Τι κοινό έχει μια πόρτα, ένα … ρόπαλο του baseball και ένα φυσικό εκκρεμές; Κέντρο κρούσης, κέντρο αιώρησης

Δημοσιεύτηκε από τον/την Διονύσης Μητρόπουλος στις 8 Φεβρουάριος 2011 και ώρα 4:58

Σε πόση απόσταση από τον άξονα περιστροφής μιας πόρτας πρέπει να στερεώσουμε ένα εμπόδιο (κόντρα ή … ελληνιστί stopper), ώστε να τερματίζεται η διαδρομή της; …

 

Συνέχεια στο blogspot …

(Επίσης ΕΔΩ ή και εδώ.)

 

Τα σχόλια

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae-30Σχόλιο από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 8 Φεβρουάριος 2011 στις 8:17

Τώρα Διονύση τι να σου πω; Το συγχαρητήρια είναι λίγο νομίζω. Πόσα ωραία πράγματα είναι γύρω μας, πόση Φυσική κρύβουν και εμείς δεν το παίρνουμε χαμπάρι!!!
a4-1Σχόλιο από τον/την ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ στις 8 Φεβρουάριος 2011 στις 14:12

Μπράβο Διονύση.Ο Μπαρμα-Γιάννης ο μάστορας τα stop τα έβαζε στην θέση 2.Στην θέση 1 υπήρχε πρόβλημα μη καταστρέψει το stop τη λαμαρίνα  της πόρτας από τα χτυπήματα.Στη θέση 2 δεν  φαινόταν το χτύπημα….Ετσι ούτε γάτα ούτε ζημιά.Επίσης η θέση 2 αισθητικά είναι πολύ καλύτερη από την θέση 1.(Αυτό για να σχολιάσει ο Βαγγέλης)

Υ.Σ.Διονύση ζήλεψα την ανάρτηση…..

moiΣχόλιο από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 8 Φεβρουάριος 2011 στις 14:39

Σχόλιο από τον/την Στεργιάδης Ξενοφών στις 8 Φεβρουάριος 2011 στις 16:55

Διονύση τα συγχαρητήρια θα ήταν κοινοτοπία.Συνδύασες με τρόπο εντυπωσιακό εικόνες της καθημερινής εμπειρίας με έννοιες της Φυσικής όπως το κέντρο κρούσης , το κέντρο περιστρoφής, το κέντρο αιώρησης.Περίμενα μια εντυπωσιακή ανάρτηση από εσένα γιατί όταν διαβάζω “στην ηλικία μου δεν μπορώ να μελετάω και τα σχετικά” και μεσολαβεί “σιγή ασυρμάτου” ,δεν μπορώ παρά να θυμηθώ την αντίδραση εκείνου που ψαρεύει και ενώ έχει τον κουβά γεμάτο , όταν τον ρωτάς πως πάει το ψάρεμα, σου απαντά “μπα, τίποτα” :-).Να είσαι πάντα καλά και να μας δίνεις τέτοιες αναρτήσεις “ρεπερτορίου” .
a1-6Σχόλιο από τον/την Γκενές Δημήτρης στις 8 Φεβρουάριος 2011 στις 21:33

Πως ξεχωρίζει λοιπόν ο Δάσκαλος ; Όχι μόνο από αυτό που λέει ( ή γράφει ).

Αλλά πώς το λέει . Πώς το παρουσιάζει.

Διονύση Συγχαρητήρια.

Είχα αρχίσει να δουλεύω την ιδέα του ακίνητου σημείου κατά την κρούση μιας ράβδου. Μου είχε έρθει η ιδέα πριν 1 μήνα όταν ανάρτησα  ( Διερευνήσεις στη κύλιση) για το σημείο που πρέπει να ασκήσουμε Δύναμη ώστε να έχουμε κύλιση χωρίς στατική τριβή.

Κοιτούσα τότε τις ασκήσεις (27- 34) στο( http://dl.dropbox.com/u/13876398/ch7.pdf ) σελ 26 του pdf.

Ευτυχώς άλλες προτεραιότητες έβαλαν την ιδέα στην άκρη. Διότι όχι μόνο δεν είχα σκεφτεί τα stop στις πόρτες , τα σφυριά κλπ. αλλά την ομορφιά της παρουσίασης σου δεν μπαίνω στο πειρασμό ούτε να τη ζηλέψω.

Δοθείσης της ευκαιρίας κοίταξε μερικούς έξυπνους τρόπους υπολογισμού της ροπής Αδρανείας σελ.  12 και σελ 38 – 41 του παραπάνω pdf  ( David Morin , Harvad 2004 )

11-14Σχόλιο από τον/την Διονύσης Μητρόπουλος στις 9 Φεβρουάριος 2011 στις 1:03

Συνάδελφοι (και φίλοι!) να είστε καλά 🙂

Σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια, αλλά θεωρώ ότι είναι υπερβολικά! Για άλλο πήγαινα κι άλλο μου βγήκε! Θυμάστε τη συζήτηση για το στιγμιαίο άξονα … προς τα κει έψαχνα και έπεσα πάνω στα μπαστούνια του baseball (γι’ αυτό έγραψα και στον Ξενοφώντα ότι μάλλον να χαζεύω μπορώ παρά να διαβάζω :-)).

 

Διονύση έχεις δίκιο για τον κόσμο και τη Φυσική και δυστυχώς μ’ αυτή την πίεση και το κυνήγι των εξετάσεων χάνουν τα παιδιά την ομορφιά της Φυσικής.

Χρήστο κατάφερα κι εγώ να σε βγάλω από τη σιγή! Γιατί η παρουσία σου στο δίκτυο μας λείπει! (και φυσικά ακούγεται αστείο να λες ότι ζήλεψες την ανάρτηση!)

Γιάννη καλά σε λέει ο Δημήτρης ο Μυρογιάννης μάγο των i.p.!

Ξενοφώντα παλεύω με το Introduction to Theoretical Mechanics του Becker (που είναι πράγματι πολύ καλό βιβλίο!) αλλά … είναι και λίγο βαρύ … (είναι και τα ρημάδια τα γράμματα πολύ μικρά!), οπότε λέω … «κάτσε να καταπιαστώ με τίποτα πιο εύκολο …»! Να μιλάς όμως κι εσύ για εντυπωσιακές αναρτήσεις … 🙂

Δημήτρη οι Δάσκαλοι ξεχωρίζουν από την αγάπη και τον πόνο τους γι’ αυτό που κάνουν και νομίζω ότι αυτό υπάρχει σε τούτο το δίκτυο σε μεγάλη περίσσεια 🙂

Είχα διαβάσει την ανάρτησή σου με την κύλιση και μου άρεσε πολύ. Ήθελα να σου γράψω και πείραγμα για τα «σφαιριστήρια» της εποχής και για τη στέκα που την έκανες (στο Θεό σου) «λεπτό έμβολο με μικρή μπίλια στην άκρη»! Πέρασε όμως και δεν πρόλαβα.

Πράγματι ο David Morin είναι πολύ οξυδερκής! Τυχαία τον έμαθα κι εγώ από την «άσκηση της εβδομάδας». (Έχεις μήπως άλλα δικά του κεφάλαια;)

11-14Σχόλιο από τον/την Διονύσης Μητρόπουλος στις 21 Μάρτιος 2016 στις 14:06

Νά ‘σαι καλά Δημήτρη 🙂

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια