Μεταφέρω ερώτημα που μου τέθηκε από φίλο, μέλος του δικτύου μας.Ένα σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο, με το οποίο παρουσιάζει οριακή τριβή 40Ν, δεμένο στο άκρο νήματος, η τάση του οποίου είναι μηδενική. Σε μια στιγμή, ασκούμε μέσω δεύτερου νήματος μια οριζόντια δύναμη F=30Ν στο σώμα. Η τάση του πρώτου νήματος θα είναι:
1) Μηδέν
2) 30Ν
3) Κάποια τιμή μεταξύ 0 και 30Ν.
Με άλλα λόγια, θα ασκηθεί στο σώμα πρώτα η τριβή ή η τάση του νήματος ή ταυτόχρονα και οι δύο; Και τι είναι αυτό που θα καθορίσει την προτεραιότητα;
Τα σχόλια
καλημέρα σε όλους
(καλά όταν γερνάς, κάτι συμβαίνει και γυρνάς στα παλιά, δεν θυμάμαι, πάντως διότι συμβαίνει και αυτό…, αν και τί είχα απαντήσει τότε…)
επιλέγω το μηδέν με σκεπτικό ότι το σώμα όσο "αντέχει" λόγω στατικής τριβής (F=30Ν, Τστ=30Ν) "δεν έχει ανάγκη" τη "βοήθεια" από το νήμα
προτεινόμενη πειραματική δραστηριότητα για τους εν ενεργεία ΕΚΦΕτζήδες: με τη βοήθεια δυναμομέτρου προσδιορίζουμε την οριακή τριβή, αντί νημάτων δύο δυναμόμετρα, ασκούμε με το δεξιά δύναμη μικρότερη από την οριακή τριβή και παρατηρούμε την ένδειξη του άλλου δυναμομέτρου
Καλησπέρα.
Τείνω να συμφωνήσω με τον Βαγγέλη. Το σώμα είναι αρχικά ακίνητο. Έχουν ήδη αναπτυχθεί δεσμοί ηλεκτρομαγνητικής φύσης μεταξύ ατόμων του σώματος και του επιπέδου. Το 90% της τριβής που θα εμφανιστεί ερμηνεύεται με αυτό το μοντέλο. Αφού τάση = 0 το νήμα είναι οριακά χαλαρό.Με το που εμφανίζεται η F χτυπά συναγερμός. Οι αποστάσεις μεταξύ των δεσμών τείνουν να αυξηθούν και εμφανίζεται η Τστ.
Αν δεν συνέβαινε αυτό και το όριο θραύσης του νήματος ήταν πχ 20Ν και η F αύξανε σταδιακά από 0 θα βλέπαμε το νήμα να σπάει πριν το σώμα ξεκινήσει να κινείται που νομίζω είναι παράλογο.
Κάτι δεν πάει καλά. Το 2011αναρτήθηκε και απάντησα τώρα!!! Δεν καθυστέρησα και πολύ. Τώρα είδα ότι έχουν γίνει και σχόλια …
Καλησπέρα Βαγγέλη και Γιώργο.
Ναι πράγματι, το θέμα αναρτήθηκε το 2011, αλλά τίποτα δεν εμποδίζει τον εκ νέου σχολιασμό του…