Not Even Wrong. (Ούτε καν λάθος)

a2Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Φιορεντίνος Γιάννης στις 2 Ιούνιος 2011 στις 16:13 στην ομάδα Ιστορία της Φυσικής

  Όλοι μας λίγο ως πολύ έχουμε ακούσει τη συγκεκριμένη φράση. Πολλοί από μας ίσως γνωρίζουμε ότι αποδίδεται στονWolfgang Pauli (1900-1958). Σίγουρα λιγότεροι ξέρουμε σε ποια συγκεκριμμένη περίσταση ειπώθηκε αυτό από τον μεγάλο Αυστριακό φυσικό…

Not Even Wrong

 

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae Απάντηση από τον/την ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ ΙΩΣΗΦ στις 2 Ιούνιος 2011 στις 21:44

Wolfgang Pauli. Ένας δεξιοτέχνης της κριτικής

 

“Not even Wrong”. Αυτό κι’ αν είναι σχόλιο!!!!

Ήταν τόσο οξεία η κριτική του και ο σαρκασμός του,  που ακόμη και «η πατρική φιγούρα της φυσικής» ο Niels Bohr ένοιωσε μερικές φορές προσβεβλημένος.

Από το σαρκασμό του δεν ξέφυγε ούτε ο Eistein. Για μια από τις πολλές απόπειρες του Eistein να ενοποιήσει τη Βαρύτητα και τον Ηλεκτρομαγνητισμό, είχε γράψει:

«Δεν θα σας προκαλέσω να με αντικρούσετε, προκειμένου να μην καθυστερήσω το φυσικό θάνατο αυτής της θεωρία σας».

Και ο Einstein για τον εντοπισμό ενός λάθους στη θεωρία του, απάντησε στονPauli:

«Λοιπόν, μπαγάσα είχες δίκιο».

Σε μια διάλεξη του Paul Ehrenfest, ο Pauli έκανε μια σειρά από επικριτικά σχόλια. Στο τέλος της διάλεξης ο Ehrenfest του είπε σε έντονο ύφος

– «Μου αρέσουν περισσότερο οι δημοσιεύσεις σας από εσάς».

Και ο πάντοτε ετοιμόλογος Pauli

«Παράξενο. Τα αισθήματά μου απέναντί σας είναι ακριβώς τα αντίθετα».

Παρ’ όλα αυτά ο Ehrenfest, θαυμάζοντας την οξύνοια του Pauli του απένειμε τον τίτλο « το μαστίγιο του Θεού» γράφοντας:

« Στο rebus physicus υπάρχει ΕΝΑ μόνο μαστίγιο του Θεού (Δόξα τω Θεώ!)».

Ο Heisenberg είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν δημοσίευσα ποτέ άρθρο χωρίς προηγουμένως να το έχει διαβάσει ο Pauli. Τον θεωρούσε “δεξιοτέχνη της κριτικής”.

Η οξεία κριτική και τα καυστικά του σχόλια, δέν οφειλόταν στην έλλειψη σεβασμού για τους συναδέλφους του, ούτε στην “ιδιότυπη” -όπως υποστηρίζουν μερικοί, προσώπικότητά του. Αλλά στην απέχθειά του για τη ρηχή σκέψη. ‘Η υπακοή στην αυθεντία δέν συμπεριλαμβανόταν στα νανουρίσματά μου” έγραφε.

Ήταν το ίδιο σκληρός και με τον εαυτό του. To 1928 ανέφερε στον Bohr ότι “είμαι ανεύθυνος και τεμπέλης. Νομίζω κάποιος πρέπει να με δέρνει καθημερινώς!” επειδή εκείνη την εποχή είχε πρόβλημα συγκέντρωσης.

Δέν είναι τυχαίο που τον αποκάλεσαν “συνείδηση της φυσικής”

Δυο- τρία ακόμη ευφυολογήματα του Pauli, έτσι για επιδόρπιο:

–      «Τόσο νέος και ήδη τόσο άγνωστος»

–      «Ακόμη και μεθυσμένος, δεν είσαι περισσότερο ενδιαφέρων από ότι νηφάλιος»

–      «Ναι απλό είναι εντάξει, αλλά είναι επίσης λάθος»

Ο Peter Woit χρησιμοποίησε τη φράση Νot even wrong του Pauli στο ομώνυμο βιβλίο του, για να περιγράψει την (κατά τη γνώμη του) αποτυχία της θεωρίας των χορδών:

«NOT EVEN WRONG: The failure of string theory and the search of Unity in physical Law”.

Γιάννη καλή αρχή!!

Απάντηση από τον/την Δημήτρης Β στις 4 Ιούνιος 2011 στις 23:15

Συνάδελφε Γιάννη  συγχαρητήρια κατ’ αρχήν  για την συμβολή σου στην δημιουργία της ομάδας  Ιστορία της Φυσικής  (σε ευχαριστώ επίσης για εκείνα τα σχόλιά σου για τον Landau). Θα ήθελα τώρα να διατυπώσω κάποια επιφύλαξη για το αν πράγματι  ο Richard Feynman ήταν ο στόχος της πολύ γνωστής φράσης του W. Pauli. Κατ’ αρχήν ο Wilczek σε σημείωση στο τέλος του βιβλίου του αναφέρει ότι αυτή είναι μια ιστορία που κυκλοφορεί μεταξύ των φυσικών αλλά δεν είναι σίγουρος ότι είναι αληθινή.  Επίσης ο Peter Woit συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου που αναφέρθηκε , δίνει στο βιβλίο του (σελ.6) αλλά και στο πολύ ενδιαφέρον site του σαν ιστορική πηγή για τη φράση κάτι που έγραψε ένας  σημαντικός φυσικός και μαθητής του Pauli  ο Rudolph Peirls.  Συγκεκριμένα

No account of Pauli and his attitude to people would be complete without mention of his critical remarks, for which he was known and sometimes feared throughout the world of physics…

No doubt many of the stories of this kind circulated about him are apocryphal, but the examples below come from reliable sources or from conversations at which the writer was present…

Quite recently, a friend showed him the paper of a young physicist which he suspected was not of great value but on which he wanted Pauli’s views. Pauli remarked sadly ‘It is not even wrong.’

R. Peirls : Biographical Memoirs of Fellows of the Royal Society, Vol. 5 (Feb. 1960), page 186

 

Τέλος από μια αναζήτηση στο Google με την φράση δεν προκύπτει κάποια άλλη αξιόπιστη πηγή.

 

Δημήτρης Βλάχος

a2 Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 4 Ιούνιος 2011 στις 23:33

                Δημήτρη, σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για το σχόλιό σου.

Πράγματι, ενώ γνώριζα τη φράση εδώ και καιρό δεν είχα βρει πουθενά πότε και πως ειπώθηκε. Συμπτωματικά, διαβάζοντας πριν περίπου κάνα μήνα το βιβλίο του Wilczek διάβασα για την εκδοχή του.

Σίγουρα δεν γνώριζα την “θέση” του Peirls και δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του Woit. Όντως στο Internet δεν βρήκα κάτι σχετικό.

a2 Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 5 Ιούνιος 2011 στις 0:01

             Δημήτρη,

πες μου , σε παρακαλώ, σε ποια ακριβώς σελίδα στις σημειώσεις γράφει ο Wilczek για τη φράση του Pauli. Στο κείμενο του το περιστατικό αναφέρεται στη σελίδα 225 στο κεφάλαιο 15 και στις σημειώσεις του στο τέλος δεν γράφει κάτι για το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Φυσικά μιλάω για την Ελληνική έκδοση του βιβλίου την οποία και χρησιμοποίησα. Αν υπάρχει στην Αγγλική, πες που ακριβώς βρίσκεται (ή και στην Ελληνική ίσως μιας και μπορεί να μου ξέφυγε). Σκοπεύω να διορθώσω το κείμενο, τόσο στην ανάρτηση στην ομάδα όσο και στο blog, αναφέροντας φυσικά ότι στη διόρθωση – συμπλήρωση οδηγήθηκα από παρέμβαση του συνάδελφου ΔημήτρηΒ.

Απάντηση από τον/την Δημήτρης Β στις 5 Ιούνιος 2011 στις 0:36

Γιάννη δεν έχω πρόχειρο τώρα το βιβλίο (ελληνική έκδοση). Αν θυμάμαι καλά εκεί που αναφέρει το περιστατικό κάνει παραπομπή στις σημειώσεις του τέλους που είναι κατά κεφάλαιο.

a2 Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 5 Ιούνιος 2011 στις 0:46

           Ναι πράγματι το αναφέρει στις σημειώσεις του κεφαλαίου 16. Συγκεκριμένα γράφει:

Η ιστορία με τον Pauli και τον Feynman είναι πολύ γνωστή στο χώρο της Φυσικής. Δεν γνωρίζω αν συνέβη στην πραγματικότητα και για να είμαι ειλικρινής δεν θέλω να μάθω. Καλύτερα να μείνει:”ούτε καν λάθος”

Δημήτρη δες: Not Even Wrong

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια