Γιατί όχι και εμείς;

1Δημοσιεύτηκε από το χρήστη ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ στις 29 Απρίλιος 2010 στις 1:35 στην κατηγορία Γενικά θέματα

Kάθε χρόνο αμέσως μετά τις εξετάσεις ακούγονται διάφορες μουρμούρες για το αν τα θέματα ήταν καλά ή κακά εύκολα ή δύσκολα με παγίδες ή χωρίς παγίδες.Μας αρέσει να σχολιάζουμε πάντα (Ελληνάρες) για το τι δεν έκανε  καλά η επιτροπή εξετάσεων  αλλά και ότι εμείς θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε  καλύτερα.Θα μπορούσα με όλο το θάρρος  να προτείνω ο καθένας από μας να δημιουργήσει το δικό του τελικό  διαγώνισμα και να το θέσει  σε δημόσια διαβούλευση (sic)…..Ετσι θα δημιουργήσουμε μία τράπεζα τελικών διαγωνισμάτων που  κάθε χρόνο θα γίνεται όλο και πλουσιότερη.

 

 Απάντηση από τον/την Οικονομου Θανασης στις 29 Απρίλιος 2010 στις 2:06

Χρήστο πολύ ωραία ιδέα ( αν και νόμιζα οτι υπήρχε τέτοιο αρχείο εδώ)
Ομως θα νου επιτρ’εψεις να πω οτι δεν είναι σωστό να κρίνεσαι εσύ απο τη μιά ,που με την καλή σου διάθεση και μόνος γράφεις ένα διαγώνισμα που δε θα χαθεί και κανείς αν έχει και καμμιά ασάφεια , και η επίσημη επιτροπή από την άλλη , με τα ίδια κριτήρια και την ίδια αυστηρότητα

Απάντηση από τον/την ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ στις 29 Απρίλιος 2010 στις 14:49

Ενα τελικό διαγώνισμα μπορείτε να το δείτε εδώ

Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 1 Μάιος 2010 στις 18:36

Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 2 Μάιος 2010 στις 11:22

Ωραία η έναρξη της συζήτησης από τον Χρήστο και τον Διονύση. Περιμένω τον τρίτο της παρέας να εμφανιστεί μια και το διαγώνισμα του Θοδωρή επικεντρώθηκε στο στερεό.
Παρατηρώ και στα δύο ανεβασμένο επίπεδο στο δεύτερο θέμα κυρίως , αλλά και στο πρώτο. Είναι επιθυμία ή άποψη ; Είναι κοινή πρόβλεψη για ανεβασμένο επίπεδο στη θεωρία ή απλά σύμπτωση ; Με το δεδομένο της κατάργησης της βάσης του 10 έχει κολλήσει και στο δικό μου μυαλό κάτι τέτοιο.
Αντιλαμβάνομαι φυσικά ότι ιδέες κατατίθενται και ότι οι συνάδελφοι κάνουν καλές προτάσεις σε όλα τα ερωτήματα (γιατί να προτείνεις δημοσία κάτι τετριμμένο).
Η διδασκαλία μας και η μελέτη των παιδιών καθορίζεται εν πολλοίς από τα θέματα. Ήρθε η ώρα για εμβάθυνση ; Ήρθε η ώρα να πάψει το : «Γράφουμε τον τύπο δυο φορές και αφαιρούμε ή διαιρούμε» ;

Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 2 Μάιος 2010 στις 11:41

Γιάννη, αν διαβάσεις το εισαγωγικό σημείωμα του δικού μου διαγωνίσματος, θα δεις ότι δεν φιλοδοξώ ούτε «να πιάσω» τα θέματα, ούτε να προβλέψω, το τι θα γίνει στις εξετάσεις σε λίγες μέρες. Κατέθεσα ένα διαγώνισμα με βάση τις απόψεις μου, για το πώς θα μπορούσε να ήταν τα θέματα και ποιους στόχους πρέπει να στοχεύουν, πράγμα που δεν είναι άσχετο, με τους επιδιωκόμενους στόχους της διδασκαλίας μας και με την προετοιμασία των παιδιών.

Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 2 Μάιος 2010 στις 12:03

Διάβασα το εισαγωγικό σημείωμα πριν διαβάσω τα θέματα. Φυσικά είναι αντιληπτό ότι δεν προσπαθείς να γίνεις χειρομάντης ή καφετζού. Ενστερνίζομαι τους στόχους (όχι για λόγους κλαδικού συμφέροντος) και τα ερωτήματα :
Ήρθε η ώρα για εμβάθυνση ; Ήρθε η ώρα να πάψει το : «Γράφουμε τον τύπο δυο φορές και αφαιρούμε ή διαιρούμε» ;
είναι ρητορικά. Προσωπικά απαντώ καταφατικά.
Πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος πρέπει να ακολουθηθεί. Ίσως με περισσότερα του ενός βήματα. Ίσως στην αρχή σε ένα μόνο ερώτημα του δεύτερου θέματος και ένα του πρώτου. Ίσως η ανάπτυξη κειμένου πρέπει να εμφανιστεί. Δεν τα σκέφτομαι αυτά επιθυμώντας ανέβασμα του prestige των ΠΕ 04 αλλά την καλλιέργεια των παιδιών.
Διονύσης Μάργαρης είπε:

Γιάννη, αν διαβάσεις το εισαγωγικό σημείωμα του δικού μου διαγωνίσματος, θα δεις ότι δεν φιλοδοξώ ούτε «να πιάσω» τα θέματα, ούτε να προβλέψω, το τι θα γίνει στις εξετάσεις σε λίγες μέρες. Κατέθεσα ένα διαγώνισμα με βάση τις απόψεις μου, για το πώς θα μπορούσε να ήταν τα θέματα και ποιους στόχους πρέπει να στοχεύουν, πράγμα που δεν είναι άσχετο, με τους επιδιωκόμενους στόχους της διδασκαλίας μας και με την προετοιμασία των παιδι.

Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 2 Μάιος 2010 στις 12:13

Ακριβώς φίλε Γιάννη. Αυτή ήταν και η δική μου σκέψη και προφανώς δεν προτείνω αλλαγή του πλαισίου σε ένα βήμα και ο αιφνιδιασμός των υποψηφίων. Προτείνω μια σταδιακή αλλαγή, που θα αλλάξει και τον τρόπο διδασκαλίας μας αλλά και τον τρόπο προετοιμασίας των μαθητών μας. Ναι σε περισσότερη εμβάθυνση στη θεωρία και λιγότερο πολύπλοκα και προβλήματα, που θα είναι όμως «προβλήματα» και όχι μασημένη τροφή, είτε από το σχολείο, είτε από το φροντιστήριο.Κυριακόπουλος Γιάννης είπε:

Διάβασα το εισαγωγικό σημείωμα πριν διαβάσω τα θέματα. Φυσικά είναι αντιληπτό ότι δεν προσπαθείς να γίνεις χειρομάντης ή καφετζού. Ενστερνίζομαι τους στόχους (όχι

Απάντηση από τον/την ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ στις 2 Μάιος 2010 στις 13:37

Γιάννη πιστεύω ότι ένα δεύτερο καλό θέμα δείχνει πάντα την ποιότητα των θεμάτων.Αν θυμηθούμε τα θέματα του 2006 ( ίσως ήταν τα καλύτερα ) με τέσσερα πολύ ωραία και πρωτότυπα ερωτήματα και με δύο πολύ καλά χωρίς ασάφειες προβλήματα.Δεν πιστεύω ότι καθένας από μας μπορεί να γίνει μάγος ή «μάγα» για να «πιάσει» θέματα.Αυτά τα κάνουν οι μαθητευόμενοι μάγοι που προσπαθούν με αλχημείες της στιγμής να καταφέρουν να γίνουν διάσημοι και πλούσιοι(με μπλά-μπλά-μπλά ότι ξέρουν τα θέματα έχουν τα θέματα τα γνωστά παπαγαλάκια κ.τ.λ.).Αυτοί που όλοι την χρονιά δεν προσπαθούθαν και θέλουν όλα να τα κάνουν την τελευταία στιγμή….Στο χωριό λοιπόν λέμε μία παροιμία που μου αρέσει πολύ:»Με τς πουρδές αυγά δεν βάφονται» ……

Απάντηση από τον/την Διονύσης Μητρόπουλος στις 9 Μάιος 2010 στις 17:59

Ένα τελικό διαγώνισμα κι από μένα στο συνημμένο pdf αρχείο:
Final_2010

Απάντηση από τον/την ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ στις 9 Μάιος 2010 στις 18:35

Ευχαριστούμε Διονύση για το προσεγμένο και στιβαρό διαγώνισμα που μας προσέφερες.Πάντα τέτοια…Διονύσης Μητρόπουλος είπε:

