Μια πρώτη ξενάγηση…

Ας κάνουμε μια πρώτη  ξενάγηση στο νέο μας χώρο…

Βρισκόσαστε στην «αρχική σελίδα» και η εικόνα που βλέπετε είναι αυτή:

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae

Αυτό είναι το πάνω μέρος της σελίδας, αν κινηθείτε προς τα κάτω, θα δείτε και το υπόλοιπο μέρος.

Από τη σελίδα αυτή, μπορείτε να δείτε όλα τα πράγματα που τυχόν σας ενδιαφέρουν…

Κάποια ΒΑΣΙΚΑ στοιχεία.

Δομή δικτύου

  1. Μπορείτε να οδηγηθείτε παντού με τη βοήθεια του οριζόντιου μενού (με γκρι χρώμα και επιλογές Αρχική, Δραστηριότητα, Δημοσιεύσεις… Η σελίδα μου). Κινηθείτε με το ποντίκι πάνω στη γραμμή αυτή και θα δείτε να εμφανίζονται και άλλες επιλογές ως υπομενού.
  2. Η δομή του ιστοτόπου, αποτελείται από δύο κλάδους.

α) τις δημοσιεύσεις άρθρων

β) Το φόρουμ.

Στην ning  είχαμε το Ιστολόγιο και τις ομάδες-φόρουμ. Εδώ δεν υπάρχουν ομάδες. Εδώ έχουμε άρθρα, τα οποία μπορεί να είναι μια «ανάρτηση ιστολογίου» ή μια ανάρτηση πάνω σε κάποιο θέμα που έμπαινε σε ομάδα, π.χ. μια ανάρτηση για μια επιστημονική εξέλιξη ή μια «χρήσιμη πληροφορία» ή ένα θέμα με γενικότερο ενδιαφέρον που χρειαζόταν ανταλλαγή απόψεων.

Όλα αυτά τώρα θα δημοσιεύονται ως άρθρα και απλώς με την επιλογή «κατηγορίας» θα αποθηκεύονται σε διαφορετική θέση και θα ξεχωρίζουν. Θα μπορείτε κάθε στιγμή να βλέπετε τα πιο πρόσφατα άρθρα, από το μενού πατώντας «Δημοσιεύσεις».  Έτσι άρθρο θα είναι μια άσκηση, άρθρο όμως και μια συζήτηση για την ενέργεια ή για τα Νόμπελ Φυσικής ή για την ύλη της Β΄ Γυμνασίου. Άλλωστε η επιλογή που έχετε μόλις κάνετε εγγραφή, φαίνεται στο πάνω μέρος της οθόνης:

11111

Αν πατήσετε +Προσθήκη, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε περιεχόμενο, ως άρθρο.

Και στο φόρουμ;

Στο φόρουμ είναι ο χώρος όπου θα διεξάγονται συζητήσεις. Συζητήσεις πάνω σε οποιοδήποτε θέμα που δεν συνδέεται όμως με «υλικό» που θα πρέπει να ταξινομηθεί και να συνδέεται με το βασικό αντικείμενο του δικτύου.

Το φόρουμ

Μπορείτε να επισκεφτείτε το φόρουμ με κλικ στο πλαίσιο της Αρχικής σελίδας, αλλά μπορείτε να πάτε και από το αντίστοιχο υπομενού «φόρουμ» κάτω από την επιλογή «Δημοσιεύσεις». Αν το κάνετε θα πάρετε μια εικόνα κάπως έτσι:

11111

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν (4) ομάδες συζητήσεων. Γενικά θέματα, Φυσική, Χημεία και συζητήσεις γύρω από τις εξετάσεις. Τα μέλη δεν μπορούν να προσθέσουν συζήτηση.

Κάθε ομάδα περιλαμβάνει θέματα συζητήσεων. Για παράδειγμα αν κάνετε κλικ στην Φυσική θα δείτε μια εικόνα όπως:

11111

Μπορείτε να συμμετάσχετε σχολιάζοντας κάποιο θέμα συζήτησης ή να δημιουργήσετε ένα νέο θέμα συζήτησης.  Για να ξεκινήστε νέο θέμα, κινηθείτε προς τα κάτω και θα δείτε:

11111

Εδώ γράφετε τίτλο και αποκάτω το κείμενο της τοποθέτησης-ερώτησης.

 

Ας επανέλθουμε ξανά στην:

Αρχική σελίδα.

Εδώ μπορείτε με κλικ να οδηγηθείτε στις αναρτήσεις Φυσικής, Χημείας (τα αντίστοιχα εικονίδια), σε όλες τις δημοσιεύσεις (άρθρων), στο φόρουμ, αλλά και σε  δυο ειδικές σελίδες:

Στην δραστηριότητα και στο περιεχόμενο

Στις οποίες θα επανέλθουμε.

Πάνω δεξιά βλέπετε τα 5 τελευταία άρθρα, ενώ στο κεντρικό μέρος της σελίδας, μπορείτε να δείτε, τις δημοφιλείς δημοσιεύσεις, τα 10 πρόσφατα σχόλια πάνω στα άρθρα, τις 3 τελευταίες συζητήσεις στο φόρουμ και τις τελευταίες απαντήσεις στις συζητήσεις του φόρουμ.

Στο κάτω μέρος της σελίδας, κάποιες συνδέσεις σε ειδικά θέματα του δικτύου, ενώ δεξιά και αριστερά βλέπετε συνδέσεις σε κατηγορίες και ετικέτες άρθρων.

Με μια λέξη, από εδώ πηγαίνετε παντού!

Η επιλογή Δραστηριότητα.

Ίσως η σημαντικότερη σελίδα για κάποιο μέλος που θέλει να δει, τι συνέβη στο δίκτυο, μετά την τελευταία του επίσκεψη. Πηγαίνοντας εκεί, είτε κάνοντας κλικ στο πλαίσιο «Δραστηριότητα», είτε από το μενού, θα δείτε μια εικόνα κάπως έτσι:

11111

Αξίζει να προσέξετε ότι μας δείχνει όλη τη δραστηριότητα του χώρου. Μπορείτε όμως να επιλέξετε να δείτε τη δραστηριότητα των φίλων σας, τα θέματα που έχετε χαρακτηρίσει ως αγαπημένα ή να δείτε τις αναφορές που έχετε. Κυρίως όμως αξίζει να προσέξετε το εικονίδιο-πλαίσιο:

11111

Αν κάνετε κλικ  στο βελάκι, μπορείτε να επιλέξτε τι θα δείτε. Για παράδειγμα αν επιλέξτε σχόλια, θα πάρετε άλλη εικόνα όπως αυτή:

11111

Ενώ αν επιλέξτε «απαντήσεις» θα πάρετε:

11111

Δοκιμάστε τις επιλογές που έχετε. Αξίζει τον κόπο.

Το περιεχόμενο.

Μπορείτε να δείτε και αυτή τη σελίδα, είτε με κλικ στο πλαίσιο «περιεχόμενο» ή το υπομενού, κάτω από την δραστηριότητα. Ανοίγει η σελίδα:

11111

Εδώ βλέπετε όλες τις επιλογές για «Αναρτήσεις» ή για «Συζητήσεις». Κάντε κλικ σε κάποια επιλογή. Ας επιλέξουμε Φυσική Γ΄ Λυκείου. Δείτε την εικόνα:

11111

Ένας κατάλογος όλων των αναρτήσεων πάνω στη Φυσική Γ Λυκείου, με τίτλο, συγγραφέα και τον αριθμό των σχολίων. Με κλικ, μπορείτε να ανοίξετε στη συνέχεια όποιο θέμα σας ενδιαφέρει.

Κατά τα λοιπά, δεν έχετε παρά να περιηγηθείτε στο χώρο…

Καλή παραμονή και εξερεύνηση!

 

Και μια βοήθεια για την πρώτη σας δημοσίευση με κλικ εδώ.

Loading