Δημοσιεύτηκε από το χρήστη ΜΟΥΡΟΥΖΗΣ ΠΑΝΟΣ στις 14 Σεπτέμβριος 2015 στις 17:47 στην ομάδα Εργαστήριο
Επειδή θεωρώ ότι το τελευταίο διάστημα το θεωρητικό μέρος των ρευστών που αποτελούν το νέο κεφάλαιο των πανελληνίων έχει σχεδόν εξαντληθεί, προτείνω μία πολύ απλή κατασκευή που αναδεικνύει την αρχή λειτουργίας των υδραυλικών φρένων και βασίζεται πάνω στην αρχή του Pascal. Ελπίζοντας έτσι σε μία ελάχιστη προσφορά στο εργαστηριακό-πρακτικό μέρος του θέματος.
Για την κατασκευή θα χρειαστούμε δύο σύριγγες, μερικά κομμάτια ξύλου, ένα κομμάτι σωληνάριο από ορό, ένα κομμάτι τηλεφωνικό καλώδιο και ένα μεγάλο βάρος. Εγώ χρησιμοποίησα το βάρος των 5 κιλών από τη συσκευή μέτρησης ισοδυνάμου του Joule.
https://www.youtube.com/watch?v=R1ByaBHEA0k
Σχόλια
Απάντηση από τον/την ΜΟΥΡΟΥΖΗΣ ΠΑΝΟΣ στις
-
Ένα ακόμη βίντεο από την ίδια κατασκευή αφιερωμένο στον εξαιρετικό φίλο και συνάδελφο Ηλία Καλογήρου εξ΄Ηλείας
Απάντηση από τον/την Βαγγέλης Κουντούρης στις
-
Πολύ καλή Πάνο
(την είχα δει, αλλά άργησα να σχολιάσω, διάφορα προβλήματα γαρ…)
Να διευκρινίσουμε, μόνο, επειδή μπορεί και να μη φαίνεται άμεσα, ότι η δύναμη που “εξουδετερώνει” το βάρος του κρεμασμένου σώματος είναι η δύναμη από το καλώδιο, ίση με τη τριβή που δέχεται αυτό από το έμβολο και τον “τοίχο”, η οποία και είναι όση χρειάζεται μεγάλη, διότι είναι όσο χρειάζεται μεγάλη η “κάθετη” δύναμη που δέχεται από το έμβολο της μεγάλης σύριγγας.
(ερώτημα: έχουμε το πηλίκο των εμβαδών των δύο εμβόλων;)
Απάντηση από τον/την ΜΟΥΡΟΥΖΗΣ ΠΑΝΟΣ στις
-
Ακριβώς έτσι Βαγγέλη. Όπως και στα πραγματικά φρένα, η δύναμη είναι η δύναμη της τριβής. Τα εμβαδά δεν τα μέτρησα επακριβώς. Μπορούμε όμως πολύ εύκολα να τα υπολογίσουμε με τη μέτρηση του μήκους της κάθε σύριγγας αφού ο όγκος της είναι γνωστός.
Απάντηση από τον/την ΜΟΥΡΟΥΖΗΣ ΠΑΝΟΣ στις
-
Μια μικρή διόρθωση. Οι σύριγγες είναι των 20 και 2,5mL. Ο λόγος των εμβαδών είναι περίπου 5,65
Απάντηση από τον/την Γκενές Δημήτρης στις
-
Πολύ διαφωτιστική η επίδειξη.
και όλα μόνος σου Πάνο
Συγχαρητήρια.
Ασφαλώς η ιδέα είναι να δοκιμάσουν οι μαθητές μόνοι τους να αισθανθούν το πόσο μικρότερη δύναμη απαιτείται όταν χρησιμοποιούμε την αρχή λειτουργίας του υδραυλικού πιεστηρίου.
Ίσως με επιλογή συρίγγων με μικρότερο και με ακόμα μεγαλύτερο από 5,65 λόγο εμβαδών να ήταν ακόμα πιο εμφανής η αίσθηση του πλεονεκτήματος