Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Μερκούρης Παναγιωτόπουλος στις 5 Νοέμβριος 2012 στις 11:35 στην ομάδα Παρουσιάσεις powerpoint
Περισσότερα…
http://merkopanas.blogspot.gr/search/label/%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9…
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…
Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Μερκούρης Παναγιωτόπουλος στις 5 Νοέμβριος 2012 στις 11:35 στην ομάδα Παρουσιάσεις powerpoint
Περισσότερα…
http://merkopanas.blogspot.gr/search/label/%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9…
Φίλε Μερκούρη καλημέρα. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου. Μου δίνεις ακόμα μια φορά την ευκαιρία ( είναι ένας από τους λόγους που ανεβάζει κανείς πράγματα εδώ) να σχολιάσω την παρουσίασή σου.
Σε πολλά σημεία της παρουσίασής σου δεν κατανοώ την ανάγκη διχρωμίας και τριχρωμίας που εμένα τουλάχιστον μου αποσπά την προσοχή.
Στους 0 K ( καλύτερα χωρίς το σύμβολο 0 ). Επίσης φαίνεται ότι τα μόρια είναι ακίνητα πράγμα που δεν είναι απαραίτητο. Η θερμοκρασία θα ήταν μηδέν Κ σύμφωνα με την κλασική φυσική ακόμα και αν όλα είχαν την ίδια ταχύτητα. Δηλαδή η θερμοκρασία «βαθμολογεί» τη μέση κινητική ενέργεια των μορίων λόγω ατάκτου θερμικής κίνησης. Βέβαια σύμφωνα με την κβαντική ακόμα και στο απόλυτο μηδέν υπάρχει ενέργεια μηδενικού σημείου. Αυτό για την άτακτη θερμική κίνηση, νομίζω ότι θα έπρεπε να τονιστεί σε μαθητές κατεύθυνσης. Πως θα απαντήσουν στο σημαντικό ερώτημα τι γίνεται με τη θερμοκρασία ενός αερίου σε δοχείο όταν το εκτοξεύσουμε με μεγάλη ταχύτητα; .
Για τον πρώτο νόμο θα προτιμούσα (όχι για τις ανάγκες του συγκεκριμένου μαθήματος αλλά γενικότερα) να διατυπωνόταν ως εξής:
Το αλγεβρικό άθροισμα των μεταβολών στην εσωτερική ενέργεια ενός συστήματος πρέπει να είναι ίσο με την ενέργεια που μεταφέρεται μέσω των συνόρων του συστήματος: ΔΕεσωτ=Q+W+R. Όπου για μεταφορά ενέργειας προς το σύστημα το πρόσημο (+) και για από το σύστημα (–)].
Οι μαθητές θα έπρεπε να καθορίζουν και ποσοτικοποιούν ως τρόπους / μηχανισμούς μεταφοράς ενέργειας τους παρακάτω:
Α) Μέσω έργου εξωτερικών δυνάμεων W
Β) Μέσω θερμότητας Q
Γ) Μέσω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας R (αυτός είναι υπό συζήτηση)
Η Θερμότητα εκφράζει την ενέργεια που μεταφέρεται αυθόρμητα από ένα σώμα υψηλότερης σε ένα σώμα χαμηλότερης θερμοκρασίας ως αποτέλεσμα του τυχαίου τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα μόριά τους.
Δεν αποτελεί κάτι άλλο που ρέει.
Επίσης λες Μερκούρη.
«Όταν σε ένα σύστημα προσφέρεται θερμότητα Q, ένα μέρος αυτής παραμένει στο σύστημα και αυξάνει την εσωτερική του ενέργεια κατά ΔU και το υπόλοιπο αποδίδεται στο περιβάλλον μέσω μηχανικού έργου W που παράγεται από το σύστημα.»
Δεν συμβαίνει πάντα αυτό
Να είσαι καλά
Μέσω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας R (αυτός είναι υπό συζήτηση)
Ναι Σαράντο, και κάποια στιγμή, πρέπει να αποφασίσουμε να το χρησιμοποιήσουμε…
Διονύση καλημέρα η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω μελετήσει πολύ το ζήτημα. Κάποιοι τον χρησιμοποιούν. Κάποιοι άλλοι τον εντάσσουν στο μηχανισμό μέσω έργου, και κάποιοι μιλάνε για διάδοση θερμότητας μέσω ακτινοβολίας. Γι αυτό και το έθεσα για συζήτηση.
Η άποψή μου Σαράντο, είναι ότι πρέπει να μπει στη διδασκαλία του 1ου νόμου. Νομίζω ότι εδώ και πολλά χρόνια διδάσκεται στη Γαλλία.
Δεν νομίζω ότι η μεταβιβαζόμενη ενέργεια μέσω ακτινοβολίας, μπορεί να μετρηθεί μέσω του έργου, αλλά και η λογική που χρησιμοποιούμε χρόνια, εντάσσοντάς την στην θερμότητα, θολώνει την έννοια της θερμότητας.
Ναι Διονύση και στις ΗΠΑ σε ορισμένα πανεπιστήμια και σχολεία διδάσκεται έτσι. Προσωπικά και εμένα θα μου άρεσε η επιλογή αυτή και μάλιστα όσον αφορά τον πρώτο νόμο θα προτιμούσα να τον εφαρμόζαμε σε κάθε πρόβλημα ακόμα και μηχανικής. Δεν έχω όμως κατασταλαγμένη και τεκμηριωμένη άποψη αλλά μόνο το τι κάνουν αλλού και τι μου φαίνεται ωραίο και ξεκάθαρο.
Καλησπέρα Πάνο. Δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα ίσα ίσα απλοποιούνται τα πράγματα. Θύμισέ μας αν θες για να μην ψάχνουμε τι είναι τα ΤΜΤ, ΤΕΤ, ΤΜW.
Σαράντο, έχοντας ακριβώς την ίδια απορία, έψαξα λίγο για το συγγραφέα που έγραψε ο Πάνος και βρήκα: ΑΥΤΟ
Μια χρήσιμη σύνδεση:
Εγώ Γιάννη βρήκα του Διονύση για να μη λέει και ο Θρασύβουλος ότι δεν κάνω υπερσυνδέσεις στο ylikonet.:) Σας ευχαριστώ πολύ Πάνο, Διονύση και Γιάννη.
Ναι Σαράντο, έχεις απόλυτο δίκιο.
Απ΄ότι είδα ο Διονύσης αναφέρεται σε 5 άρθρα του Jewett, που ανέβασε ο Σταύρος (Πρωτογεράκης). Μήπως μπορούμε να τα βρούμε;
Νομίζω ότι είναι εδώ Γιάννη.
http://dmargaris2.blogspot.gr/2009/06/blog-post_2131.html
http://dmargaris2.blogspot.gr/2009/06/blog-post_06.html
http://dmargaris2.blogspot.gr/2009/06/ih_08.html
http://dmargaris2.blogspot.gr/2009/06/v.html
http://dmargaris2.blogspot.gr/2009/06/iv.html
Σαράντο σε ευχαριστώ πολύ!
Ευχαριστώ πολύ και το Διονύση και το Σταύρο και το Μερκούρη !