Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Διονύσης Μάργαρης στις 17 Νοέμβριος 2009 στις 7:45 στην ομάδα Στοιχεία Θεωρίας
Εδώ μπορείτε να δείτε διάφορα θέματα θεωρίας Φυσικής Γ΄Λυκείου.
Φυσική Γενικής Παιδείας
Βιβλίο Μαθητή (4,3MB)
Φυσική Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης
Ηλεκτρικές και Μηχανικές Ταλαντώσεις (1,1MB)
Κύματα (2,9MB)
Μηχανική στερεού σώματος (2,7MB)
Κρούσεις και σχετικές κινήσεις (1MB)
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Π.Ι. για όλα τα βιβλία
Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση
Εξίσωση κύματος.Φάση και αρχική φάση.
Εξαναγκασμένη Ταλάντωση. Πότε έχουμε ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ;
Γραφικές Παραστάσεις Τριγωνομετρικών Συναρτήσεων.
Αν έχουμε αρχική φάση Η δική μου πρόταση.doc
Μετά την ανάρτηση Εξίσωση κύματος, αναπτύχθηκε ένας διάλογος γύρω από το εξής ερώτημα: ένα ηχητικό κύμα ανακλάται σε μια επιφάνεια. Υπάρχει διαφορά φάσης μεταξύ προσπίπτοντος και ανακλώμενου κύματος;
Δείτε την συνέχεια.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Ανάλυση των διαφόρων κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία επιλέγουμε τα πρόσημα φορτίου, έντασης ρεύματος, τάσεων, κλπ. στο κύκλωμα. Σχολιάζεται κάθε φορά και το φυσικό νόημα του κάθε προσήμου, καθώς και η αντιστοιχία με τα μεγέθη του απλού αρμονικού ταλαντωτή.
Δείτε ΕΔΩ.
Το θα συζητηθεί το είπα όχι ως ένσταση προς τη δουλειά σου (που μου αρέσει και την έχω ήδη προτείνει σε μαθητές μου που ζήτησαν κάτι σχετικό) αλλά σαν υπενθύμιση μιας μικρής εκκρεμότητας.
Δεν υπάρχει ΑΔΕΤ και ΑΔΚΕ.
Καλή, συγκεντρωτική και χρηστική η δουλειά σου
Γενικές παρατηρήσεις:
• Είσαι πολύ κοντά στην προσέγγιση των ταλαντώσεων όπως αυτή γίνεται στο αντίστοιχο κεφάλαιο του βιβλίου της Β΄Λυκείου Γενικής (εισαγωγή με κινηματική, μελέτη κατακόρυφου ελατηρίου, διάκριση της ενέργειας ελατηρίου από την ενέργεια ταλάντωσης, μεθοδολογία επίλυσης άσκησης), πράγμα που (προφανώς) και θεωρώ πολύ θετικό.
• Πολύ θετική επίσης είναι (νομίζω το καλύτερο τμήμα της δουλειάς σου) και η προτεινόμενη διαδικασία για τη χάραξη του διαγράμματος με αρχική φάση (έχω και άλλη παρατήρηση πιο κάτω)
• Καλά, τέλος, και αντιπροσωπευτικά είναι τα λυμένα παραδείγματα με χρόνους και με κρούση
Άλλες παρατηρήσεις:
• Το “ίσα χρονικά διαστήματα” στον ορισμό του περιοδικού φαινομένου δεν χρειάζεται (διότι καλύπτεται από “με τον ίδιο τρόπο”)
• Το “ή ο χρόνος που μεσολαβεί ..” στον ορισμό της περιόδου πρέπει να φύγει (διότι αυτό αποτελεί συνέπεια, αλλά και διότι δεν μπορούμε να έχουμε δύο ορισμούς για το ίδιο μέγεθος)
• Το “σταθερό” στον ορισμό της συχνότητας πρέπει να φύγει (διότι είναι σωστό μεν, αλλά είναι τμήμα του νόμου και όχι του ορισμού)
• Προσωπικά θεωρώ το στρεφόμενο διάνυσμα ως “πατέντα”, κάτι σαν μνημονικό κανόνα, όχι παραπάνω, μάλλον αποπροσανατολιστικό, γι’ αυτό και αποφεύγω να το χρησιμοποιώ
• Θεωρώ διδακτικότερο οι σχέσεις: Δφ=(2π/Τ)Δt και Δt=(Τ/2π)Δφ να γράφονται έτσι: Δφ=(Δt/Τ) 2π και Δt=(Δφ/2π)Τ
• Αντί υmax≠0 (σελ. 17) να γίνει υ≠υmax (αυτό … έτυχε να το δω)
• Ο περιορισμός 0≤ φ0<2π είναι δεκτός και συνηθίζεται, αλλά υπάρχει και άλλη προσέγγιση, επίσης σωστή και πολύ πιο εύκολη για τους μαθητές:
η θέση στην οποία βρίσκεται το σώμα τη χρονική στιγμή μηδέν είναι πάντα θετική, και αν το σώμα απομακρύνεται από τη Θ.Ι. ισχύει 0≤ φ0<π/2, ενώ αν το σώμα επιστρέφει –π/2≤ φ0<0,
με συνέπεια αφ’ ενός οι δυνατές περιπτώσεις να είναι δύο και όχι τέσσερις,
αλλά και αφ’ ετέρου η φ0 να αναζητείται, πρακτικά, στο 1ο τεταρτημόριο
το οποίο και είναι περισσότερο γνωστό στους μαθητές
• Κανονικά μόνο η απόδειξη της σχέσης: Σ= -Dx δεν μας εξασφαλίζει ότι το σύστημα θα εκτελέσει ΓΑΤ.
Χρειάζεται επιπλέον να υπάρχει και ενέργεια (που πολλές φορές … ξεχνάει να το αναφέρει η εκφώνηση) δηλαδή τη χρονική στιγμή μηδέν να υπάρχει x ή υ ή και τα δύο
• Το ότι είμαστε αριστερά από το Α (σελ 27) μπορούμε να το συμπεράνουμε και από το γεγονός ότι π/3<π/2
• Εναλλακτικά για να σημειώσουμε τις τιμές του χρόνου στο τελικό διάγραμμα (σχήμα β σελ. 29) μπορούμε:
να υπολογίσουμε τον “κερδισμένο” χρόνο Δt=(π/3/2π)Τ=Τ/6 και
να μειώσουμε όλες τις τιμές χρόνου στο αρχικό διάγραμμα κατά Τ/6(και επειδή “εκ του κλασσικού προερχόμενος”, το “εκ των πρωτέρον” γράφεται “εκ των προτέρων”, βεβαίως-βεβαίως)
οι «παρατηρήσεις» σου στις ταλαντώσεις (που μόνο παρατηρήσεις δεν είναι), είναι εξαιρετική δουλειά. Μέσα απο μιά φαινομενική αταξία, προβάλλει μια πολύ προσεκτική ταξινόμηση των απαραίτητων γνώσεων για τη λύση των ασκήσεων, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα κάποια «δύσκολα» σημεία της θεωρίας για τους μαθητές (και όχι μόνο). Μπράβο!Υ.Γ Σε ποιό πρόγραμμα γράφεις και κάνεις τα σχήματα και τις γραφικές παραστάσεις; Σε ρωτάω γιατί τα σχήματά και οι γραφικές παραστάσεις που φτιάχνεις ( το έχω παρατηρήσει και σε άλλες σημειώσεις σου) είναι πολύ ακριβείς.
Από το ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ένα αρχείο σε
ΘΕΩΡΙΑ ΗΛ/ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ – ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΔΩ