Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους….
Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 15 Σεπτέμβριος 2011 στις 12:40 Και εγώ παιδιά ήθελα την κυκλική κίνηση και τη δυναμική της σε συσκευασία για όλους.
Περιμένω εν πάση περιπτώσει μια Φυσική κατεύθυνσης με κεντρομόλο , ορμή ( και με προώθηση πυραύλου) σχετικές κινήσεις επιταχυνόμενα συστήματα βαρύτητα (πεδία γενικότερα) κ.λ.π. Θα υπάρξει;
Αυτά που έγραψε ο Βαγγέλης (Κορφιάτης) για το Μαθηματικό τρομάζουν λίγο.
Permalink Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 15 Σεπτέμβριος 2011 στις 15:22 -Τι λέτε παιδιά, γιατί το πορτοκάλι πέφτει στη Γη ενώ το Φεγγάρι δεν πέφτει;
Οι απαντήσεις που πήρα δεν διέφεραν απ΄αυτές που σχολίασε και ο Δημήτρης. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η απάντηση μιας μαθήτριας (που βρήκε και αρκετούς υποστηρικτές):
-Μα τι λέτε τώρα κύριε το Φεγγάρι είναι ψηλά στον ουρανό, τι δουλειά έχει να πέσει στη Γη;
Κάποιος άλλος μαθητής απάντησε ότι η Γη έλκει το Φεγγάρι γιατί "έχει μαγνητισμό..."
Αν δεν ήμουν εγώ ο περσινός καθηγητής ίσως και να αναρωτιόμουν: Μα καλά δεν τους έκανε τίποτα ο περσινός καθηγητής;
Ευτυχώς τελικά πήρα και μια σωστή απάντηση από κάποιο μαθητή και βάλαμε σιγά-σιγά τα πράματα σε μια σειρά.
Φαίνεται, ότι οι "αντιλήψεις" για τα πράγματα που κουβαλούν οι μαθητές μας είναι "βαθιά ριζωμένες" και δεν μπορούν να απαλλαγούν απ΄αυτές εύκολα. Ακόμη και όταν διδάσκονται τον Νεύτωνα παραμένουν κατά βάθος "Αριστοτελικοί". Από την άλλη πάλι (όπως γράφει σε προηγούμενο σχόλιο του ο Διονύσης), είναι σοκ για τον μαθητή η δύναμη που επιταχύνει, αλλά ταυτόχρονα δεν αλλάζει (το μέτρο) της ταχύτητας. Για τον μαθητή της Α λυκείου η ανάλυση του "διανυσματικού χαρακτήρα" της ταχύτητας βοηθάει, για τα μικρότερα όμως παιδιά τα πράγματα δυσκολεύουν...
Τελειώνοντας το λύκειο όμως, είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητο να μπορεί να απαντήσει ο μαθητής γιατί το Φεγγάρι ενώ "πέφτει" συνέχεια (με επιτάχυνση, όση είναι η επιτάχυνση της Γήϊνης βαρύτητας στη θέση του) βρίσκεται πάντα στο ίδιο ύψος. Για να μην έχουμε, όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο Βαγγέλης (Κορ) μελλοντικούς δικηγόρους, οικονομολόγους κλπ που δεν θα ξέρουν γιατί δεν πέφτει το Φεγγάρι στη Γη. Ή που θα θεωρούν ότι το Φεγγάρι δεν πέφτει στη Γη, γιατί όση δύναμη του ασκεί η Γη , με τόση δύναμη έλκει και το Φεγγάρι τη Γη άρα είμαστε...πάτσι.
Permalink Απάντηση από τον/την Τριανταφυλλίδης Αστέριος στις 15 Σεπτέμβριος 2011 στις 19:06 Γιάννη (Κυρ) καλησπέρα
Ίσως στην Β και Γ Λυκείου συμβεί κάτι ανάλογο με την αντίστοιχη ύλη στο Ενιαίο Λύκειο της Κύπρου.
Αν κοιτάξει κανείς στα περιεχόμενα των βιβλίων, Φυσική Γ Λυκείου-Τόμος Ι Ειδίκευση και Φυσική Β Λυκείου-Ηλεκτρισμός- Ειδίκευση, υπάρχουν οι αντίστοιχες ενότητες (κυκλική κίνηση κτλ)
Κυριακόπουλος Γιάννης είπε:
Και εγώ παιδιά ήθελα την κυκλική κίνηση και τη δυναμική της σε συσκευασία για όλους.
Περιμένω εν πάση περιπτώσει μια Φυσική κατεύθυνσης με κεντρομόλο , ορμή ( και με προώθηση πυραύλου) σχετικές κινήσεις επιταχυνόμενα συστήματα βαρύτητα (πεδία γενικότερα) κ.λ.π. Θα υπάρξει;
Αυτά που έγραψε ο Βαγγέλης (Κορφιάτης) για το Μαθηματικό τρομάζουν λίγο.
Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 15 Σεπτέμβριος 2011 στις 20:36
Permalink Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 15 Σεπτέμβριος 2011 στις 20:37 Σήμερα το πρωί στο σχολείο μου, οι φιλόλογοι γκρίνιαζαν γιατί από τα αρχαία της Α Λυκείου αφαιρείται η γραμματική και το συντακτικό ενώ η μετάφραση δεν θα εξετάζεται γραπτά.
Το βασικό επιχείρημα στις αντιρρήσεις των ήταν ότι, η γραμματική και το συντακτικό είναι βασικά εργαλεία για την κατανόηση του αρχαίου κειμένου.
Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο ή άδικο από την μεριά τους , πάντως εγώ ως Φυσικός , δήλωσα ότι βλέπω πολύ λογική την αλλαγή αυτή, δεδομένου ότι το μάθημα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές.
Μου αντέτειναν ανάμεσα στ’ άλλα ότι , είναι ισοδύναμο με το να βγαίνουν τα μαθηματικά από τη Φυσική!!
Τι σύμπτωση!
Πάντως, από το 1983 που είμαι στην πολύπαθη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όλο για εκσυγχρονισμούς ακούω αλλά όλο τα ίδια πράγματα διδάσκω στην Α και μέχρι φέτος και στην Β Λυκείου στη γενική παιδεία.
Όλα αυτά τα χρόνια, τα συμπεράσματα της εκπαιδευτικής έρευνας δεν μπόρεσαν να περάσουν από τις πύλες του κάστρου του Υπουργείου παιδείας.
Η χρήσιμη φυσική , αυτή που συνδέεται με την καθημερινή ζωή και παρατήρηση – τι στο καλό είναι αυτά τα γυαλιά που φοράμε οι περισσότεροι –, μένει έξω από το περιεχόμενο της διδασκαλίας μας.
Αναλωνόμαστε σε ένα μαθηματικό φορμαλισμό που απευθύνεται σε πολύ λίγα άτομα, αφήνοντας την μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών να μας βλέπει αδιάφορη από μακριά.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Η φυσική ως μάθημα γενικής παιδείας , είναι απαραίτητη σ’ όλες τις τάξεις αλλά υπό διαφορετική μορφή πιθανά ως project , για να μένει στους μαθητές κάτι από τη βιωματική σχέση που αποκτούν με το αντικείμενο στην εν λόγω διαδικασία.
Τελικά , το κριτήριο της αξίας ενός μαθήματος είναι το τι αφήνει αυτό ως γεύση , ως ανάμνηση ως μέθοδο ανακάλυψης της γνώσης, και τι δίψα για παραπέρα αυτομόρφωση και αυτοκαλλιέργεια προκαλεί στην μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών , μετά που θα φύγουν από το σχολείο.
Ας σκεφτούμε με βάση το κριτήριο αυτό, πια είναι η αξία του μαθήματος της Φυσικής έτσι όπως διδάσκεται σήμερα στο Λύκειο ....
Permalink Απάντηση από τον/την Τριανταφυλλίδης Αστέριος στις 16 Σεπτέμβριος 2011 στις 1:18 Γιάννη έχεις δίκιο
Θα ξαναπροσπαθήσω να ανεβάσω τα αρχεία με άλλο τρόπο...
Κυριακόπουλος Γιάννης είπε:
Αστέριε αν και έχω εγκαταστήσει το dropbox δεν μπορώ να τα δω.
Permalink Απάντηση από τον/την Βαγγέλης Κουντούρης στις 17 Σεπτέμβριος 2011 στις 16:02 Από "αλιεύσεις"
(που μου έστειλε με mail)
ο καλός συνάδελφος και φίλος Ανέστης
Μάνα στην Αφρική λέει στο παιδί της:
"Ουργκούτ, άνοιξε κάνα βιβλίο!
Ξέρεις πόσα παιδάκια στην Ελλάδα δεν έχουνε?!"
Η δήλωση του πρωθυπουργού πως «βασικός μου στόχος σ αυτή τη δύσκολη περίοδο, να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο» προκάλεσε κάθε είδους αρνητικές αντιδράσεις: από γέλιο μέχρι οργή.
Παραθέτουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σχόλια
πού κάνω καταγγελία;
Απαιτείται φωτογραφία ολόσωμη με μπικίνι στη διεύθυνση...
Permalink Απάντηση από τον/την ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ στις 17 Σεπτέμβριος 2011 στις 17:52
Βαγγέλη ξέρεις τι φάρμακα ετοιμάζουν οι φαρμακοποιοί;
Oλα να είναι "προ φαγητού" γιατί μάλλον πάμε να γίνουμε "Ουγκάντα"...
Ξεκίνησε από τον/την Διονύσης Μάργαρης. Τελευταία απάντηση από τον/την Φραγκιαδουλάκης Εμμανουήλ την Τρίτη.
Ξεκίνησε από τον/την Γκενές Δημήτρης. Τελευταία απάντηση από τον/την Γκενές Δημήτρης 18 Απρ.
Ξεκίνησε από τον/την Διονύσης Μάργαρης. Τελευταία απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης 16 Φεβ.
Ξεκίνησε από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης 21 Ιαν.
Ξεκίνησε από τον/την Διονύσης Μάργαρης Οκτ 8, 2011.
© 2012 Created by Διονύσης Μάργαρης.
Με την υποστήριξη του