web analytics

Μερικές εισαγωγικές ερωτήσεις στα ρευστά.

Ένα αέριο περιγράφεται από ένα καταστατικό μέγεθος, που ονομάζεται πίεση. Έτσι αν σε ένα δοχείο υπάρχει ένα αέριο σε κατάσταση ισορροπίας, η πίεση έχει κάποια τιμή (pV=nRΤ), με αποτέλεσμα αν στο εσωτερικό του πάρουμε μια επιφάνεια εμβαδού Α, θα δεχτεί κάθετη δύναμη, μέτρου F=p∙Α.

Η ίδια δύναμη θα ασκηθεί στην επιφάνεια, είτε το δοχείο βρίσκεται στην επιφάνεια της Γης, είτε στο διάστημα, έξω από το πεδίο βαρύτητας.

Ισχύει το ίδιο και στα υγρά;

Διαβάστε τη συνέχεια

ή

  Μερικές εισαγωγικές ερωτήσεις στα ρευστά.

 Μερικές εισαγωγικές ερωτήσεις στα ρευστά.

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χρήστος Τρικαλινός

Θα ήθελα να διευκρινήσω το εξής. Ο τύπος της υδροστατικής πίεσης pΒ=pΑ+ρgh ισχύει ΜΟΝΟ για ασυμπίεστα ρευστά. Επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αέρια. Στα ιδανικά αέρια η καταστατική εξίσωση γράφεται με τη μορφή p=nkT, όπου n η συγκεντρωση των μορίων, k η σταθερά του Boltzmann και Τ η απόλυτη θερμοκρασία. Όταν υπάρχει η δύναμη της βαρύτητας τότε ισχύει ο τύπος του Boltzmann (βαρομετρικός τύπος) που μας δίνει ότι σε ύψος h (αν θεωρήσουμε το Τ και το g σταθερά) η συγκέντρωση δίνεται από τον τύπο n=n0exp(-mgh/kT), όπου m η μάζα του ενός μορίου του αερίου και n0 η συγκέντρωση σε μηδενικό ύψος. Από εδώ προκύπτει η μεταβολή της πίεσης καθ'  ύψος στα αέρια. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι παρ' όλη τη διαφοιρά η πίεση αποδεικνύεται ίση με το βάρος της στήλης του αέρα, ενώ η άνωση δίνεται και εδώ από το νόμο του Αρχιμήδη!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Εξαιρετική παρατήρηση!

Όντως είναι εμπειρικά γνωστό, αλλά όχι αυτονόητο όπως σε ασυμπίεστο υγρό.