Σχόλιο από τον/την Αντώνης Χρονάκης στις 20 Ιούνιος 2012 στις 0:05
Μερικά σχόλια για τα θέματα:
Α1 – Α3 φυσιολογικά
Α4 Προτιμότερο είναι να δίνονται στους μαθητές οι συμβολισμοί (RONa) παρά οι ονομασίες (αλκοξείδιο του νατρίου)
Α5.
α. Κανόνας οκτάδας. Άντε να πάμε στην Α Λυκείου. Τι να πω…
β. Απαράδεκτο να ζητούν αυτόν τον ορισμό. Οι μαθητές δεν τον καταλαβαίνουν. Αρχίζουμε οπότε τη παπαγαλία. Μετά λέγαμε για τη βιολογία….
Β1 α. Πολύ εύκολο.
Β. Κλασικό
Β2 φυσιολογικό
Β3 Ωραία άσκηση διάκρισης
Γ1 Δώστε το δέντρο Χριστιανοί μου!!! Μας δώσατε μια σελίδα λόγια, λόγια… Για ποιο λόγο? Για να μας σπάσετε τα νεύρα? Μου αρέσει και η ονομασία φορμαλδεΰδη… Τι έχω να ακούσω του χρόνου από τους μαθητές όταν θα τους λέω να μάθουν τα εμπειρικά ονόματα …..
Γ2 Από τότε που μου είπες Αντώνη (Μπαλτζόπουλος) ότι το HCOOH αντιδρά εκτός με το Tollens και με το Fehling πάντα προβληματίζομαι.
Ομολογώ όμως πως είναι πολύ ωραία άσκηση μίγματος. Με πολύ καλούς αριθμούς και εύκολες πράξεις. Αυτό λέγαμε χρειάζεται στις ασκήσεις χημείας.
Δ1 Έχει ξαναμπεί το 2005 (σχεδόν ίδια). Τότε βέβαια έδιναν τον συμβολισμό RCOOH, CvH2v+1COOH πράγμα που δεν δινόταν φέτος.
Δ2 Έχω και εδώ αντίρρηση. Δεν υπάρχει η αντίδραση αυτή στο σχολικό βιβλίο (σελ 228). Μπορεί βέβαια να τη βγάλει εύκολα ο μαθητής, αλλά επιμένω πώς το Ca(OH)2 δεν υπάρχει στις ενώσεις με τις οποίες αντιδρούν τα RCOOH.
Δ3. Λίγο πιο απαιτητικό πινακάκι περίσσειας . Αλλά για ένα μαθητή που έχει κάνει πολλά τέτοια στη Β θετική το θεωρώ ωραίο θέμα. * Πάλι έχω αντίρρηση με την αντίδραση.
Δ4 Δύσκολη σχετικά αντίδραση και πινακάκι, αλλά μετά λύνεται κλασσικά.
Α1. Πρέπει να ξέρει ή να θυμάται ο μαθητής ότι mp > me;
A2. Πρέπει να λέει 25 οC
Β2α. Το 25οC δε χρειάζεται.
B2δ. Ίσως οδηγεί το μαθητή να πολυμερίσει το 2-μεθυλο-2-βουτένιο αντίδραση που δε “ξέρει”
Γ1. Δε ξέρω σε τι εξυπηρετεί το σχήμα χημικών μετατροπών με λόγια (μπορεί ο μαθητής να μπλέξει με αντιδράσεις με περίεργους Γ.Μ.Τ.) Δηλ. πάνε τα “δέντρα”;
Δ. Για πρώτη φορά αντίδραση και διαστάσεις αλάτων με συντελεστές (νομίζω ήταν στα αναμενόμενα)
Ξέχασες το 2 στην αντίδραση “πάει” η άσκηση…
Γενικό σχόλιο: Απαιτητικά θέματα ( σε σχέση μ’ αυτά που μας είχαν συνηθίσει πάντα)
Α5 … όσο περισσότεροι ορισμοί εμφανίζονται τόσο πιο “pathetic” ως ιδέα φαίνεται. ( και βέβαια ο κανόνας της οκτάδας είναι και Α Λυκείου )
Β1Α … θα μπορούσε να ρωτήσει λίγο πιο δύσκολα πράγματα
Β2Α … εξαιρετικό . Περίμενα πως και πως ερώτηση για το pH υδατικού διαλύματος αλκοόλης.
Β3 … στα θετικά. Η ιδέα της “διευρυμένης” ισομέρειας από την οποία αντλούνται πληροφορίες για τις πιθανές ενώσεις ( πρωτότυπο )
… ως “ψείρας” . Θα έπρεπε να ζητά ΚΑΙ την δικαιολόγηση στην επιλογή των ενώσεων. ( είμαι σίγουρος ότι το εννοεί αλλά στις εκφωνήσεις των πανελληνίων τίποτα δεν πρέπει να εννοείται ως προς το τι ζητά ο θεματοδότης )
… το φάουλ. Από πότε η αντίδραση μιας ένωσης με Grignard μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάκρισή της? Συνοδεύεται από οπτικά παρατηρήσιμο αποτέλεσμα ? Από αλλαγή χρώματος ? Έκλυση αερίου ? Εμφάνιση ιζήματος ? Πως κατάλαβε ότι οι ενώσεις Α και Β αντέδρασαν με το Grignard ενώ οι Γ και Δ όχι ?
Εάν το έγραφε αυτό μαθητής θα το δεχόμασταν ως σωστό ?
Γ1 … αργά ή γρήγορα, οι θεματοδότες θα καταλάβουν ότι η λεκτική περιγραφή ενός “δένδρού” οργανικής καθιστά το θέμα πιο εύκολο από την σχηματική περιγραφή του. Στην σχηματική περιγραφή τίθεται το επιπρόσθετο πρόβλημα από ποιο “κλαδί” να ξεκινήσω και σε ποιο “κλαδί” να καταλήξω. Με την λεκτική περιγραφή δεν μπορούν να περιγραφούν “δένδρα” παρά (σχεδόν) μόνο “πορείες”. Παίρνεις την 1η ένωση με τον ΓΜΤ και ξεκινάς …
Γ2 … το γνωστό θέμα με την αντίδραση του ΗCOOH με το Fehling το οποίο όμως το ξεπερνάμε εύκολα ( και δεν το διδάσκουμε ποτέ )
Δ … από τις πιο αγαπημένες μου άσκησεις . Το Δ4 θέλει πολλά πνευμόνια μιας που πρέπει να ελέγξεις αριθμητικά την περίπτωση της πλήρους αντίδρασης … Βαρβάτο 4ο θέμα , στο επίπεδο που τα θέλω.
Έχω την ίδια απορία που είχα και στα θέματα των κανονικών εξετάσεων:
Στις λεκτικές πορείες αντιδράσεων στο καθαρό ο μαθητής
πρέπει να έχει γραμμένες τις αντιδράσεις πρώτα με Γ.Μ.Τ. και μετά να δείχνει πως βρίσκει τη τιμή του ν ή γράφει κατευθείαν τις αντιδράσεις με Σ.Τ. αφού έχει καταλάβει ποιες είναι οι ενώσεις;
… εγω πάντα προτείνω στους μαθητές μου να μην κρύβουν την Χημεία που ξέρουν. Με ΓΜΤ δείχνουν πως βρίσκουν την ένωση και μετά με γνωστές τις ενώσεις να γράφουν τις αντιδράσεις που ζητούνται ( όχι όλες μόνο όσες ζητούνται )
Σχόλιο από τον/την Χαρκοπλιάς Κώστας στις 20 Ιούνιος 2012 στις 10:01
Ένα σχόλιο για το Δ4
Όταν προσθέτουμε διάλυμα HCl σ’ ένα άλλο διάλυμα Χ το pH του Χ μπορεί να αυξηθεί, να μειωθεί ή να παραμείνει σταθερό.
Εδώ σε διάλυμα με pH=6 προσθέτουμε διάλυμα με pH=1.
Άρα αρκεί να πούμε 1<pH<6 δηλ. το pH του Υ3 θα μειωθεί κατά 1 μονάδα;
Θυμηθείτε πέρσι και παλαιότερα (τι κουβέντα έγινε σε διάλυμα με pH=9 προσθέτω διάλυμα με pH=9. Άρα στο τελικό pH=9…
Όπως βλέπεις πολλά από αυτά που συζητάμε , ούτε που περνούν από το μυαλό ορισμένων ( που βάζουν και θέματα τρομάρα τους )
Σχόλιο από τον/την Αντώνης Χρονάκης στις 20 Ιούνιος 2012 στις 17:09
Αντώνη έχεις απόλυτο δίκιο με το Grignard (εμένα μου ξέφυγε). Αν το χρησιμοποιούσε ο μαθητής στη διάκριση , το λαμβάναμε ως λάθος αφού δεν πραγματοποιέιται κάποια οπτική παρατήρηση (αέριο, ίζημα…..).
Σχόλιο από τον/την Αντώνης Χρονάκης στις 20 Ιούνιος 2012 στις 17:43
Επανέρχομαι πιο θυμωμένος…..
Οι συνοδοιπόροι και συναγωνιστές μου φυσικοί, θα με καταλάβουν αν αναφερθώ στο μάθημα φυσική γενικής παιδείας Γ Λυκείου. Μάλλον το πιο όμορφο μάθημα γενικής παιδείας, πώς κατάντησε? Επειδή δεν το διαλέγουν οι μαθητές πια ( πού να μπλέξουμε τώρα λένε, είδες και τα τελευταία θέματα…) έγινε για να το πω ¨ευγενικά¨ …. αδιάφορο. Ενώ βέβαια, οι μαθητές επιλέγουν το πολύ ενδιαφέρον>> για αυτούς, μάθημα βιολογία γενικής παιδείας (ακόμα και οι μαθητές θεωρητικής –θαύμα-).
Τώρα διορθώνω γραπτά (γύρω στα 140) Χημείας Β Λυκείου γενικής παιδείας. Η λέξη υποβαθμισμένο μάθημα, δεν περιγράφει την πραγματικότητα. Η σωστή λέξη είναι ΧΑΟΣΣΣΣΣΣΣΣ……
Για αυτό νευριάζω με τα θέματα Γ θετικής . Εδώ δεν ξέρουμε στη Β να ονομάζουμε απλές ενώσεις, δυσκολευόμαστε στις απλές αντιδράσεις, κάνουμε αναλογίες σε mol πάλι με δυσκολία και εσύ ( κύριε σύμβουλε θεματοδότη) μου ζητάς το αλκοξείδιο του νατρίου και τη φορμαλδεΰδη και αποστήθιση θεωρίας και και και…..
Οπότε θα απευθυνόμαστε στο 0,5% των μαθητών πια. Οι χημικοί δίνουμε αγώνα να κρατήσουμε το 10 % των μαθητών για τη Γ θετική. Τους λέγαμε επιχειρήματα όπως:
Τα θέματα έχουν συγκεκριμένους κανόνες (είχαν…)
Δεν παπαγαλίζουμε όπως τη βιολογία ( δεν δάγκωνα τη γλώσσα μου…)
Εμπειρικά ονόματα δεν χρειάζεται να τα μαθαίνω (άλλη κατραπακιά..)
Μαθαίνουμε όποιες αντιδράσεις έχει το βιβλίο και όχι περισσότερες.
Οπότε μπράβο για τα θέματα που δίνεται κύριε σύμβουλε θεματοδότη. Μπράβο που κάνετε τα επιχειρήματά μας στους ρομαντικούς μαθητές που αγαπάνε τη Χημεία και θέλουν να συνεχίσουν στη Γ θετική, να είναι πλέον πολύ φτωχά….
Δεν είναι κακό τα θέματα να έχουν ένα επίπεδο αλλά να έχεις πίσω σου και 40-50.000 υποψηφίους.
Αν συνεχίσουν και του χρόνου έτσι οι καθηγητές Χημείας θα είναι περισσότεροι από τους μαθητές της Θετικής
Ρωτήστε στην Α΄Λυκείου ποιο ποσοστό έχει δηλώσει φέτος Θετική και θα πάθετε σοκ.
Σχόλιο από τον/την Αντώνης Χρονάκης στις 21 Ιούνιος 2012 στις 11:07
Συμφωνούμε απόλυτα Κώστα. Κάτι πρέπει να κάνουμε όμως. Ελπίζαμε στο νέο σύστημα εισαγωγής η Χημεία να ξαναγίνει πρωταγωνιστής. Το έφαγε η μαρμάγκα και αυτό μάλλον. Μπορεί ο νέος υπουργός να σκεφτεί κάτι πιο ιδιοφυές>>. Εξ΄άλλου έχουμε χρόνοοοοοοοο……. Πάντως νομίζω πως και εμείς δεν αντιδράσαμε όπως έπρεπε….
Σχόλιο από τον/την δάσκαλος άγγελος στις 22 Ιούνιος 2012 στις 5:16
Μερικά σχόλια και απο μένα:
1ο θέμα εύκολο με ένσταση βέβαια στο Α5 που κατα την αποψή μου δεν προσφέρει τίποτα.Αν θέλουν να αποφύγουν το φαινόμενο της αντιγραφής στα πολλαπλής επιλογής και στα Σ-Λ ας βάλουν διακιολόγηση και στο 1ο θέμα.
Β1: Δεν έχουν βαρεθεί να βάζουν τα ίδια και τα ίδια απο το 1ο κεφάλαιο. Μπορούν να βάλουν πολύ ωραία και κρίσεως θέματα απο τον περιοδικό πίνακα που είναι το α και το ω στη χημεία και έχει υποβαθμιστεί πολύ τόσο στα θέματα όσο και στον τρόπο διδασκαλίας!
Β2: με εξαίρεση το α τα υπόλοιπα αιτιολόγηση που στηρίζεται στη θεωρία και όχι στην κρίση όπως πρέπει να είναι τα θέματα αυτά.
Β3: Ωραίο θέμα με ένσταση στην αντίδραση Grignard που ανέφεραν και οι συνάδελφοι. Βέβαια το δίνει σαν πληροφορία και όχι σαν ανίχνευση οπότε δεν μπερδεύει την κατάσταση
Γ1: Συμφωνώ ότι η λεκτική περιγραφή μειονεκτεί του διαγράμματος απλά φαντάζομαι διατήρησαν το στυλ (όπως και στο Α5) για να υπάρχει κάποια ισοτιμία με τις κανονικές εξετάσεις.
Γ2: ωραίο θέμα
ΘΕΜΑ Δ: πολύ καλό θέμα όπως πρέπει να είναι το 4ο θέμα. και με διπρωτική βάση και με ωραία διερεύνηση…
Γενικά πιστεύω πως πρέπει τα θέματα να χρειάζονται κρίση και καλή γνώση χημείας. θέματα που στηρίζονται στην παπαγαλία δεν πετυχαίνουν το σκοπό τους.
… προφανώς μου άρεσε η ιδέα της παραλλαγής των θεμάτων των πανελληνίων και είπα να την εφαρμόσω και στις επαναληπτικές.
Σχόλιο από τον/την Αντώνης Χρονάκης στις 23 Ιούνιος 2012 στις 15:54
Πολύ θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη κάποιων από την Ε.Ε.Χ. Γιατί δεν είπαν κουβέντα ούτε στις 1 Ιουνίου ούτε στις 19 Ιουνίου μετα τις επαναληπτικές. Όσοι είστε στην ένωση πρέπει να μας εξηγήσετε το λόγο. Τέρμα το κρυφτό…
Σχόλιο από τον/την Αντώνης Χρονάκης στις 23 Ιούνιος 2012 στις 17:17
Βαγγέλη, δεν ξέρω αν με θυμάσαι….
Είχες έρθει από το εργαστήριο, οταν είσουν υπέυθυνος στο ΕΚΦΕ. Βέβαια σε θυμάμαι και απο το φροντιστήριο που δούλευα παλιά. Έκανα μάθημα στον Κώστα . Σωστά θυμάμαι?
Συγχώρεσε το ορθογραφικό λάθος. Είναι και μεσημέρι. Μήν είσαι τόσο αυστηρός……
… σοβαρά τωρα , θέλουμε εμπλοκή της ΕΕΧ στις πανελλήνιες ?
Οταν η Χημεία απέκτησε ισάξια βαρύτητα με τα … Γαλλικα , για την είσοδο ενός μαθητή στα Πολυτεχνεία, η ΕΕΧ έκανε γαργάρες. Πλάκα θα έχει τώρα να μας κάνει και υποδείξεις ( απορώ Αντώνη τι θέλεις τη γνώμη της … τους σέβεσαι ? … τους θεωρείς αξιόπιστους κριτές ? … πιστεύεις ότι έχουν εκπαιδευτική άποψη ? )
Πάντως όσο η συμμετοχή στις πανελλήνιες δεν απαιτεί συνδρομή ( ή παράβολο ) η ΕΕΧ δεν θα έχει εμπλοκή πέρα της γνωστής ανακοίνωσης που θα βρίσκει τα θέματα “εντός των ορίων της εξεταστέας ύλης και οτι κάλυπταν σχεδόν όλο το εύρος της.” ( πρέπει να το έχουν σε word και αλλάζουν απλά την ημερομηνία )
Αυτή η εμμονή να ζητανε φέτος ορισμούς είναι απαράδεκτη. Μου θυμίζει τις “δεσμες”, τότε που μαθαιναμε ακόμη και τις φυσικές ιδιότητες των οργανικων ενώσεων ..
H αντιδραση RCOOH + Ca(OH)2 δεν αναφερεται στο βιβλιο της Γ’. Στο βιβλιο της Β’ υπάρχουν πολλες παρεμφερεις (αν και λιγα παιδια προλαβαινουν να κανουν 4ο κεφαλαιο στο σχολειο..).
Γενικά, για τις ασκήσεις στοιχειομετριας του 3ου θεματος εχω να παρατηρησω οτι το σχολικό βιβλίο δεν έχει σχεδόν καθόλου ασκήσεις!! (μονο η ασκηση 112 εχει υπολογισμούς). Συνεπώς ειναι ακραίο να ζητούνται συνθετες ασκησεις στοιχειομετριας (το ειδαμε και στα κανονικα θεματα των πανελληνιων τα τελευταια χρονια, με μιγματα κλπ..)
Η Χημεία ως μάθημα Λυκείου είχε χάσει, μέχρι φέτος, πολύ από το κύρος της. Οι μαθητες θεωρούσαν οτι θα πιασουν το 20αρι “για πλάκα”. Φέτος τα πραγματα δυσκόλεψαν. Αυτό από την μια την αναβαθμίζει αλλά απ΄την άλλη, όσο υπάρχει η δυνατότητα στους μαθητες να δίνουν για ιδιες σχολές και από την τεχνολογική οι διαροές θα είναι πολλές φέτος..
Σύμφωνα με το “υπουργείο” , το θέμα της στοιχειομετρίας έχει παρουσιαστεί (πλήρως) στην Β (γενικής) Λυκείου. ( πλάκα δεν έχουν ? )
Βαγγέλη (Κουντούρη) χάρηκα που ο Κώστας είναι καλά, αλλά χάρηκα και για την Κινεζοποίησή του όπως είπες ( το έγραψα σωστά ή θα με κράξεις πάλι?). Ελπίζω αυτό να είναι ένα εφόδιο, που θα κρατήσει καλά μυαλά σαν του Κώστα, εδώ στην πατρίδα. Βλέπω τα 2 τελευταία χρόνια πολλούς μαθητές μου να περιμένουν στην ουρά κάποιας πρεσβείας για να ξενιτευτούν. Μου ραγίζει η καρδιά. Παιδιά που πάντα έκαναν αυτό που πρέπει, πάντα αρίστευαν, τώρα παρακαλάνε για να φύγουν στο εξωτερικό. Διώχνουμε τον ανθό μας….. εξοργιστικό….
Αντώνη (Μπαλτζόπουλε), σε θεωρώ συναγωνιστή. Πρέπει κάπως να αντιδράσουμε, όσοι αγωνιζόμαστε (ακόμα) για την αναβάθμιση της χημείας. Όμως αυτοί (Ε.Ε.Χ) μας εκπροσωπούν ως κλάδο παντού (φέτος δεν είχα να δώσω δυστυχώς τα 50 ευρώ στους σωτήρες της χημείας). Θα ήθελα οπότε να μου πουν, ποιος τουλάχιστον τους γράφει τις ανακοινώσεις. Δεν υπάρχει κανείς στο ylikonet από το τμήμα παιδείας της ένωσης? Μήπως υπάρχει και φοβάται να μιλήσει? Μήπως κάνουν κουμάντο κάποιοι και οι υπόλοιποι είναι απλοί θεατές?
Πάντως πιστεύω, ότι εμείς οι χημικοί, κάτι πρέπει να κάνουμε. Φοβάμαι τη στιγμή που θα πιάσω τον εαυτό μου να λέει…. δεν μπορώ να κάνω τίποτε, δεν μπορώ να αλλάξω τα πράγματα. Πραγματικά αυτή τη στιγμή φοβάμαι για τον εαυτό μου.
Δεν πάει άλλο…..
Κάτι πρέπει να κάνουμε όσοι ενδιαφερόμαστε ακόμα…….
Σχόλιο από τον/την Αντώνης Χρονάκης στις 24 Ιούνιος 2012 στις 23:13
Πότε το είπε αυτό το υπουργείο Αντώνη και σε ποιό θέμα αναφέρεσαι?
… ειλικρινά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες αλλά είμαι σίγουρος για μια ανταλλαγή εγγράφων – πριν από χρόνια – μεταξύ συγγραφέων των σχολικών βιβλίων και συναδέλφων που κατέληγε στο ότι στο σχολικό βιβλίο της Γ Λυκείου δεν υπάρχουν ασκήσεις στοιχειομετρίας στην οργανική γιατί το συγκεκριμένο είδος ασκήσεων ( mol και αντιδράσεις οργανικής Χημείας ) έχει περιγραφεί πλήρως στην Β Λυκειου.
Η (πικρή) αλήθεια είναι οτι στην Β Λυκείου οι μισες απο τις ασκήσεις δεν μπορουν να διδαχθουν αφου έχουν μέσα ύλη απο παρασκευες (αν και προσωπικά συνεχιζω να αναφερω τις παρασκευες αλκενιων/αλκινιων). Επίσης στην Β Λυκείου ουσιαστικα δεν κάνουμε στοιχειομετρια με ΚMnO4 κλπ Τωρα σκεφτομουν οτι θα ηταν χρησιμο, αλλά αν το επιχειρήσουμε θα “φοβίσουμε” πολλους μαθητες..
Κι εγω εχω διαπιστώσει οτι τα παιδιά που τελειωσαν φετος την Α Λυκείου κινούνται μακρύα από την Θετική κατεύθυνση. Είναι και η “κριση” που περιοριζει την επιλογη σχολών απο το 3ο πεδίο.
Σχόλιο από τον/την Αντώνης Χρονάκης στις 29 Ιούνιος 2012 στις 16:13
Τα παραπάνω σχόλια σχετικά με τα θέματα Χημείας την 1η Ιουνίου και κυρίως τα επαναληπτικά την 19η Ιουνίου τα έστειλα με επιστολή μου (email) και στην Ε.Ε.Χ και στο τμήμα παιδείας και χημικής εκπαίδευσης της Ε.Ε.Χ τη Δευτέρα 25 – 6 – 2012.
Ζήτησα τη γνώμη τους γύρω από τις επισημάνσεις μου. Ήλπιζα να μου απαντήσουν λεπτομερώς σε κάθε ερώτημα (ένα, ένα) και όχι γενικόλογα ότι τα θέματα ήταν πιο απαιτητικά, μέσα στα όρια της ύλης και……..
Ακόμα περιμένω κάποια απάντηση.
Μάλλον ασχολούνται με πολύ πιο σοβαρά θέματα από αυτά που απασχολούν εμάς. Ψάχνουν για μέντορες σε ένα ταξίδι αναψυχής στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. για την Ολυμπιάδα Χημείας. Που να ασχοληθούν με τέτοια ποταπά θέματα….
Μερικά σχόλια για τα θέματα:
Α1 – Α3 φυσιολογικά
Α4 Προτιμότερο είναι να δίνονται στους μαθητές οι συμβολισμοί (RONa) παρά οι ονομασίες (αλκοξείδιο του νατρίου)
Α5.
α. Κανόνας οκτάδας. Άντε να πάμε στην Α Λυκείου. Τι να πω…
β. Απαράδεκτο να ζητούν αυτόν τον ορισμό. Οι μαθητές δεν τον καταλαβαίνουν. Αρχίζουμε οπότε τη παπαγαλία. Μετά λέγαμε για τη βιολογία….
Β1 α. Πολύ εύκολο.
Β. Κλασικό
Β2 φυσιολογικό
Β3 Ωραία άσκηση διάκρισης
Γ1 Δώστε το δέντρο Χριστιανοί μου!!! Μας δώσατε μια σελίδα λόγια, λόγια… Για ποιο λόγο? Για να μας σπάσετε τα νεύρα? Μου αρέσει και η ονομασία φορμαλδεΰδη… Τι έχω να ακούσω του χρόνου από τους μαθητές όταν θα τους λέω να μάθουν τα εμπειρικά ονόματα …..
Γ2 Από τότε που μου είπες Αντώνη (Μπαλτζόπουλος) ότι το HCOOH αντιδρά εκτός με το Tollens και με το Fehling πάντα προβληματίζομαι.
Ομολογώ όμως πως είναι πολύ ωραία άσκηση μίγματος. Με πολύ καλούς αριθμούς και εύκολες πράξεις. Αυτό λέγαμε χρειάζεται στις ασκήσεις χημείας.
Δ1 Έχει ξαναμπεί το 2005 (σχεδόν ίδια). Τότε βέβαια έδιναν τον συμβολισμό RCOOH, CvH2v+1COOH πράγμα που δεν δινόταν φέτος.
Δ2 Έχω και εδώ αντίρρηση. Δεν υπάρχει η αντίδραση αυτή στο σχολικό βιβλίο (σελ 228). Μπορεί βέβαια να τη βγάλει εύκολα ο μαθητής, αλλά επιμένω πώς το Ca(OH)2 δεν υπάρχει στις ενώσεις με τις οποίες αντιδρούν τα RCOOH.
Δ3. Λίγο πιο απαιτητικό πινακάκι περίσσειας . Αλλά για ένα μαθητή που έχει κάνει πολλά τέτοια στη Β θετική το θεωρώ ωραίο θέμα. * Πάλι έχω αντίρρηση με την αντίδραση.
Δ4 Δύσκολη σχετικά αντίδραση και πινακάκι, αλλά μετά λύνεται κλασσικά.
Με μία γρήγορη ανάγνωση μερικά σχόλια:
Α1. Πρέπει να ξέρει ή να θυμάται ο μαθητής ότι mp > me;
A2. Πρέπει να λέει 25 οC
Β2α. Το 25οC δε χρειάζεται.
B2δ. Ίσως οδηγεί το μαθητή να πολυμερίσει το 2-μεθυλο-2-βουτένιο αντίδραση που δε “ξέρει”
Γ1. Δε ξέρω σε τι εξυπηρετεί το σχήμα χημικών μετατροπών με λόγια (μπορεί ο μαθητής να μπλέξει με αντιδράσεις με περίεργους Γ.Μ.Τ.) Δηλ. πάνε τα “δέντρα”;
Δ. Για πρώτη φορά αντίδραση και διαστάσεις αλάτων με συντελεστές (νομίζω ήταν στα αναμενόμενα)
Ξέχασες το 2 στην αντίδραση “πάει” η άσκηση…
Γενικό σχόλιο: Απαιτητικά θέματα ( σε σχέση μ’ αυτά που μας είχαν συνηθίσει πάντα)
…. Καλημέρα σας …
Μερικά σχόλια και από εμένα …
Α5 … όσο περισσότεροι ορισμοί εμφανίζονται τόσο πιο “pathetic” ως ιδέα φαίνεται. ( και βέβαια ο κανόνας της οκτάδας είναι και Α Λυκείου )
Β1Α … θα μπορούσε να ρωτήσει λίγο πιο δύσκολα πράγματα
Β2Α … εξαιρετικό . Περίμενα πως και πως ερώτηση για το pH υδατικού διαλύματος αλκοόλης.
Β3 … στα θετικά. Η ιδέα της “διευρυμένης” ισομέρειας από την οποία αντλούνται πληροφορίες για τις πιθανές ενώσεις ( πρωτότυπο )
… ως “ψείρας” . Θα έπρεπε να ζητά ΚΑΙ την δικαιολόγηση στην επιλογή των ενώσεων. ( είμαι σίγουρος ότι το εννοεί αλλά στις εκφωνήσεις των πανελληνίων τίποτα δεν πρέπει να εννοείται ως προς το τι ζητά ο θεματοδότης )
… το φάουλ. Από πότε η αντίδραση μιας ένωσης με Grignard μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάκρισή της? Συνοδεύεται από οπτικά παρατηρήσιμο αποτέλεσμα ? Από αλλαγή χρώματος ? Έκλυση αερίου ? Εμφάνιση ιζήματος ? Πως κατάλαβε ότι οι ενώσεις Α και Β αντέδρασαν με το Grignard ενώ οι Γ και Δ όχι ?
Εάν το έγραφε αυτό μαθητής θα το δεχόμασταν ως σωστό ?
Γ1 … αργά ή γρήγορα, οι θεματοδότες θα καταλάβουν ότι η λεκτική περιγραφή ενός “δένδρού” οργανικής καθιστά το θέμα πιο εύκολο από την σχηματική περιγραφή του. Στην σχηματική περιγραφή τίθεται το επιπρόσθετο πρόβλημα από ποιο “κλαδί” να ξεκινήσω και σε ποιο “κλαδί” να καταλήξω. Με την λεκτική περιγραφή δεν μπορούν να περιγραφούν “δένδρα” παρά (σχεδόν) μόνο “πορείες”. Παίρνεις την 1η ένωση με τον ΓΜΤ και ξεκινάς …
Γ2 … το γνωστό θέμα με την αντίδραση του ΗCOOH με το Fehling το οποίο όμως το ξεπερνάμε εύκολα ( και δεν το διδάσκουμε ποτέ )
Δ … από τις πιο αγαπημένες μου άσκησεις . Το Δ4 θέλει πολλά πνευμόνια μιας που πρέπει να ελέγξεις αριθμητικά την περίπτωση της πλήρους αντίδρασης … Βαρβάτο 4ο θέμα , στο επίπεδο που τα θέλω.
Έχω την ίδια απορία που είχα και στα θέματα των κανονικών εξετάσεων:
Στις λεκτικές πορείες αντιδράσεων στο καθαρό ο μαθητής
πρέπει να έχει γραμμένες τις αντιδράσεις πρώτα με Γ.Μ.Τ. και μετά να δείχνει πως βρίσκει τη τιμή του ν ή γράφει κατευθείαν τις αντιδράσεις με Σ.Τ. αφού έχει καταλάβει ποιες είναι οι ενώσεις;
… εγω πάντα προτείνω στους μαθητές μου να μην κρύβουν την Χημεία που ξέρουν. Με ΓΜΤ δείχνουν πως βρίσκουν την ένωση και μετά με γνωστές τις ενώσεις να γράφουν τις αντιδράσεις που ζητούνται ( όχι όλες μόνο όσες ζητούνται )
Ένα σχόλιο για το Δ4
Όταν προσθέτουμε διάλυμα HCl σ’ ένα άλλο διάλυμα Χ το pH του Χ μπορεί να αυξηθεί, να μειωθεί ή να παραμείνει σταθερό.
Εδώ σε διάλυμα με pH=6 προσθέτουμε διάλυμα με pH=1.
Άρα αρκεί να πούμε 1<pH<6 δηλ. το pH του Υ3 θα μειωθεί κατά 1 μονάδα;
Θυμηθείτε πέρσι και παλαιότερα (τι κουβέντα έγινε σε διάλυμα με pH=9 προσθέτω διάλυμα με pH=9. Άρα στο τελικό pH=9…
…. ναι Κωστα αυτό έπρεπε να πούμε.
Όπως βλέπεις πολλά από αυτά που συζητάμε , ούτε που περνούν από το μυαλό ορισμένων ( που βάζουν και θέματα τρομάρα τους )
Αντώνη έχεις απόλυτο δίκιο με το Grignard (εμένα μου ξέφυγε). Αν το χρησιμοποιούσε ο μαθητής στη διάκριση , το λαμβάναμε ως λάθος αφού δεν πραγματοποιέιται κάποια οπτική παρατήρηση (αέριο, ίζημα…..).
Επανέρχομαι πιο θυμωμένος…..
Οι συνοδοιπόροι και συναγωνιστές μου φυσικοί, θα με καταλάβουν αν αναφερθώ στο μάθημα φυσική γενικής παιδείας Γ Λυκείου. Μάλλον το πιο όμορφο μάθημα γενικής παιδείας, πώς κατάντησε? Επειδή δεν το διαλέγουν οι μαθητές πια ( πού να μπλέξουμε τώρα λένε, είδες και τα τελευταία θέματα…) έγινε για να το πω ¨ευγενικά¨ …. αδιάφορο. Ενώ βέβαια, οι μαθητές επιλέγουν το πολύ ενδιαφέρον>> για αυτούς, μάθημα βιολογία γενικής παιδείας (ακόμα και οι μαθητές θεωρητικής –θαύμα-).
Τώρα διορθώνω γραπτά (γύρω στα 140) Χημείας Β Λυκείου γενικής παιδείας. Η λέξη υποβαθμισμένο μάθημα, δεν περιγράφει την πραγματικότητα. Η σωστή λέξη είναι ΧΑΟΣΣΣΣΣΣΣΣ……
Για αυτό νευριάζω με τα θέματα Γ θετικής . Εδώ δεν ξέρουμε στη Β να ονομάζουμε απλές ενώσεις, δυσκολευόμαστε στις απλές αντιδράσεις, κάνουμε αναλογίες σε mol πάλι με δυσκολία και εσύ ( κύριε σύμβουλε θεματοδότη) μου ζητάς το αλκοξείδιο του νατρίου και τη φορμαλδεΰδη και αποστήθιση θεωρίας και και και…..
Οπότε θα απευθυνόμαστε στο 0,5% των μαθητών πια. Οι χημικοί δίνουμε αγώνα να κρατήσουμε το 10 % των μαθητών για τη Γ θετική. Τους λέγαμε επιχειρήματα όπως:
Τα θέματα έχουν συγκεκριμένους κανόνες (είχαν…)
Δεν παπαγαλίζουμε όπως τη βιολογία ( δεν δάγκωνα τη γλώσσα μου…)
Εμπειρικά ονόματα δεν χρειάζεται να τα μαθαίνω (άλλη κατραπακιά..)
Μαθαίνουμε όποιες αντιδράσεις έχει το βιβλίο και όχι περισσότερες.
Οπότε μπράβο για τα θέματα που δίνεται κύριε σύμβουλε θεματοδότη. Μπράβο που κάνετε τα επιχειρήματά μας στους ρομαντικούς μαθητές που αγαπάνε τη Χημεία και θέλουν να συνεχίσουν στη Γ θετική, να είναι πλέον πολύ φτωχά….
Συγχαρητήρια…
Το έχω ξαναγράψει:
Δεν είναι κακό τα θέματα να έχουν ένα επίπεδο αλλά να έχεις πίσω σου και 40-50.000 υποψηφίους.
Αν συνεχίσουν και του χρόνου έτσι οι καθηγητές Χημείας θα είναι περισσότεροι από τους μαθητές της Θετικής
Ρωτήστε στην Α΄Λυκείου ποιο ποσοστό έχει δηλώσει φέτος Θετική και θα πάθετε σοκ.
Συμφωνούμε απόλυτα Κώστα. Κάτι πρέπει να κάνουμε όμως. Ελπίζαμε στο νέο σύστημα εισαγωγής η Χημεία να ξαναγίνει πρωταγωνιστής. Το έφαγε η μαρμάγκα και αυτό μάλλον. Μπορεί ο νέος υπουργός να σκεφτεί κάτι πιο ιδιοφυές>>. Εξ΄άλλου έχουμε χρόνοοοοοοοο……. Πάντως νομίζω πως και εμείς δεν αντιδράσαμε όπως έπρεπε….
Μερικά σχόλια και απο μένα:
1ο θέμα εύκολο με ένσταση βέβαια στο Α5 που κατα την αποψή μου δεν προσφέρει τίποτα.Αν θέλουν να αποφύγουν το φαινόμενο της αντιγραφής στα πολλαπλής επιλογής και στα Σ-Λ ας βάλουν διακιολόγηση και στο 1ο θέμα.
Β1: Δεν έχουν βαρεθεί να βάζουν τα ίδια και τα ίδια απο το 1ο κεφάλαιο. Μπορούν να βάλουν πολύ ωραία και κρίσεως θέματα απο τον περιοδικό πίνακα που είναι το α και το ω στη χημεία και έχει υποβαθμιστεί πολύ τόσο στα θέματα όσο και στον τρόπο διδασκαλίας!
Β2: με εξαίρεση το α τα υπόλοιπα αιτιολόγηση που στηρίζεται στη θεωρία και όχι στην κρίση όπως πρέπει να είναι τα θέματα αυτά.
Β3: Ωραίο θέμα με ένσταση στην αντίδραση Grignard που ανέφεραν και οι συνάδελφοι. Βέβαια το δίνει σαν πληροφορία και όχι σαν ανίχνευση οπότε δεν μπερδεύει την κατάσταση
Γ1: Συμφωνώ ότι η λεκτική περιγραφή μειονεκτεί του διαγράμματος απλά φαντάζομαι διατήρησαν το στυλ (όπως και στο Α5) για να υπάρχει κάποια ισοτιμία με τις κανονικές εξετάσεις.
Γ2: ωραίο θέμα
ΘΕΜΑ Δ: πολύ καλό θέμα όπως πρέπει να είναι το 4ο θέμα. και με διπρωτική βάση και με ωραία διερεύνηση…
Γενικά πιστεύω πως πρέπει τα θέματα να χρειάζονται κρίση και καλή γνώση χημείας. θέματα που στηρίζονται στην παπαγαλία δεν πετυχαίνουν το σκοπό τους.
… προφανώς μου άρεσε η ιδέα της παραλλαγής των θεμάτων των πανελληνίων και είπα να την εφαρμόσω και στις επαναληπτικές.
Πολύ θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη κάποιων από την Ε.Ε.Χ. Γιατί δεν είπαν κουβέντα ούτε στις 1 Ιουνίου ούτε στις 19 Ιουνίου μετα τις επαναληπτικές. Όσοι είστε στην ένωση πρέπει να μας εξηγήσετε το λόγο. Τέρμα το κρυφτό…
Ρε συ Αντώνη…
Καλύτερα!
…δε βλέπεις …δίπλα;
(άλλο θέμα, ότι σωστά είναι στη 1 Ιουνίου…)
Βαγγέλη, δεν ξέρω αν με θυμάσαι….
Είχες έρθει από το εργαστήριο, οταν είσουν υπέυθυνος στο ΕΚΦΕ. Βέβαια σε θυμάμαι και απο το φροντιστήριο που δούλευα παλιά. Έκανα μάθημα στον Κώστα . Σωστά θυμάμαι?
Συγχώρεσε το ορθογραφικό λάθος. Είναι και μεσημέρι. Μήν είσαι τόσο αυστηρός……
Η …ποινή είναι η ακαριαία συγχώρεση!
Τόσο αυστηρή!
Σωστά θυμάσαι και σωστά διαμαρτύρεσαι…
Οι “τιτλούχοι” πρέπει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση…
(Ο Κώστας …Κινεζοποιήθηκε! Αριστούχος και στα Κινέζικα για δεύτερη χρονιά!)
… σοβαρά τωρα , θέλουμε εμπλοκή της ΕΕΧ στις πανελλήνιες ?
Οταν η Χημεία απέκτησε ισάξια βαρύτητα με τα … Γαλλικα , για την είσοδο ενός μαθητή στα Πολυτεχνεία, η ΕΕΧ έκανε γαργάρες. Πλάκα θα έχει τώρα να μας κάνει και υποδείξεις ( απορώ Αντώνη τι θέλεις τη γνώμη της … τους σέβεσαι ? … τους θεωρείς αξιόπιστους κριτές ? … πιστεύεις ότι έχουν εκπαιδευτική άποψη ? )
Πάντως όσο η συμμετοχή στις πανελλήνιες δεν απαιτεί συνδρομή ( ή παράβολο ) η ΕΕΧ δεν θα έχει εμπλοκή πέρα της γνωστής ανακοίνωσης που θα βρίσκει τα θέματα “εντός των ορίων της εξεταστέας ύλης και οτι κάλυπταν σχεδόν όλο το εύρος της.” ( πρέπει να το έχουν σε word και αλλάζουν απλά την ημερομηνία )
Αυτή η εμμονή να ζητανε φέτος ορισμούς είναι απαράδεκτη. Μου θυμίζει τις “δεσμες”, τότε που μαθαιναμε ακόμη και τις φυσικές ιδιότητες των οργανικων ενώσεων ..
H αντιδραση RCOOH + Ca(OH)2 δεν αναφερεται στο βιβλιο της Γ’. Στο βιβλιο της Β’ υπάρχουν πολλες παρεμφερεις (αν και λιγα παιδια προλαβαινουν να κανουν 4ο κεφαλαιο στο σχολειο..).
Γενικά, για τις ασκήσεις στοιχειομετριας του 3ου θεματος εχω να παρατηρησω οτι το σχολικό βιβλίο δεν έχει σχεδόν καθόλου ασκήσεις!! (μονο η ασκηση 112 εχει υπολογισμούς). Συνεπώς ειναι ακραίο να ζητούνται συνθετες ασκησεις στοιχειομετριας (το ειδαμε και στα κανονικα θεματα των πανελληνιων τα τελευταια χρονια, με μιγματα κλπ..)
Η Χημεία ως μάθημα Λυκείου είχε χάσει, μέχρι φέτος, πολύ από το κύρος της. Οι μαθητες θεωρούσαν οτι θα πιασουν το 20αρι “για πλάκα”. Φέτος τα πραγματα δυσκόλεψαν. Αυτό από την μια την αναβαθμίζει αλλά απ΄την άλλη, όσο υπάρχει η δυνατότητα στους μαθητες να δίνουν για ιδιες σχολές και από την τεχνολογική οι διαροές θα είναι πολλές φέτος..
Σύμφωνα με το “υπουργείο” , το θέμα της στοιχειομετρίας έχει παρουσιαστεί (πλήρως) στην Β (γενικής) Λυκείου. ( πλάκα δεν έχουν ? )
Αντώνη (Μπαλτζόπουλε), σε θεωρώ συναγωνιστή. Πρέπει κάπως να αντιδράσουμε, όσοι αγωνιζόμαστε (ακόμα) για την αναβάθμιση της χημείας. Όμως αυτοί (Ε.Ε.Χ) μας εκπροσωπούν ως κλάδο παντού (φέτος δεν είχα να δώσω δυστυχώς τα 50 ευρώ στους σωτήρες της χημείας). Θα ήθελα οπότε να μου πουν, ποιος τουλάχιστον τους γράφει τις ανακοινώσεις. Δεν υπάρχει κανείς στο ylikonet από το τμήμα παιδείας της ένωσης? Μήπως υπάρχει και φοβάται να μιλήσει? Μήπως κάνουν κουμάντο κάποιοι και οι υπόλοιποι είναι απλοί θεατές?
Πάντως πιστεύω, ότι εμείς οι χημικοί, κάτι πρέπει να κάνουμε. Φοβάμαι τη στιγμή που θα πιάσω τον εαυτό μου να λέει…. δεν μπορώ να κάνω τίποτε, δεν μπορώ να αλλάξω τα πράγματα. Πραγματικά αυτή τη στιγμή φοβάμαι για τον εαυτό μου.
Δεν πάει άλλο…..
Κάτι πρέπει να κάνουμε όσοι ενδιαφερόμαστε ακόμα…….
Πότε το είπε αυτό το υπουργείο Αντώνη και σε ποιό θέμα αναφέρεσαι?
… ειλικρινά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες αλλά είμαι σίγουρος για μια ανταλλαγή εγγράφων – πριν από χρόνια – μεταξύ συγγραφέων των σχολικών βιβλίων και συναδέλφων που κατέληγε στο ότι στο σχολικό βιβλίο της Γ Λυκείου δεν υπάρχουν ασκήσεις στοιχειομετρίας στην οργανική γιατί το συγκεκριμένο είδος ασκήσεων ( mol και αντιδράσεις οργανικής Χημείας ) έχει περιγραφεί πλήρως στην Β Λυκειου.
Η (πικρή) αλήθεια είναι οτι στην Β Λυκείου οι μισες απο τις ασκήσεις δεν μπορουν να διδαχθουν αφου έχουν μέσα ύλη απο παρασκευες (αν και προσωπικά συνεχιζω να αναφερω τις παρασκευες αλκενιων/αλκινιων). Επίσης στην Β Λυκείου ουσιαστικα δεν κάνουμε στοιχειομετρια με ΚMnO4 κλπ Τωρα σκεφτομουν οτι θα ηταν χρησιμο, αλλά αν το επιχειρήσουμε θα “φοβίσουμε” πολλους μαθητες..
Κι εγω εχω διαπιστώσει οτι τα παιδιά που τελειωσαν φετος την Α Λυκείου κινούνται μακρύα από την Θετική κατεύθυνση. Είναι και η “κριση” που περιοριζει την επιλογη σχολών απο το 3ο πεδίο.
Τα παραπάνω σχόλια σχετικά με τα θέματα Χημείας την 1η Ιουνίου και κυρίως τα επαναληπτικά την 19η Ιουνίου τα έστειλα με επιστολή μου (email) και στην Ε.Ε.Χ και στο τμήμα παιδείας και χημικής εκπαίδευσης της Ε.Ε.Χ τη Δευτέρα 25 – 6 – 2012.
Ζήτησα τη γνώμη τους γύρω από τις επισημάνσεις μου. Ήλπιζα να μου απαντήσουν λεπτομερώς σε κάθε ερώτημα (ένα, ένα) και όχι γενικόλογα ότι τα θέματα ήταν πιο απαιτητικά, μέσα στα όρια της ύλης και……..
Ακόμα περιμένω κάποια απάντηση.
Μάλλον ασχολούνται με πολύ πιο σοβαρά θέματα από αυτά που απασχολούν εμάς. Ψάχνουν για μέντορες σε ένα ταξίδι αναψυχής στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. για την Ολυμπιάδα Χημείας. Που να ασχοληθούν με τέτοια ποταπά θέματα….