Απάντηση από τον/την Διονύσης Μητρόπουλος στις 9 Μάιος 2010 στις 18:44

Αγαπητέ συνάδελφε Χρήστο ευχαριστώ για το σχόλιο. Υπάρχει συζήτηση με αφορμή αυτό το διαγώνισμα ΕΔΩ.ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ είπε:

Ευχαριστούμε Διονύση για το προσεγμένο και στιβαρό διαγώνισμα που μας προσέφερες.Πάντα τέτοια…

Διονύσης Μητρόπουλος είπε:

Απάντηση από τον/την Μάστορας Κωνσταντίνος στις 9 Μάιος 2010 στις 22:28

Η ιδέα δεν είναι άσχημη, πριν εκφέρω όμως συγκεκριμένη γνώμη θα ήθελα αν μπορούσε να μου εξηγήσει κάποιος κάποια πράγματα για τις εξετάσεις στην ελλάδα (ζω στην Κύπρο και δεν γνωρίζω τον τρόπο που γίνεται η τελική εξέταση).

  • Με ποιο τρόπο γίνεται η επιλογή της επιτροπής εξετάσεων; (αυτοι που βάζουν τα θέματα)
  • Πόσα άτομα είναι και από ποιους τομείς της εκπαίδευσης; (πανεπιστήμιο, σχολεια, υπουργεία κτλ)

Απάντηση από τον/την Κατσικογιώργος Γιώργος στις 18 Μάιος 2010 στις 22:35

Έστω και καθυστερημένα στέλνω και εγώ ένα τελικό διαγώνισμα. Ίσως να μην έχει και πολλά πρωτότυπα θέματα, ίσως να είναι λίγο πιο δύσκολο απ’ αυτά που βλέπουμε στις εξετάσεις τελευταία, κυρίως όμως έχει τη λογική της προσφοράς. Ήθελα απλά να στείλω και εγώ κάτι. Γιατί πραγματικά πρέπει να μοιραζόμαστε απόψεις, ιδέες, υλικό.
Επίσης συμφωνώ με τον κ. Μάργαρη ότι δεν έχει τη λογική να πιάσουμε τα θέματα, ούτε των «sos», απλά θα ήθελα κάποια από αυτά να τα δω σε εξετάσεις. Από κει και πέρα ίσως μετά το τέλος των εξετάσεων να πρέπει να συζητήσουμε και πως θα έπρεπε να είναι η μορφή των θεμάτων (π.χ περισσότερες ερωτήσεις, ερωτήσεις ανάπτυξης κλπ) σύμφωνα με τον καθένα μας. Ελπίζοντας ότι θα μας ακούσουν…
Ελπίζω να καταφέρω να «ανεβάσω» το αρχείο.

Απάντηση από τον/την Κατσικογιώργος Γιώργος στις 19 Μάιος 2010 στις 10:14

Μετά από μια «μικρή» διόρθωση στο 4ο θέμα στέλνω το αρχείο και πάλι.
Ευχαριστώ Διονύση για την επισήμανση.
Συνημμένα:

Απάντηση από τον/την Παπασγουρίδης Θοδωρής στις 19 Μάιος 2010 στις 10:44

Συνάδελφε Γιώργο γράφεις:«Ήθελα απλά να στείλω και εγώ κάτι. Γιατί πραγματικά πρέπει να μοιραζόμαστε απόψεις, ιδέες, υλικό»

Αυτό είναι το σημαντικό και το σπουδαίο. Σε ευχαριστούμε για την προσφορά σου.

Το διαγώνισμά σου το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον και χρήσιμο στους μαθητές.

Να σημειώσω και εγώ δύο πραγματάκια:

1) Το πρώτο είναι φραστικό: Στο 4-Α, νομίζω πρέπει να προσθέσεις την ταχύτητα των σωμάτων αμέσως μετά την κρούση, αφού στο τμήμα ΑΑΤ που εκτελεί το σύστημα, η ταχύτητα αλλάζει συνεχώς (Φαντάζομαι δεν εννοείς τη χρονική συνάρτηση της ταχύτητας, αφού νομίζω ζητάς στο (γ) τη χρονική συνάρτηση της απομάκρυνσης…)

2) Το δεύτερο, για μένα είναι σημαντικό, εσύ θα το αξιολογήσεις:

