Υλικό Φυσικής - Χημείας.

Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους….

Μεταφέρω εδώ, ένα θέμα που τέθηκε λίγο ανορθόδοξα..

Εικονίδιο προφίλΗ κατάσταση καταχωρίστηκε από το χρήστη Γαλανού Κατερίνα Πριν από 4 ώρες
Xρόνια πολλά σε όλους!! Συνάδελφοι θέλω να ρωτήσω το εξής: Στη συμβολή δύο επιφανειακών κυμάτων που εκπέμπονται από δύο σύγχρονες πηγές
,δηλαδή στην περίπτωση που πραγματεύεται το σχολικό βιβλίο ,θεωρεί ότι το κάθε κύμα σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειας
προκαλεί ταλάντωση πλάτους Α ,δηλαδή αγνοεί ότι η ενέργεια του κύματος μοιράζεται στα σημεία της επιφάνειας αυτής.
Αυτό πιστεύω ότι είναι λάθος και συγκεκριμένα θεωρώ ότι το πλάτος κάθε κύματος μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα με την τετραγωνική ρίζα της απόστασης από την πηγή του.
Μήπως μπορεί κάποιος να με βοηθήσει σχετικά;Ευχαριστώ και πάλι χρόνια πολλά και καλή υπομονή σε όλους!!

Η κατάσταση καταχωρίστηκε από το χρήστη Διονύσης Μητρόπουλος Πριν από 3 ώρες
Εικονίδιο προφίλ
Χρόνια πολλά Κατερίνα. Έχεις δίκιο σ' αυτό που γράφεις.

Είναι μια προσέγγιση η παραδοχή ότι Α=σταθ., που πρακτικά ισχύει κοντά στις πηγές, και θα έπρεπε τουλάχιστον να το αναφέρει.

Προβολές: 532

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Κατερίνα δεν νομίζω ότι έχει επιλεγεί (κεντρικά) κάτι σχετικό με το πως διδάσκουμε τα κύματα. Φυσικά δεν είμαι και σίγουρος.

Η επιλογή (διδασκαλίας) μπορεί να γίνει κεντρικά αλλά και από λιγότερο επίσημες οδούς όπως βιβλία του εμπορίου, φυλλάδια ασκήσεων, θέματα εξετάσεων, δουλειές του Κ.Ε.Ε. ή του ψηφιακού σχολείου ακόμα –ακόμα και από αναρτήσεις στο δίκτυο που αρέσουν.

Η συμβολή αναφέρεται σε αποστάσεις παραπλήσιες και οδηγεί σε γεωμετρικές ασκήσεις , όχι και τόσο ελκυστικές για 3ο θέμα για πολλούς λόγους (κυρίως δόμησης των ερωτημάτων και βαθμολόγησης). Όμως κυρίως τα βιβλία του εμπορίου εκμεταλλεύτηκαν  την άθροιση ημιτόνων που προκύπτει όταν τα πλάτη είναι παραπλήσια. Σύντομα μπήκαν στο χορό και οι διαφορές φάσης. Τριγωνομετρικές εξισώσεις , υπολογισμός πλήθους σημείων μέσω ανισώσεων κ.λ.π. Τέτοια θέματα μπήκαν και σε Πανελλαδικές οπότε μπήκαν και σε νεώτερες εκδόσεις του βιβλίου. Ένας φαύλος κύκλος.

Δεν αγαπώ θέματα του τύπου: «-Πόσο απέχει από την Π1 το πλησιέστερο ακίνητο σημείο;» αλλά δεν τολμώ και την απαλοιφή του θέματος από το διδακτικό μου ρεπερτόριο.

Οι παλιότεροι στο δίκτυο έχουν διαβάσει πολλές φορές τη θέση που ο ιδρυτής του είχε πρώτος την τόλμη να θέσει δημόσια. Η ύλη είναι υπερβολικά μικρή και αναγκαζμένοι να βγάζουμε από τη μύγα ξύγκι κακοποιούμε πολλά.

Ανάλογα φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί στις φθίνουσες με την μέχρις εξάντλησης εκμετάλλευση της εκθετικής.

Η πενία τέχνας κατεργάζεται.

Καλή ερώτηση!

Εγώ θα πρόσθετα:

Γιατί έχει επιλεγεί να διδάσκουμε έτσι τις Ταλαντώσεις (Φθίνουσες, Εξαναγκασμένες, Σύνθεση);

Γιατί η εντροπία (μέγας καημός η Θερμοδυναμική) είναι εκτός ύλης στην Β' Λυκείου; (Διονύση Μάργαρη

με έπεισαν τα επιχειρήματά σου αλλά ρωτώ ρητορικά!)

Γιατί από ένα βιβλίο 250 τόσων σελίδων μας αναγκάζουν να διδάσκουμε ένα εξάμβλωμα των 50 σελίδων;

Γιατί η Α.Δ.Ο. δε διδάσκεται πλέον στην Α' Λυκείου;

Και γιατί ενώ υπήρχε έτοιμο και το βιβλίο της συντακτικής ομάδας του Καθηγητού του Ε.Μ.Π.

Ε. Δρυ 

http://www.physics.ntua.gr/~dris/fysikh_lykeiou.html

εμείς εξακολουθούμε να διδάσκουμε το ίδιο βιβλίο τόσα και τόσα χρόνια;

Μήπως επειδή κρίθηκε "βαρύ" για την Γ' Λυκείου;

Γαλανού Κατερίνα είπε:

Συνάδελφοι ,ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις που μου στείλατε ,στο ερώτημα που  έθεσα. Τη σελίδα σας τη βρήκα τυχαία γι αυτό και έγραψα στο πουθενά...Μήπως ξέρει κανείς για ποιο λόγο έχει επιλεγεί να διδάσκουμε τα κύματα μ΄αυτόν τον τρόπο;Καλή Χρονιά σε όλους !!

"Οι παλιότεροι στο δίκτυο έχουν διαβάσει πολλές φορές τη θέση που ο ιδρυτής του είχε πρώτος την τόλμη να θέσει δημόσια. Η ύλη είναι υπερβολικά μικρή και αναγκαζμένοι να βγάζουμε από τη μύγα ξύγκι κακοποιούμε πολλά.

Ανάλογα φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί στις φθίνουσες με την μέχρις εξάντλησης εκμετάλλευση της εκθετικής.

Η πενία τέχνας κατεργάζεται."

Συμφωνώ και επαυξάνω!

"Γιατί από ένα βιβλίο 250 τόσων σελίδων μας αναγκάζουν να διδάσκουμε ένα εξάμβλωμα των 50 σελίδων;"

Εννοούσα για την Β' Λυκείου!

Δημήτρη θα επιχειρήσω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου.

Το σύστημα Αρσένη προέβλεπε εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα οπότε κάθε μάθημα έπρεπε να είναι light. Τα θέματα Φυσικής των πρώτων ετών ήταν εύκολα.Όταν περιορίστηκε ο αριθμός των μαθημάτων και άρχισε να παρατηρείται άνοδος του επιπέδου των θεμάτων χάλασε η συνταγή.

Φυσικά μου αρέσει πολύ το βιβλίο Δρη κ.ά. (έχω κάνει αναφορά και link κάποιες φορές)

Οπότε η λύση είναι διπλασιασμός της ύλης (τουλάχιστον!)

Μέσα ρευστά, μέσα σχετιικές κινήσεις, μέσα εργαστηριακές ασκήσεις, μέσα σύγχρονη φυσική.

Συμφωνία κυρίων για αποφυγή ασκήσεων σε θέματα όπως φθίνουσες

και εξαναγκαμένες ταλαντώσεις που απαιτούν για την πλήρη κατάνόησή 

τους διαφορικές εξισώσεις.

Δεν θα τολμήσω ποτέ να προτείνω ύλη. Νόμιζα ότι είχα θέση αλλά το θέμα είναι πολύπλοκο.

Θα μου άρεσε οι μαθητές να διδάσκονται οπτική, θερμότητα , ρευστά , ηλ. ρεύματα, ροπές, ορμή κ.λ.π. αλλά ποιο γνωστικό αντικείμενο συμβάλλει στην καλλιέργειά τους;;

Μόνο εικασίες μπορώ να κάνω μια και οι σχέσεις μου με τη Διδακτική είναι εμπειρικές.

Αντιλαμβάνομαι περίπου ποιες γνώσεις Φυσικής χρειάζονται οι διάφορες σχολές αλλά καλύτερα να τοποθετηθούν οι διδάσκοντες σ' αυτές.

Οι άλλες ειδικότητες επίσης έχουν σοβαρό λόγο και ξεπερνούν αγκυλώσεις (επί θεμάτων Φυσικής) ευκολότερα από εμάς.

Πόσες ώρες όμως θα απαιτηθούν;;

Δεν είμαστε μόνοι στο σχολείο. 

Περιμένω εναγωνίως να δω διατυπωμένη πρόταση αλλά μόνο αυτή για τα Γυμνάσια είδα,

RSS

Ψάχνετε κάτι;

Αναρτήσεις

Φόρουμ συζητήσεων

"Τελικά, πόσα άτομα Η μπορεί να ιονίσει ΕΝΑ φωτόνιο? 1 ή 2000?" 38 απαντήσεις 

Ξεκίνησε από τον/την Διονύσης Μάργαρης. Τελευταία απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης Πριν από 1 ώρα .

σύνθετη κίνηση ράβδου σε οριζόντιο επίπεδο με τριβές 55 απαντήσεις 

Ξεκίνησε από τον/την Κορκίζογλου Πρόδρομος. Τελευταία απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης τη Δευτέρα.

300 Σ ή Λ

Ξεκίνησε από τον/την Δημήτρης Αναγνώστου 19 Μάι.

απλικεισον για φυσική κατεύθυνσης (Θεμα 1 πανελληνίων) 1 απάντηση 

Ξεκίνησε από τον/την Υβριδική Εκπαίδευση. Τελευταία απάντηση από τον/την Υβριδική Εκπαίδευση 8 Μάι.

Διαγωνίσματα. 77 απαντήσεις 

Ξεκίνησε από τον/την Διονύσης Μάργαρης. Τελευταία απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης 30 Απρ.

© 2012   Created by Διονύσης Μάργαρης.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης