Δημοσιεύτηκε από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 9 Φεβρουάριος 2011 και ώρα 20:00
Στα παρακάτω σχήματα δίνεται ένα σώμα βάρους 10Ν σε μη λείο οριζόντιο επίπεδο. Στα δυο πρώτα σχήματα το σώμα παραμένει ακίνητο, στο (γ) είναι έτοιμο να κινηθεί, ενώ στο (δ) το σώμα κινείται προς τα δεξιά.
i) Σχεδιάστε στο σχήμα τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα σε κάθε περίπτωση.
ii) Η τριβή είναι στατική στις περιπτώσεις ………………….. οριακή στ ………………… και τριβή ολίσθησης στ …………………
iii) Το μέτρο της τριβής για τις καταστάσεις (α), (β) και (γ) είναι Τα=…… Τβ=…….. και ΤΓ= …………
iv) Το μέτρο της τριβής στο σχήμα (δ) είναι:
α) μικρότερο από 7Ν, β) ίσο με 7Ν, γ) μεγαλύτερο από 7Ν.
Δείτε όλο το φύλλο εργασίας με κλικ εδώ.
Μου άρεσε πολύ και η δουλειά και το σημείο που κυρίως εστίασες. Η τριβή μπορεί και να προκαλεί την κίνηση. Η στόχευση είναι τέλεια σ’ όλη την έκταση του φύλλου.
Θα έλεγα να το κοιτάξουν όλοι οι συνάδελφοι και να αντιμετωπίσουν εγκαίρως το σχετικό με την τριβή διδακτικό πρόβλημα. Οι μαθητές μας προσαρμόζονται σ’ αυτά που τους ζητάμε σε εργασίες , εξετάσεις , διαγωνίσματα. Όσες φορές συνάντησα στην Γ΄ Λυκείου μαθητές που έλυναν προβλήματα (στην Α΄ Λυκείου) στα οποία η τριβή ήταν μόνο αντίσταση στην κίνηση, είδα και έπαθα και στις ταλαντώσεις και στο στερεό. Κάποιοι δεν επείσθησαν ούτε από την παρέμβαση του interactive physics .
«-Μας δουλεύει αυτός. Εγώ ξέρω ότι η τριβή αντιτίθεται στην κίνηση»
Άντε να μιλήσεις για σχετική κίνηση κ.λ.π.
Το διδακτικό πρόβλημα ξεκινάει από το όνομα τριβή. Τρίψιμο καταλαβαίνει ο/η νεαρός/ά , επομένως πως τα σώματα πηγαίνουν παρέα.
Ο Ανδρέας Κασσέτας στα Π.Ε.Κ. στο Περιστέρι μας είχε επισημάνει το πρόβλημα που η γλώσσα προκαλεί. Δεν είμαι ο κατάλληλος για τον ρόλο του νονού της στατικής τριβής . Πιστεύω ότι μέσω προβλημάτων , ερωτημάτων κ.λ.π. θα αναδειχθεί η διαφορά.
Βέβαια θα μπουν τέτοια θέματα τον Ιούνιο;
Θα ταλαιπωρήσεις μια τάξη χάριν 3-4 ταλαντούχων ;
Αποφασίζεις όχι , σε παίρνουν πρέφα και οι μαθητές και οι συνάδελφοι που τους προετοιμάζουν για τις εξετάσεις και η τριβή εξομοιώνεται πλήρως με την αντίσταση του αέρα.
Μπράβο Διονύση!
(πριν …δεκαετίες είχα δημοσιεύσει μια δουλειά στο περιοδικό “Φυσικός Κόσμος” της ΕΕΦ: “η τριβή, μια αδικημένη δύναμη”, επειδή συνδέεται συνήθως με δυσκολία κίνησης και απώλεια ενέργειας, χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση όμως …)
Άριστα για τις ερωτήσεις 6 και 7.
Πράγματι η τριβή πάρα πολλές φορές κινεί “στα μουλωχτά” κάποιο σώμα.
Δείτε (αν δηλαδή τα καταφέρω, διότι υπάρχει διαδικτυακό πρόβλημα), και μια σχετική Σπαζοκεφαλιά για τους “ανήσυχους” μαθητές Γυμνασίου, και όχι μόνο, από τον προσωπικό δικτυακό μου τόπο: blogs.sch.gr/ekountouri
http://blogs.sch.gr/ekountouri/2010/12/05/%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%…
Γιάννη και Βαγγέλη ευχαριστώ για τις θετικές κρίσεις.
Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα με τις τριβές και όλα αυτά που γράφεις Γιάννη ισχύουν. Και προφανώς δεν θα πας τον ιούνιο να βάλεις ένα τέτοιο θέμα στις εξετάσεις. Αλλά ας κάνουμε τουλάχιστον μια προσπάθεια στη διδασκαλία μας και … όσο πιάσει.
Διονύση συγχαρητήρια κι από μένα για το φύλλο εργασίας, η τριβή είναι πολύ “πονεμένη ιστορία”!
Σκέψου ότι ακόμα και μεταξύ μας υπάρχει “διάσταση απόψεων” π.χ. “παράγει η στατική τριβή έργο κατά την κύλιση;” (καλά, μην φωνάζετε :-)).
Εντάξει, στην Α΄ Λυκείου δεν βάζεις περίεργα θέματα, αλλά τα παιδία βρίσκονται κάποια στιγμή στη Γ’ και πρέπει να μάθουν ότι, όταν ο κύλινδρος ανεβαίνει στο κεκλιμένο κυλιόμενος, η τριβή “τραβάει κι αυτή την ανηφόρα”, αναγκάζοντάς τον να πάει πιο πάνω από ότι αν το επίπεδο ήταν λείο (και δεν παράγει και έργο!).
Γιάννη ποιος είπε ότι η αντίσταση του αέρα δεν “σπρώχνει”; Όλο το Αιγαίο μπορείς να γυρίσεις με τη βοήθειά της ! 🙂
Ευχαριστώ Διονύση. Ξέρεις βέβαια ότι είμαι υπέρ του έργου της στατικής τριβής, το έχω γράψει επανειλημμένα. Για τους νέους φίλους που θα ήθελαν να δουν γιατί, δεν έχουν παρά να διαβάσουν από εδώ.
Έχω την αίσθηση πάντως ότι το πρόβλημα ίσως ξεκινά από τον ορισμό του έργου. Τι είναι αυτό το dx; Είναι η μετατόπιση του σημείου εφαρμογής της δύναμης ή είναι η μετατόπιση του σώματος πάνω στο οποίο ασκείται η δύναμη;
Γεια σου Γιώργο. Καλά υπολόγισες τις τιμές αλλά δεν θέλω να καταλήξω στο συμπέρασμα που αναφέρεις, αλλά σε άλλο. Η στατική τριβή είναι πράγματι λίγο μεγαλύτερη από την τριβή ολίσθησης, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί συντελεστή οριακής τριβής υπερδιπλάσιο του συντελεστή της τριβής ολίσθησης. Απλά η υπόθεσή μας ότι τα δύο σώματα κινούνται μαζί, οδηγεί σε παράλογα αποτελέσματα. Άρα το πάνω σώμα θα ολισθήσει και η ασκούμενη τριβή, είναι τριβή ολίσθησης και με βάση την τιμή Τ=2Ν θα υπολογιστούν οι επιταχύνσεις των δύο σωμάτων.
Γεια! Ευχαριστουμε πολυ!
Μηπως υπαρχουν και οι λυσεις για το φυλλο εργασιας;
Καλησπέρα χρηστο θεοδ
Να σε ενημερώσω ότι διόρθωσα το ονοματεπώνυμό σου, σε "Χρήστος Θεοδώρου"
Μπορεί να έκανα και λάθος, οπότε διόρθωσέ το εσύ, δίνοντας το σωστό…
Τα φύλλα εργασίας δεν συνοδεύονται συνήθως από απαντήσεις, αφού είναι ένα διδακτικό εργαλείο στα χέρια του καθηγητή.
Αλλά ελπίζω σύντομα να βρω χρόνο να το συμπληρώσω, μιας και το ζητάς…