Θεωρώ ότι το να ζητάμε τη σταθερά επαναφοράς της ταλάντωσης κάθε μάζας χωριστά, δεν έχει τίποτα να προσφέρει σε ουσιαστική γνώση Φυσικής…..
Ζήτησε αν θέλεις τη περίοδο της ταλάντωσης που εκτελεί το σύστημα των σωμάτων για όσο χρόνο βρίσκονται σε επαφή……

Έχει προηγηθεί συζήτηση στο δίκτυο, για το αν η κίνηση του σώματος που δεν είναι σε επαφή με το ελατήριο, είναι ή όχι Απλή αρμονική ταλάντωση. Προσωπικά εκτιμώ ότι η κίνηση του σώματος αυτού, είναι αρμονική ταλάντωση, δηλαδή περιοδική κίνηση αφού οφείλεται σε χρονο-εξαρτώμενες δυνάμεις και όχι σε χωρο-εξαρτώμενες. Βέβαια έχουν διατυπωθεί και πολύ ισχυρά επιχειρήματα για το αντίθετο.

Δε προσπαθώ να σε πείσω ότι η δική μου γνώμη είναι η σωστή.

Προσπαθώ όμως να πω ότι ερωτήματα, που απλά κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά δεν έχουν να εξετάσουν κάτι ουσιαστικό στη γνώση της Φυσικής, καλύτερα να τα αποφεύγουμε.

Αν πάλι κρίνεις, ότι θέλεις να αφήσεις το ερώτημα, τότε πρόσθεσε τη σταθερά επαναφοράς της ταλάντωσης

Κατσικογιώργος Γιώργος είπε:

Έστω και καθυστερημένα στέλνω και εγώ ένα τελικό διαγώνισμα. Ίσως να μην έχει και πολλά πρωτότυπα θέματα, ίσως να είναι λίγο πιο δύσκολο απ’ αυτά που βλέπουμε στις εξετάσεις τελευταία, κυρίως όμως έχει τη λογική της προσφοράς. Ήθελα απλά να στείλω και εγώ κάτι. Γιατί πραγματικά πρέπει να μοιραζόμαστε απόψεις, ιδέες, υλικό.
Επίσης συμφωνώ με τον κ. Μάργαρη ότι δεν έχει τη λογική να πιάσουμε τα θέματα, ούτε των «sos», απλά θα ήθελα κάποια από αυτά να τα δω σε εξετάσεις. Από κει και πέρα ίσως μετά το τέλος των εξετάσεων να πρέπει να συζητήσουμε και πως θα έπρεπε να είναι η μορφή των θεμάτων (π.χ περισσότερες ερωτήσεις, ερωτήσεις ανάπτυξης κλπ) σύμφωνα με τον καθένα μας. Ελπίζοντας ότι θα μας ακούσουν… Ελπίζω να καταφέρω να «ανεβάσω» το αρχείο

Απάντηση από τον/την Κατσικογιώργος Γιώργος στις 19 Μάιος 2010 στις 11:15

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τα σημαντικά σχόλια. Για τη σταθερά επαναφοράς του κάθε σώματος το σκέφτηκα πολύ αν έπρεπε να το βάλω σαν ερώτημα ή όχι. Στην πραγματικότητα ήθελα μια άσκηση με χάσιμο επαφής σαν παραλλαγή της άσκησης του σχολικού. Το υπουργικό έχει κατακόρυφο ελατήριο και χάσιμο της επαφής και νομίζω ότι ρωτάει για σταθερά επαναφοράς ή τουλάχιστον πρέπει να τη χρησιμοποιήσεις για να βρεις τη δύναμη που ασκεί το ένα σώμα στο άλλο. Δεν προσπαθώ να δικαιολογηθώ απλά πολλές φορές τα ερωτήματα που κυκλοφορούν ευρέως μας «κατευθύνουν» και στο τι να ρωτήσουμε. Δε λέω ότι είναι καλό, απλά συμβαίνει. Ήθελα να τη συνδυάσω και με Dopller, αλλά θεώρησα ότι το διαγώνισμα δε θα ανταποκρινόταν στο επίπεδο των εξετάσεων. Τουλάχιστον, όχι αυτών που έχουμε την τελευταία τριετία.
Το ανεβάζω με τις τελευταίες αλλαγές.
Με την ευκαιρία αυτή της συνομιλίας πάντως να σου δώσω συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνεις. (Ελπίζω ο ενικός να μη δείχνει αγένεια).Παπασγουρίδης Θοδωρής είπε:

Συνάδελφε Γιώργο γράφεις:«Ήθελα απλά να στείλω και εγώ κάτι. Γιατί πραγματικά πρέπει να μοιραζόμαστε απόψεις, ιδέες, υλικό»

Συνημμένα:

ΚΟΙΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣΑπάντηση από τον/την ΚΟΙΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ στις 20 Μάιος 2010 στις 9:37

Kαλημέρα σε όλους τους συναδέλφους και καλή δύναμη σε όλη τη δύσκολη περίοδο των εξετάσεων.
Θα ήθελα, αφού συγχαρώ το συνάδελφο Γιώργο Κατσικογιώργο για το εξαιρετικό διαγώνισμά του, να του θέσω δύο απορίες μου:
1. Στο θέμα 2 με τη συμβολή, ή εγώ έχω χαζέψει εντελώς και κάνω κάποιο χοντρό αριθμητικό λάθος ή καμία απάντηση δεν βγαίνει σωστή. Τα σημεία ενίσχυσης μου βγαίνουν πολύ περισσίτερα ( κάπου 15 αν θυμάμαι καλά ή κάτι τέτοιο… ) .
2. Στο πολύ ωραίο 4ο θέμα έχω την εξής απορία, η οποία εν μέρει σχετίζεται και με κάποια από τις διευκρινίσεις του Θοδωρή: Όταν λέμε ότι μετά την κρούση τα δύο σώματα κινούνται με κοινή ταχύτητα εννοούμε ότι, χωρίς η κρούση να είναι πλαστική, αυτά μένουν σε επαφή για κάποιο χρονικό διάστημα, σωστά; Άρα, θεωρούμε δεδομένο ότι από τη θέση της κρούσης μέχρι την 1η διέλευση από τη Θ.Ι αυτά μένουν σε επαφή ή όχι; Αν θεωρούμε κάτι τέτοιο μήπως είναι αυθαίρετο και εξαρτάται από το είδος της κρούσης; Aν όχι, δεν πρέπει να διερευνηθεί το αν χάνεται η επαφή σ΄αυτό το τμήμα; Θα ήθελα κάποια βοήθεια…Κατσικογιώργος Γιώργος είπε:

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τα σημαντικά σχόλια. Για τη σταθερά επαναφοράς του κάθε σώματος το σκέφτηκα πολύ αν έπρεπε να το βάλω σαν ερώτημα ή όχι. Στην πραγματικότητα ήθελα μια άσκηση με χάσιμο επαφής σαν παραλλαγή της άσκησης του σχολικού. Το υπουργικό έχει κατακόρυφο ελατήριο και χάσιμο της

Απάντηση από τον/την Κατσικογιώργος Γιώργος στις 21 Μάιος 2010 στις 11:44

Έχετε δίκιο. Αντί για 15 στην επιλογή iii) , έγραψα 5. Άρα μάλλον εγώ χάζεψα.
Για την 2η ερώτηση, θεώρησα ότι το μεγαλύτερο σώμα σπρώχνει το άλλο μέχρι να μηδενιστεί η ταχύτητα τους στην ακραία θέση. Στη συνέχεια επενέρχονται μέχρι τη Θ.Ι που χάνεται η επαφή. Είναι σαν να έχεις πτώση σώματος πάνω σε δίσκο που βρίσκεται σε κατακόρυφο ελατήριο. Δεν είναι απαραίτητο να κολλήσουν. Ή είναι; Βέβαια εκεί χάνεται σε διαφορετική θέση η επαφή.
Δε ξέρω αν ισχύει κατι άλλο και δε το βλέπω.ΚΟΙΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είπε:

Kαλημέρα σε όλους τους συναδέλφους και καλή δύναμη σε όλη τη δύσκολη περίοδο των εξετάσεων.
Θα ήθελα, αφού συγχαρώ το

Απάντηση από τον/την Διονύσης Μητρόπουλος στις 21 Μάιος 2010 στις 12:37

Διαφορετική μεν … (όχι ΘΙ) … ίδια δε … (φυσ. μηκ. ελατ.) 🙂(Καλό το διαγώνισμα συνάδελφε Γιώργο)

Κατσικογιώργος Γιώργος είπε:

Έχετε δίκιο. Αντί για 15 στην επιλογή iii) , έγραψα 5. Άρα μάλλον εγώ χάζε
Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 11 Απρίλιος 2011 στις 21:27
Τα αντίστοιχα διαγωνίσματα του 2010-11, από εδώ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια