Δημοσιεύτηκε από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 1 Ιούνιος 2010 και ώρα 12:39
Τα σημερινά θέματα που βάλαμε στο σχολείο μας.
ΘΕΜΑΤΑ ΓΡΑΠΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2010
ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ
ΤΑΞΗ Α΄
ΘΕΜΑ 1°:
- A) Να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1 – 3 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.
1) Ένα αυτοκίνητο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερή ταχύτητα.
i) Δεν ασκείται καμία δύναμη στο αυτοκίνητο.
ii) Η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται στο αυτοκίνητο έχει αντίθετη φορά από την ταχύτητα του αυτοκινήτου
iii) Η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται στο αυτοκίνητο είναι μηδέν.
iv) Η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται στο αυτοκίνητο έχει τη φορά της ταχύτητας του αυτοκινήτου.
2) Ένα παιδί κάθεται σε μια καρέκλα. Η αντίδραση της δύναμης του βάρους του είναι η δύναμη που ασκείται από το παιδί:
i) Στην καρέκλα.
ii) Στη Γη.
iii) Στην ατμόσφαιρα.
iv) Στο έδαφος.
Δείτε όλα τα θέματα σε pdf.
Πολύ καλά θέματα Διονύση,
σωστά διατυπωμένα, με εξαιρετική ποιότητα και μελετημένες “πάσες” από το ένα ερώτημα στο επόμενο των ασκήσεων, αλλά και για μαθητές άνω του μετρίου.
Επειδή ήμουν πολλά χρόνια σε Γυμνάσιο και γνωρίζω καλά την, κατά μέσον όρον, στάθμη των αποφοίτων του θα με ενδιέφερε, όταν διορθώσεις τα γραπτά, το ποσοστό των μαθητών σου που απάντησε και στα τέσσερα παρακάτω ερωτήματα (που, νομίζω, ότι είναι τα καλύτερα): 1Α.2, 2.3, 3.iv, 4.ii
Αν το θυμηθείς …
Φίλε Βαγγέλη, σε ευχαριστώ που διάβασες και έκρινες τα παραπάνω θέματα. Επειδή δε κρίνω ότι ίσως σε ενδιέφεραν, θα ήθελα και τη γνώμη σου (αλλά και προφανώς οποιουδήποτε άλλου συναδέλφου είχε το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθεί…) για τα θέματα της φυσικής κατεύθυνσης της Β΄Τάξης, τα οποία μάλλον πέρασαν απαρατήρητα. Με ενδιαφέρει γιατί έχω την άποψη ότι, φυσική δεν είναι μόνο ό,τι εξετάζεται σε πανελλήνιες εξετάσεις…
Μπορείς τα τα δεις από εδώ.
Αγαπητέ Διόνυση καλησπέρα,
Τα θέματα της Α’ Λυκείου τα πρωτοείδα πριν δύο μέρες που τα ανάρτησες. Θα σου εκφράσω, για να είμαι ειλικρινής, την πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό μου: ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΔΙΟΝΥΣΗ. Φυσικά για επίπεδο Α’ Λυκείου μπορεί να είναι τα συνηθισμένα, αλλά νομίζω ότι μας έχεις συνηθίσει σε πιο ψαγμένα πράγματα(μου άρεσαν πολύ τα περσινά θέματα Α’ Λυκείου του σχολείου σου). Για να γίνω πιο κατανοητός, πιστεύω ότι οι υπόλοιποι συνάδελφοι με τους οποίους θα βγάλατε τα θέματα θα πρότειναν δικά τους τα οποία τελικά και θα εξετάστηκαν. Αυτό που μου θυμίζει δικιά σου πρόταση είναι το 3ο θεμα.
Με κάθε φιλική διάθεση.
Φίλε Πέτρο
Νομίζω ότι διδάσκεις μόνος σου το μάθημα στο σχολείο…
Τα θέματα αυτά έχουν πινελιές.. .δικές μου, αλλά με δύο σημεία που πρέπει να επισημανθούν:
1) Δεν είναι δικά μου, αλλά προϊόν συνεργασίας τριών διδασκόντων.
2) Τα θέματα που μπαίνουν στις εξετάσεις ενός σχολείου, απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο σύνολο μαθητών και πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την συγκεκριμένη σχολική πραγματικότητα.
Ο Διονύσης τώρα δίδαξε εμάς. Όταν ένας σπεσιαλίστας στις πινελιές τις αποφεύγει μας είναι σαν να λέει:
“-Συνάδελφοι άλλο οι αναρτήσεις , άλλο οι τσαχπινιές που απαραίτητα θα κάνουμε στην τάξη έστω για δυο προικισμένα παιδιά , και άλλο οι προαγωγικές”
Μια φορά στα νιάτα μου απεφάσισα να τσαχπινίσω με ένα φελλό πάνω σε δίσκο γραμμοφώνου. Η τριβή δεν ήταν μ.Ν και απλώς έχασαν όλοι την ερώτηση. Τα ίδια παιδιά (κάποιον από αυτά συνάντησα σήμερα να βαθμολογεί Λατινικά) στην αίθουσα απαντούσαν σε ανάλογα θέματα.
Εκτός αυτού υπάρχει και η πίεση του χρόνου.
Για σταθείτε, βρε παιδιά. Τα θέματα μια χαρά είναι. Και μην ξεχνάμε οτι μιλάμε για Α’ Λυκείου. Θέλετε να μισήσουν την Φυσική άπαξ δια παντός; Το κριτήριο ενός παιδιού για να ασχοληθεί με ένα αντικείμενο είναι σε μεγάλο βαθμό, πόσο μπορεί να τα καταφέρει, και όχι αν του αρέσει ή όχι. Μην τα απογοητεύουμε κιόλας. Τον “έξυπνο” σε 15/χρονα θα κάνουμε; Θυμάστε εσείς πώς σκεφτόσαστε 15 χρονώ;
Λοιπόν Διονύση,
Χάσαμε (εμείς οι … πικραμένοι), δυστυχώς, για δύο λόγους.
Πρώτον γιατί δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τον κακό εαυτό μας στην τέταρτη περίοδο και
δεύτερον γιατί, ως συνήθως, τα “κοράκια” μας ¨έσφαξαν” και στις τέσσερις περιόδους (και κάθε φορά την “κατάλληλη” στιγμή).
Τώρα τα είδα τα θέματα της Β΄
(και σε ευχαριστώ που θέλεις τη γνώμη μου)
Είναι πολύ καλά και αυτά, έχουν σαφή διατύπωση και “πατήματα” σε όλη την ύλη και δίνουν τη δυνατότητα σε πολλούς, κάτω του μετρίου μαθητές, να “περάσουν” (που είναι και ένα “ζητούμενο” των ενδοσχολικών εξετάσεων), αλλά και σε σένα να διαπιστώσεις “πώς πήγες”, αλλά και να ανιχνεύσεις “ταλέντα” για του χρόνου ιδιαίτερα με τα ερωτήματα 2.iii και 4.iii
Αναλυτικότερα:
Το θέμα 1 είναι “πλούσιο” και έχει διακριτική δυνατότητα
Το θέμα 2 έχει καθαρά ποιοτικό το 1 με έξυπνο ερώτημα το iii που μοιάζει με το i, αλλά δεν… και επομένως ξεχωρίζει μαθητές, και ποιοτικό και ποσοτικό το 2 που, νομίζω, γι’ αυτό, θάπρεπε να μοριοδοτηθεί περισσότερο από 1 (και για να σου “βρώ” και κάτι ο χρόνος t1 δεν χρειάζεται δείκτη 1, γιατί στην άσκηση δεν υπάρχει άλλος χρόνος)
Το θέμα 3 είναι “κλασσικό” και έχει σημαντική βοήθεια το διάγραμμα που το συνοδεύει, αλλά η μοριοδότηση του i είναι “φουσκωμένη” και το διάγραμμα του iv θα ήταν καλύτερα να γίνει πάνω στο υπάρχον
Το θέμα 4 είναι αρκετά δύσκολο κυρίως για το ερώτημα iii (που νομίζω ότι θάπρεπε να έχει μεγαλύτερη μοριοδότηση) και θα ξεχωρίσει μαθητές που έχουν “χωνέψει” ότι μπορεί ένα “δημιούργημα”, η Εεπ, να “νικήσει” ένα “κατεστημένο”, την Ε
Βαγγέλη τα αποτελέσματα, μετά τη διόρθωση των γραπτών παρουσιάζονται στο αρχείο Excel.
Με εξέπληξε Διονύση
το υψηλό ποσοστό σωστών απαντήσεων στο 2.3
(μπράβο τους και μπράβο σας)
Αναμενόμενο το ποσοστό αποτυχίας στο 1.Α2
(δύσκολα οι μαθητές “χωνεύουν” ότι η αντίδραση του βάρους τους δεν ασκείται στην καρέκλα που κάθονται ή, έστω, στο δάπεδο).
Αναμενόμενο το ποσοστό αποτυχίας στο 3.iv
(οι μαθητές μπερδεύονται από την αλλαγή φοράς της ταχύτητας και δύσκολα “χωνεύουν” ότι από πλευράς δύναμης η περιοχή 4-8s είναι ενιαία)
Ικανοποιητικό το ποσοστό στο 4.ii
(που ήταν και το πιο δύσκολο)
Μη αναμενόμενο το ποσοστό αποτυχίας στο 4.iv
(πιθανολογώ λόγω πίεσης χρόνου)
Συμπερασματικά εκτιμώ ότι οι μαθητές σας (ανάμεσα στους οποίους πιθανολογώ ότι υπάρχουν ελάχιστοι έως κανένας απολύτως αδιάφοροι και αρνητικοί) είναι κατά μέσον όρο σαφώς άνω του μετρίου και:
• κατέχουν σε καλό βαθμό τα θέματα θεωρίας
• είναι ικανοί να αξιοποιήσουν διαγράμματα
• έχουν εξασκηθεί σε επίλυση προβλημάτων , αλλά
• παρουσιάζουν αδυναμία στη διαδικασία σύγκρισης ομοειδών μεγεθών