Απορία στο στάσιμο κύμα.

Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Βασίλης Δουκατζής στις 13 Ιούλιος 2011 στις 23:46 στην κατηγορία

Καλησπέρα σε όλους

Αφορμή γι αυτή την δημοσίευση είναι ένα διαγώνισμα του ψηφιακού υλικού του υπουργείου. Δείτε το στην διεύθυνση http://socratis.cti.gr/physics_k_v3/mod/resource/view.php?id=811 θέμα Γ

Πριν τα σχόλια μου να διευκρινίσω ότι και γω έτσι ακριβώς θα το έλυνα.

Η απορία μου είναι η εξής πως γίνεται στην θέση χ = 0 να υπάρχει η πηγή που ταλαντώνεται με πλάτος Α και ταυτόχρονα να είναι θέση κοιλίας δηλαδή να έχει πλάτος 2Α;

Θα μου πει κάποιος ότι δεν λαμβάνουμε υπόψιν ότι παραβλέπουμε την αλλαγή φάσης κατά την ανάκλαση, αλλά ας πούμε δεν έχουμε αλλαγή φάσης αφού αυτή απλώς μετατοπίζει τις θέσεις των κοιλιών και των δεσμών και μπορούμε με κατάλληλο μήκος κύματος να πετύχουμε πάλι στην χ = 0 πλάτος 2Α  και Α ταυτόχρονα.

Αντί να πούμε ότι ορίζω ως χ = 0 κάποια κοιλία μετά την αρχή του σχοινιού (ή πριν) και η αρχή του σχοινιού να είναι κάποιο σημείο που έχει πλάτος Α (θα είναι βέβαια πιο δύσκολο το πρόβλημα) αλλά να απλοποιούμε για χάρη της ασκησειολογίας τα πράγματα και να θέτουμε αυθαίρετα ότι μας βολεύει και στο τέλος να λέμε ότι διδάσκουμε φυσική δηλαδή ότι συμβαίνει στην φύση νομίζω ότι κοροϊδεύουμε τους μαθητές μας. Τελικά τα θυσιάζουμε όλα στο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Σαν φροντιστής πάντως εγώ δυστυχώς αυτό κάνω, και το ωραίο είναι ότι αν πέσει κάτι τέτοιο και το γράψουν θα είμαι και χαρούμενος.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας

Αναμένω τις απόψεις σας στο θέμα.

Σας στέλνω τα θέματα των πανελληνίων ταξινομημένα κατά κεφάλαια και ανά θέμα (Α, Β, κτλ) καθώς και αυτά της ΟΕΦΕ σε word για να μπορείτε εύκολα να κάνετε copy paste. Έχετε κάθε δικαίωμα να τα τροποποιήσετε όπως εσείς νομίζετε.

Υ.Γ. Δεν έχω ενσωματώσει το 2011 καθώς περιμένω και τις εξετάσεις των ομογενών.

Διεύθυνση http://www.megaupload.com/?d=WSYBXEXS

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
παλαιότερα
νεότερο
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια