Εξισώσεις κίνησης στη ελεύθερη πτώση.

Ελεύθερη πτώση σώματος, το οποίο αφήνεται από κάποιο σημείο που βρίσκεται σε ύψος Η

πάνω από το έδαφος.
Ερώτηση: Ποιές είναι οι εξισώσεις που περιγράφουν την κίνησή του;
…η συνέχεια στο επισυναπτόμενο αρχείο pdf
Συνημμένα:  πτώση.pdf πτώση.pdf, 49 KB
(Visited 58 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ελευθερία Νασίκα
Editor

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Απάντηση από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΕΛΙΔΗΣ στις 15 Δεκέμβριος 2009 στις 11:14

Θα μπορούσε επίσης σημείο αναφοράς να είναι το σημείο πτώσης (έδαφος πχ) οπότε η εξίσωση μετατόπισης διαμορφώνεται και ως εξίσωση θέσης: y= y0 – 1/2 gt2

 Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 15 Δεκέμβριος 2009 στις 19:51

Αγαπητοί φίλοι να συμφωνήσω με τις προτάσεις σας για τον τρόπο μελέτης της ελεύθερης πτώσης. Απλά θα ήθελα να σχολιάσω τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διδαχτούν.
Αν το πρόβλημα, είναι ένα απλό πρόβλημα ελεύθερης πτώσης, νομίζω ότι θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί, αν δεχτούμε ότι στο σημείο στο οποίο αφήνουμε το σώμα, θα έχουμε y=0 και θετική φορά προς τα κάτω. Αυτό είχα υποστηρίξει και στην ανάρτησή μου, “ελεύθερη πτώση
Το πρόβλημα είναι σημαντικότερο, αν έχουμε κατακόρυφη βολή ή κίνηση δύο σωμάτων.
Έφερα ξανά στην επιφάνεια μια παλιότερη ανάρτησή μου με τίτλο κατακόρυφη βολή, που εκεί υπάρχει λόγος, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και που ο μαθητής θα πρέπει να μάθει πώς θα παίρνει τον άξονα y και να μπορεί να επιλέγει θετική φορά, γράφοντας σε κάθε περίπτωση τις σωστές εξισώσεις κίνησης.

 Απάντηση από τον/την Βαγγέλης Κουντούρης στις 26 Δεκέμβριος 2009 στις 21:36

Συνάδελφε Σταύρο
Νομίζω ότι για διδακτικούς λόγους, θα ήταν καλύτερα, το σημείο αναφοράς να ήταν το σημείο όπου αφήνεται το σώμα και για τις δύο θεωρήσεις (απο τις οποίες, προσωπικά, προτιμώ την πρώτη)
Ούτως ή άλλως, πάντως, το σημείο αναφοράς δεν παίζει κανέναν ρόλο στην έκφραση της μετατόπισης (επηρεάζει μόνο τη θέση)
Καλό, επίσης, θα ήταν να φαίνεται ότι οι εξισώσεις είναι, χρονικά, “φραγμένες”, ισχύουν δηλαδή μέχρις το σώμα να φθάσει στο οριζόντιο επίπεδο, πράγμα που θα πρέπει να αποτυπώνεται και στα αντίστοιχα διαγράμματα, αν αυτά ζητηθούν
Βαγγέλης Κουντούρης

 Απάντηση από τον/την Σταύρος Λέτης στις 28 Δεκέμβριος 2009 στις 10:57

Συνάδελφε Βαγγέλη σου εύχομαι Χρόνια Πολλά διδάσκοντας.

Η ουσία της έναρξης της συζήτησης για την ελεύθερη πτώση, ήταν η απάντηση στην ερώτηση συναδέλφου που διδάσκει στην Α λυκείου φυσική(;) προς τους μαθητές του “ποιές είναι οι εξισώσεις κίνησης που περιγράφουν την ελεύθερη πτώση;” (χωρίς να περιγράψει το σύστημα αναφοράς που θέλει να χρησιμοποιήσουν).
Ήρθε και σαν συνέχεια παλαιότερης ανάρτησης σχετικά με τις εξισώσεις κίνησης ευθύγραμμων κινήσεων οι οποίες δεν μπορούν να απομονωθούν από το σύστημα αναφοράς που θα χρησιμοποιήσουμε για την περιγραφή τους. Δεν πήρα θέση ποιά από αυτές (ή από άλλες) προτιμώ.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στο ότι πρέπει για τις εξισώσεις που θα γράψουμε να εξηγήσουμε ότι ισχύουν μέχρι το σώμα να φτάσει στο έδαφος.