη γνώμη σου.
Νίκο Καλησπέρα
Μελέτησα την αναδιάταξη του προβλήματος και της απάντησης.
Είναι εξαιρετική δουλειά. Και σ' ευχαριστώ.
Φαίνεται να είναι σωστή η επέκταση της έννοιας του συντελεστή επαναφοράς.
Έλεγξα την εφαρμογή του συντελεστή διάτρησης όπως το ονόμασες και δίνει συμβατά αποτελέσματα.
Είναι πολύ χρηστικός γιτί μπρείς να δίνει μικρές ακαίρεες τιμές στα α (m/M), b(x/L) και e και να έχεις ένα μικρό κλάσμα για το k(υ΄/υ)
Το μόνο που δεν έλεγξα είναι τον τύπο για την απώλεια ενέργειας { C(1-e^2) }, τον οποίο όμως περιέχουν και κάποια συγγράμματα .
Συνάδελφε Νίκο ....είναι πολύ καλό.

Νικος Σταματοπουλος είπε:
Δημήτρη, την άσκηση αυτή την έχω συμπεριλάβει στην παρακάτω ανάρτηση με θέμα το συντελεστή επαναφοράς στις κρούσεις.
http://ylikonet.ning.com/profiles/blogs/krohuseis-somhaton-amp

Ρίξε αν θέλεις μια ματιά και πες μου τη γνώμη σου.
Χαίρομαι Δημήτρη που το βρήκες χρήσιμο. Η δική σου άσκηση ήταν που με παρακίνησε να ασχοληθώ με το θέμα αυτό. (Ξεκίνησα με τα γνωστά για να καταλήξω εκεί). Το ΔΚ είναι της μορφής αυτής (με το ε όμως αντί του e) όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο αρχείο.
Συνημμένα:

Απάντηση σε συζήτηση

RSS

Ψάχνετε κάτι;

Αναρτήσεις

Φόρουμ

Κιτρινισμός-Φλιαγκινισμός

Ξεκίνησε από τον/την ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ στο Γενικά θέματα Πριν από 17 ώρες .

ΤΡΕΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ…ΣΚΕΨΕΙΣ 12 απαντήσεις 

Ξεκίνησε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΓΡΑΜΑΤΖΑΚΗΣ στο Γενικά θέματα. Τελευταία απάντηση από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΓΡΑΜΑΤΖΑΚΗΣ χθες.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΘΕΜΑ Γ ΕΡΩΤΗΜΑ δ 1 απάντηση 

Ξεκίνησε από τον/την Γιώργος Κλήμης στο Γενικά θέματα. Τελευταία απάντηση από τον/την ΓΚΙΩΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ χθες.

Επίθεση spam? 3 απαντήσεις 

Ξεκίνησε από τον/την ΞΥΠΟΛΙΤΟΥ ΔΑΝΑΗ-ΓΙΩΤΑ στο Χωρίς κατηγορία. Τελευταία απάντηση από τον/την Grigorian kordo την Πέμπτη.

© 2012   Created by Διονύσης Μάργαρης.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης