Συνέχεια σχολίων στην ανάρτηση “Το τελικό πλάτος και τελική περίοδος”

Μια συνέχεια σχολίων στην ανάρτηση εδώ.

  1. Καλημέρα σε όλους τους υλικονιστές.
    Χθες τροποποίησα μερικά δεδομένα του προβλήματος (μάζες, ακτίνα , μήκος ράβδου), έτσι ώστε να έχουν συμβατότητα με το φαινόμενο που περιγράφει η άσκηση.
    Έλπιζα να δείξουν περισσότεροι συνάδελφοι ενδιαφέρον,  γιατί κινήθηκα σε οριακό σημείο ως προς τη θεώρησή μου, ότι το τελικό πλάτος συμβαίνει όταν μειωθεί λόγω τριβών η μηχανική ενέργεια του συστήματος, ώστε η δεξιά ρόδα να βρίσκεται με μηδενική γωνιακή ταχύτητα καθώς και ταχύτητα του κέντρου μάζας της, στην άκρη του τραπεζιού, καθώς και όλο το σύστημα.
    Πριν 3-4 μέρες ο Χρήστος Αγριόδημας είχε εκφράσει σε mail που μου έστειλε , την επιφύλαξή του και την αμφισβήτησή του για το οτιδεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι γι’αυτό, μια και οι τριβή ολίσθησης θα μειώσει την μηχ. ενέργεια του συστήματος μέχρις ότου όλες οι ρόδες να κυλούν χωρίς ολίσθηση, και σε τυχαία θέση και όχι στην άκρη του τραπεζιού που θεώρησα.

  2. Χθες είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Ψυλάκο , και συζητήσαμε το θέμα αυτό.  Ο Κώστας βρήκε κάποια στοιχεία ασυμβατότητας ως προς τα δεδομένα (μήκος ράβδου σε σχέση με τις ακτίνες) , κι έτσι άλλαξα τα αριθμητικά δεδομένα της άσκησης.
    Συζητήσαμε ενδελεχώς και για την αρχική συσπείρωση του ελατηρίου που πρέπει να έχει τέτοια τιμή, ώστε η μεσαία ρόδα να μη βρεθεί στον αέρα. Τον ευχαριστώ για τις εύστοχες παρατηρήσεις του και την ενδελεχή ενασχόλησή του με το θέμα, και από το βήμα αυτό!
    Κι αυτός εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη θεώρησή μου (το τελικό πλάτος συμβαίνει όταν η δεξιά ρόδα είναι στην άκρη του τραπεζιού με ω=0 και υ=0) , οπότε άλλαξα τα δεδομένα της ώστε να μην υπάρχει ασυμβατότητα με το φαινόμενο! Ελπίζω τώρα να είναι εντάξει ως προς αυτή την πλευρά του θέματος!
    Όμως μένει μετέωρη η παραπάνω θεώρησή μου!!!
    Αν θα μπορούσε κάποιος να ασχοληθεί και να καταθέσει την άποψή του, θα του ήμουν υπόχρεος!
    Επίσης θα παρακαλούσα τον Γιάννη Κυριακόπουλο ή κάποιον άλλο,να κάνει την προσομοίωση με το Ι.Ρ. ώστε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου, μια και η θεωρητική μελέτη του ενέχει ..χαοτικές δυσκολίες.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων τους συναδέλφους που θα ασχοληθούν με το θέμα που θέτω.

    1. Ευχαριστώ Γιάννη να’σαι καλά.

      Αυτή τη στιγμή δεν έχω pc για το Ι.Ρ.

      Το θέμα που βάζω είναι αν το σταθερό πλάτος επιτυγχάνεται όταν η δεξιά ρόδα είναι στο άκρο του τραπεζιού, αφού μειωθεί εξαιτίας των τριβών η μηχανική ενέργεια του συστήματος, ή μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη θέση.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια