Δημοσιεύτηκε από τον/την Νεκτάριος Πρωτοπαπάς στις 2 Ιούνιος 2015 και ώρα 15:35
Σημειακό σώμα Σ1 μάζας m1 = 1 kg αφήνεται ελεύθερο από το ανώτερο σημείο Α ενός λείου τεταρτοκυκλίου ακτίνας R = 1,8 m. Το σώμα φτάνοντας στη βάση του τεταρτοκυκλίου (σημείο Γ) το εγκαταλείπει πραγματοποιώντας οριζόντια βολή. Το βεληνεκές του σώματος Σ1 είναι ίσο με 2,4 m.
α. Να γράψετε τη σχέση που δίνει την κινητική ενέργεια του σώματος Σ1 κατά την κίνησή του στο τεταρτοκύκλιο σε συνάρτηση με το ύψος y από την οριζόντια επιφάνεια μηδενικής δυναμικής ενέργειας που διέρχεται από το σημείο Γ και να την παραστήσετε γραφικά.
Η συνέχεια ΕΔΩ
Σχόλιο από τον/την Μαρούσης Βαγγέλης στις 3 Ιούνιος 2015 στις 20:41
Νεκτάριε καλησπέρα.
Πολύ όμορφη και αυτή η άσκησή σου και φυσικά το “δια ταύτα” πολύ έξυπνη η αντιπαραβολή της με το Δ θέμα των πανελληνίων.
Και στο σημείο αυτό αναδεικνύεται και το γεγονός ότι οι μαθητές που ως επί το πλείστον επιτυγχάνουν στη Φυσική στις πανελλαδικές της Γ, είναι τα παιδιά που έχουν μια συνέχεια και συνέπεια και στην αντίστοιχη ύλη της Α’ και Β’ Λυκείου!
Και αν αναλογιστούμε ότι η άσκηση αυτή τη σχολική χρονιά 2010 – 2011 και πριν, ήταν στην ύλη μόνο της Α΄ Λυκείου, καταλαβαίνουμε το πόσο πιο δύσκολα γίνονταν τα πράγματα για ένα μέτριο μαθητή όταν έφτανε στην κατεύθυνση της Γ’ Λυκείου.
Να είσαι καλά !!!
.
Σχόλιο από τον/την Νεκτάριος Πρωτοπαπάς στις 3 Ιούνιος 2015 στις 23:14
Βασίλη καλησπέρα. Έχεις απόλυτο δίκιο. Ετοιμάζω τέτοιες ασκήσεις γι αυτόν ακριβώς το λόγο που αναφέρεις. Να εκμεταλευτώ την ύλη της Β΄ Λυκείου για να μπορέσω να δείχνω πράγματα στους μαθητές μου (κεντρομόλος δύναμη, πώς βγάζω σχέσεις υπολογισμού κτλ.) που θα τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη Γ΄ Λυκείου.
Υ.Γ. Δες τα εισερχόμενά σου mail.
.
Σχόλιο από τον/την ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ στις 10 Ιούνιος 2015 στις 12:44
Καλημέρα Νεκτάριε.
Βρίσκοντας χρόνο και διαβάζοντας μερικές αναρτήσεις, διάβασα και αυτή και μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετική. Μπράβο πολύ καλή δουλεία, αν και είναι μόνο για μαθητές που ενδιαφέρονται , αν μπει σε εξετάσεις προβλέπω αναταράξεις και τρικυμία!!
.
Σχόλιο από τον/την Νεκτάριος Πρωτοπαπάς στις 10 Ιούνιος 2015 στις 14:20
Καλημέρα Θανάση. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εννοείται ότι απευθύνεται για παιδιά που ενδιαφέρονται, για εξετάσεις ούτε λόγος. Θεωρώ ότι θα πρέπει και στη Β´ λυκείου που δυστυχώς απαξιώνουν τα παιδιά να βρούμε κίνητρα, ειδικά για τους καλούς μαθητές. Και αυτή η ανάρτηση αυτό προσπαθεί να κάνει… Να είσαι καλά.