Δημοσιεύτηκε από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 16 Μάρτιος 2011 και ώρα 20:30
Ο αγωγός ΑΓ έχει μήκος 1m μάζα 2kg και αντίσταση 3Ω και αφήνεται να κινηθεί όπως στο σχήμα υπό την επίδραση της σταθερής δύναμης F =20Ν. Αν Β=2Τ και η πηγή έχει ΗΕΔ Ε=20V και εσωτερική αντίσταση r=1Ω.
i) Ποια η αρχική επιτάχυνση που αποκτά ο αγωγός;
ii) Μετά από λίγο ο αγωγός έχει ταχύτητα 4m/s. Για τη στιγμή αυτή:
α) Ποια η ένταση του ρεύματος που διαρρέει το κύκλωμα;
β) Βρείτε την ισχύ της δύναμης F, την ισχύ της δύναμης Laplace και τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται η κινητική ενέργεια της ράβδου.
γ) Να βρείτε την ισχύ της γεννήτριας,….
Η συνέχεια στο blogspot.
ή
(Visited 102 times, 1 visits today)
Καλησπέρα Γιώργο.
Είναι αλήθεια ότι φέτος οι οδηγίες λένε να μην γίνουν οι ασκήσεις επαγωγής με πηγή.
Είναι επίσης αλήθεια ότι αυτές οι οδηγίες έχουν ελάχιστη σχέση με ουσιαστικά γνωστικά κριτήρια πάνω στην παρεχόμενη γνώση. Άλλωστε στην αρχή της χρονιάς είχα τοποθετηθεί πάνω στο θέμα των περικοπών και δεν θα ήθελα να επανέλθω. Εγώ όμως έκρινα ότι δεν μπορώ να διδάξω φαινόμενο επαγωγής για να μάθουν οι μαθητές μου το μηχανισμό που η μηχανική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική, χωρίς να πω πώς μπορεί η ηλεκτρική να μετατραπεί σε μηχανική!!!
Έτσι τις δίδαξα, όπως και κάθε άλλη φορά…
Προφανώς αυτό ήταν προσωπική μου απόφαση, η ευθύνη είναι δική μου και άλλωστε δεν δεσμεύει κανένα συνάδελφο.
Δίκιο έχεις από τη μεριά σου Γιώργο. Προφανώς δεν μπορείς να δουλέψεις όταν οι μισοί μαθητές του τμήματος κάνουν άλλη ύλη… Αλλά;;;
Μια που βρήκα σχετική συζήτηση ας μπω και εγώ να ρωτήσω αυτό που θέλω. Συμπάσχω με τον κ. Κοινάκη ως φροντιστής . Τελικά οι οδηγίες περί περικοπών του υπουργείου έχουν καμία ισχύ; Πράγματι οφείλει κανείς να διδάσκει στα παιδιά βασικά στοιχεία γνώσεων και δεξιοτήτων άσχετα αν προτείνονται ή όχι προς διδασκαλία από το υπουργείο. Αυτό το έκανα πάντα.Ως φροντιστής. Ωστόσο πάντα σέβομαι την έννοια του συντονισμού της διδασκαλίας στα σχολεία με βάσει τις οδηγίες του υπουργείου. Έτσι λοιπόν προβληματίζομαι με το ακόλουθο: έχω μια περίπτωση συναδέλφου που έβαλε διαγώνισμα πάνω στη κίνηση ηλεκτρικού φορτίου μέσα σε ηλεκτρικό φορτίου , όταν η ταχύτητα εισόδου είναι κάθετη στις δυναμικές γραμμές, ο ίδιος προτείνει τη περίπτωση της στερεάς έλικας που αφορά την κίνηση φορτίου μέσα σε μαγνητικό πεδίο ως sos για τις εξετάσεις , όταν ο ίδιος το είχε βγάλει εκτός πέρυσι. Συμφωνώ : τα παιδιά οφείλουν να ξέρουν τις περιπτώσεις σύνθετης κίνησης και πως αυτές δουλεύονται. Άλλα το τι τελικά θα εξεταστούν τον Ιούνιο κι αυτό δε θα έχει καμία σχέση με τις οδηγίες του υπουργείου; Βοήθα δάσκαλε να διαμορφώσω άποψη γιατί “χάθηκα στη μετάφραση”!
κίνηση ηλεκτρικού πεδίου μέσα σε ηλεκτρικό πεδίο ήθελα να πω πιο πάνω
Δέσποινα
έχεις άλλη μια ευκαιρία να γράψεις σωστά
ποιος κινείται και πού
(μετά … “καίγεσαι”)
:)) τώρα είδα τι έγραψα ….εννοώ κίνηση φορτίου σε ομογενές ηλεκτρικό πεδίο …ελπίζω να μην κάηκε και το αίτημα μου …
Δέσποινα, είναι άλλο τι κρίνουμε ότι πρέπει να διδάξουμε και σε τι να επιμείνουμε ή όχι και άλλο τι θα βάλουμε στις εξετάσεις. Το πρώτο το θεωρώ υποχρέωσή μου απέναντι στους μαθητές μου, να το παλέψω με βάση ένα σχέδιο και μια συγκεκριμένη διδακτική προσέγγιση της ύλης. Λυπάμαι αλλά δεν είμαι υποχείριο κανενός καρεκλοκένταυρου, ούτε κανένα άβουλο ον, το οποίο είναι απλά ένας ιμάντας μεταφορέας άσχετων μεταξύ τους τυπικών γνώσεων. Το έχω γράψει δημοσίως από την αρχή της χρονιάς, δεν πήρα απάντηση ούτε εδώ, αλλά ούτε μέσω άλλου δρόμου, γιατί ο μαθητής:
ΔΕΝ πρέπει να μπορεί να υπολογίζει την ένταση ενός ηλεκτρικού πεδίου που οφείλεται σε δύο σημειακά φορτία!!!
ΠΡΕΠΕΙ όμως να μπορεί να υπολογίζει την ένταση του μαγνητικού πεδίου, που οφείλεται σε δύο αγωγούς!!!
Σε ποια επιστημονική ή σε ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ λογική αντέχουν αυτές οι οδηγίες; Μπορούν οι μαθητές να δουλεύουν και να σχεδιάζουν εντάσεις στο χώρο (στερεομετρία, που δεν έχουν ποτέ διδαχθεί) αλλά όχι εντάσεις ηλεκτρικού πεδίου στο επίπεδο…
Ξέρεις κάτι; Η άποψή μου είναι ότι ανατέθηκε σε κάποιους ένα πλαφόν μείωσης της ύλης.
Και αυτοί δεν είχαν ούτε την υπευθυνότητα να ξεφυλλίσουν το βιβλίο και να δουν τι πρέπει να αφαιρέσουν… Μόλις αφαιρέθηκε ο αριθμός σελίδων που ήθελαν, σταμάτησαν…
Συμπέρασμα: Το τι δίδαξα είναι φανερό, μέσα από τις αναρτήσεις μου εδώ. Μακάρι να είχαμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να ήξερε τι, γιατί και πώς πρέπει να διδαχτεί μια ορισμένη ύλη, έστω και αν έτσι μου αφαιρούσε βαθμούς ελευθερίας. Εδώ απλά κολυμπάμε και επαφίεται στον πατριωτισμό του καθενός μας να κάνει μερικά πράγματα…
Και στις εξετάσεις; Εκεί απαιτείται προσοχή. Δεν πρέπει να μπουν θέματα που δεν θα έχουν την ΑΠΟΛΥΤΗ κάλυψη των οδηγιών, αφού αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα νομιμότητας της εξέτασης.
Σε ευχαριστώ Διονύση , η αλήθεια είναι ότι είχα μπερδευτεί. Να είσαι καλά.
Αφαιρέθηκε ο αριθμός των σελίδων … ή/και … πέρασε η ώρα κι έχουμε και δουλειές.
Μπορεί και αυτό Διονύση…