Ελεύθερη πτώση σώματος, το οποίο αφήνεται από κάποιο σημείο που βρίσκεται σε ύψος Η
πάνω από το έδαφος.
Ερώτηση: Ποιές είναι οι εξισώσεις που περιγράφουν την κίνησή του;
…η συνέχεια στο επισυναπτόμενο αρχείο pdf
Ερώτηση: Ποιές είναι οι εξισώσεις που περιγράφουν την κίνησή του;
…η συνέχεια στο επισυναπτόμενο αρχείο pdf
- Συνημμένα:
πτώση.pdf, 49 KB
(Visited 58 times, 1 visits today)
Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση
Θα μπορούσε επίσης σημείο αναφοράς να είναι το σημείο πτώσης (έδαφος πχ) οπότε η εξίσωση μετατόπισης διαμορφώνεται και ως εξίσωση θέσης: y= y0 – 1/2 gt2
Αγαπητοί φίλοι να συμφωνήσω με τις προτάσεις σας για τον τρόπο μελέτης της ελεύθερης πτώσης. Απλά θα ήθελα να σχολιάσω τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διδαχτούν.
Αν το πρόβλημα, είναι ένα απλό πρόβλημα ελεύθερης πτώσης, νομίζω ότι θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί, αν δεχτούμε ότι στο σημείο στο οποίο αφήνουμε το σώμα, θα έχουμε y=0 και θετική φορά προς τα κάτω. Αυτό είχα υποστηρίξει και στην ανάρτησή μου, “ελεύθερη πτώση”
Το πρόβλημα είναι σημαντικότερο, αν έχουμε κατακόρυφη βολή ή κίνηση δύο σωμάτων.
Έφερα ξανά στην επιφάνεια μια παλιότερη ανάρτησή μου με τίτλο κατακόρυφη βολή, που εκεί υπάρχει λόγος, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και που ο μαθητής θα πρέπει να μάθει πώς θα παίρνει τον άξονα y και να μπορεί να επιλέγει θετική φορά, γράφοντας σε κάθε περίπτωση τις σωστές εξισώσεις κίνησης.
Συνάδελφε Σταύρο
Νομίζω ότι για διδακτικούς λόγους, θα ήταν καλύτερα, το σημείο αναφοράς να ήταν το σημείο όπου αφήνεται το σώμα και για τις δύο θεωρήσεις (απο τις οποίες, προσωπικά, προτιμώ την πρώτη)
Ούτως ή άλλως, πάντως, το σημείο αναφοράς δεν παίζει κανέναν ρόλο στην έκφραση της μετατόπισης (επηρεάζει μόνο τη θέση)
Καλό, επίσης, θα ήταν να φαίνεται ότι οι εξισώσεις είναι, χρονικά, “φραγμένες”, ισχύουν δηλαδή μέχρις το σώμα να φθάσει στο οριζόντιο επίπεδο, πράγμα που θα πρέπει να αποτυπώνεται και στα αντίστοιχα διαγράμματα, αν αυτά ζητηθούν
Βαγγέλης Κουντούρης
Συνάδελφε Βαγγέλη σου εύχομαι Χρόνια Πολλά διδάσκοντας.
Η ουσία της έναρξης της συζήτησης για την ελεύθερη πτώση, ήταν η απάντηση στην ερώτηση συναδέλφου που διδάσκει στην Α λυκείου φυσική(;) προς τους μαθητές του “ποιές είναι οι εξισώσεις κίνησης που περιγράφουν την ελεύθερη πτώση;” (χωρίς να περιγράψει το σύστημα αναφοράς που θέλει να χρησιμοποιήσουν).
Ήρθε και σαν συνέχεια παλαιότερης ανάρτησης σχετικά με τις εξισώσεις κίνησης ευθύγραμμων κινήσεων οι οποίες δεν μπορούν να απομονωθούν από το σύστημα αναφοράς που θα χρησιμοποιήσουμε για την περιγραφή τους. Δεν πήρα θέση ποιά από αυτές (ή από άλλες) προτιμώ.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στο ότι πρέπει για τις εξισώσεις που θα γράψουμε να εξηγήσουμε ότι ισχύουν μέχρι το σώμα να φτάσει στο έδαφος.