Hλεκτρόνια σθένους Cu

Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Μαρία Φιλιπ στις 17 Οκτώβριος 2013 στις 16:30 στην ομάδα Χημεία Γ΄Λυκείου

Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσα ηλεκτρόνια σθένους έχει ο Cu. Η δόμηση του Cu σε υποστιβάδες  είναι  [Ar] 3d10 4s1, οπότε  σύμφωνα  με  τους  κανόνες  εύρεσης  των ηλεκτρονίων σθένους, κατά τους οποίους εξαιρούνται τα 3d10 ηλεκτρόνια, ο Cu έχει ένα ηλεκτρόνιο σθένους. Ή μήπως το γεγονός ότι η αρχική του δόμηση ήταν 3d9 4s2 επηρεάζει το αποτέλεσμα; Ευχαριστώ.

 

Τα σχόλια:

Απάντηση από τον/την Αντώνης Μπαλτζόπουλος στις 17 Οκτώβριος 2013 στις 21:33

…. τα 10 ηλεκτρόνια των d τροχιακών ( κορμός ψευδοευγενών αερίων )δεν προσμετρούνται στα ηλεκτρόνια σθένους άρα πραγματικά το Cu έχει 1 ηλεκτρόνιο σθένους.

Η Μαρία έγραψε …

Ή μήπως το γεγονός ότι η αρχική του δόμηση ήταν 3d9 4s2 επηρεάζει το αποτέλεσμα;

Η 3d9 4s2 δεν είναι η αρχική του δόμηση …. βασικά, δεν υπάρχει αυτή η δόμηση. Είναι μια δόμηση που περιμέναμε να υπάρχει αλλά πειραματικά δεδομένα έδειξαν ότι τελικά δεν υπάρχει. Για να ερμηνεύσουμε την «μη ύπαρξη» αυτής της δόμησης έχουμε εισάγει την θεωρία των ευσταθών δομών.

Απάντηση από τον/την Θοδωρής Βαχλιώτης στις 8 Νοέμβριος 2013 στις 15:10

Και για να το συνεχίσουμε λίγο Αντώνη, γιατί άραγε o Cu2+ με δομή …3d9 είναι σταθερότερος από τον Cu+ με δομή …3d10 που έχει πλήρως συμπληρωμένη τη d υποστιβάδα;

Απάντηση από τον/την Αντώνης Μπαλτζόπουλος στις 8 Νοέμβριος 2013 στις 17:16

Θοδωρή με έστειλες πολύ πίσω στα πανεπιστημιακά βιβλία ( και συγκεκριμένα αυτό το Μανουσάκη – Γεν και Ανόργανη Χημεία – Θεσ – 1987 ) και στην σελίδα 603-604 όπου περιγράφεται το σύστημα «μονοσθενούς – δισθενούς χαλκού»

Οι ενώσεις του Cu+1 είναι σταθερότερες στην στερεή  μορφή και σε άνυδρο περιβάλλον. Παρουσία υγρασίας / ύδατος το Cu+ οξειδώνεται εύκολα σε Cu++ . H ευκολία αυτή εξηγείται και από την μεγαλύτερη ενέργεια εφυδάτωσης του Cu++ αλλά και τις τιμές του κανονικού δυναμικού αναγωγής που τελικά δίνουν :

2 Cu+ <=> Cu (+) Cu++  Eo=0.36 V

Υπάρχει και συνέχεια όπου γίνεται πιο αναλυτικός αλλά στο τέλος καταλήγει » ο σχηματισμός του σταθερότερου κατιόντος Cu++ συνεπάγεται καταστροφή της σταθερής d10 δομής κάτι που κατ’αρχήν ξενίζει. Όπως όμως αναφέραμε … η σταθερότητα του Cu++ οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη ενέργεια εφυδατώσεως »

Εάν δεν καλύπτεσαι και δεν έχεις το συγκεκριμένο βιβλίο ,μπορώ να σκανάρω τις 2 σελίδες του και να τις αναρτήσω.

υγ …. για δες τι μάθαμε πάλι !!!

Απάντηση από τον/την Θοδωρής Βαχλιώτης στις 9 Νοέμβριος 2013 στις 1:53

Ο Κλούρας λέει Αντώνη ότι η ερμηνεία δίνεται από τη θεωρία του πεδίου των υποκαταστατώνπου ερμηνεύει τους δεσμούς, τη δομή και τις ιδιότητες των συμπλόκων…

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια