Υπάρχει λάθος;

Από το βιβλίο καθηγητή για τη Φυσική της Γ Λυκείου (σελ. 42) για &4,6 Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης
«Οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούμε να επιλέξουμε αυθαίρετα τον άξονα περιστροφής για τον οποίο εφαρμόζουμε το θεμελιώδη νόμο για τη στροφική κίνηση (σχόλιο δικό μου: δηλ. δεν είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστεί ως προς άξονα διερχόμενου από το cm). Οι σχέσεις που δίνουν τη συνισταμένη των ροπών και τη ροπή αδρανείας θα είναι διαφορετικές για κάθε άξονα, το τελικό αποτέλεσμα όμως θα είναι το ίδιο, όποιον άξονα κι αν επιλέξουμε.
Υπάρχει λάθος;

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Καλησπέρα Κωνσταντίνε.

Προφανώς δεν είναι σωστή η πρόταση.

Εκτός και αν στο μυαλό τους οι συγγραφείς είχαν σταθερό άξονα.

Διονύση καλησπέρα

Αναφέρουν πιο πριν ως κλασικό παράδειγμα το γιο-γιο και μάλλον εννοούν τον άξονα που διέρχεται από το σημείο επαφής του νήματος (που προφανώς δεν είναι οποιοσδήποτε ή αυθαίρετος) με το σώμα που όμως είναι στιγμιαία ακίνητο (δεν επιταχύνεται το πλεονέκτημά του), οπότε αντιμετωπίζεται ως (γνήσια) περιστροφή γύρω από αυτόν τον άξονα.

Ο θεμελιώδης νόμος της στροφικής κίνησης εφαρμόζεται χωρίς λάθος σε κάποιες περιπτώσεις.

Όχι μόνο στον στιγμιαίο άξονα.

Χωρίς Μαθηματικά:

Η ιδέα είναι ότι το σημείο ή δεν πρέπει να έχει επιτάχυνση ή αν έχει η προέκταση της επιτάχυνσής του να διέρχεται από το Κ.Μ.

Καλημέρα Κωνσταντίνε, καλημέρα Γιάννη.

Το εχουμε συζητήσει πολλές φορές, ότι:

“Η ιδέα είναι ότι το σημείο ή δεν πρέπει να έχει επιτάχυνση ή αν έχει η προέκταση της επιτάχυνσής του να διέρχεται από το Κ.Μ.”

αν λοιπόν μιλάμε για το γιο-γιο και το σημείο επαφής του νήματος δεν έχει επιτάχυνση, (κάτι σαν ολίσθηση) τότε μπορούμε να πάρουμε άξονα που περνάει από το σημείο αυτό και όχι ως προς το κ.μ.

Αλλά η γενίκευση είναι λάθος και πολύ επικίνδυνη…

 

(Visited 77 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια