Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Δημητρης Παπαγεωργιου στις 30 Ιούλιος 2014 στις 20:42 στην ομάδα Χημεία Β΄Λυκείου
Απο οτι διαβασα σε άλλη αναρτηση για τα σχολικα βιβλια
εχει ερθει το νεο βιβλιο της Β Λυκειου. Εχει την εισαγωγη της οργανικης και στα υπολοιπα κεφαλαια μονο οργανικη. Η στοιχειομετρια δεν ειναι μεσα?
Αν μπορει καποιος ας ανεβασει αναλυτικα την υλη.
Για τα βιβλια της Α και Β Λυκειου.
(Visited 43 times, 1 visits today)
Πάντως είναι τελείως λάθος ο σχεδιασμός για τη Χημεία. Στη Β είναι 2 ώρες γενικής και μόνο οργανική χημεία και με σχετικά εύκολη ύλη. Επίσης στην Α λυκείου δεν διδάχθηκε η περίσσεια και δεν γίνανε δυσκολες ασκήσεις στοιχειομετρίας (μίγματα,διαδοχικές αντιδράσεις…). Και ξαφνικά στη Γ λυκείου η Χημεία είναι 6 ώρες και οι μαθητές καλούνται να μάθουν τα πάντα (χημική ισορροπία,θερμοχημεία,κινητική,pH,οργανική και δεν ξέρω τι άλλο…) μέσα σε μια χρονιά χωρίς να έχουν καλό υπόβαθρο απο τις προηγούμενες τάξεις. Θα έπρεπε να παραμείνει η χημεία κατεύθυνσης στην Β ώστε να είναι πιο ομαλή η μετάβαση στη Γ λυκείου. Ας ηταν για παράδειγμα 5 ώρες στη Γ και 3 στη Β.
Δηλαδη η στοιχειομετρια παει για την Γ ? (ή το Υπουργειο την ξεχασε ..)
Για την Γ συμφωνώ με τον Αγγελο οτι θα πέσει πολύ βαρια η υλη..
Βεβαια στην Β υπαρχουν ασκησεις οπου χρειαζεται η στοιχειομετρια (πχ καυσεις). Ισως ειναι η καταλληλη ευκαιρια για μια αναλυτικη αναφορα στο θεμα των στοιχειομετρικων υπολογισμων..
Μια προσωρινή λύση για τη Β’ Λυκείου θα ήταν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ένα παλιότερο βιβλίο που θυμάμαι από τα τελευταία χρόνια με τις δέσμες, το οποίο είχε σε απλή μορφή τη χημική κινητική, τη θερμοχημεία, τη χημική ισορροπία και άλλα θέματα που προετοίμαζαν τους μαθητές για τη Γ’ Λυκείου. Δεν το έχω κρατήσει και για το λόγο αυτό δεν είμαι σίγουρος για την καταλληλότητά του, μήπως κανείς που το διαθέτει θα μπορούσε να εκφράσει πιο έγκυρη άποψη; Ο περιορισμός της Β’ Λυκείου στην Οργανική Χημεία, θα είναι καταστροφικός για τη Γ’ Λυκείου.
Νικο, το βιβλιο στο οποιο αναφαιρεσε ειναι μαλλον των Γιαννακουδακη, ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (!), Πομωνη. εκδοση 1999. Εχει πραγματι ολη την υλη, δηλαδη Διαμοριακες, Προσθετικες, Θερμοχημεια, Κινητικη, ΧΙ, Οξειδωση αλλά πλεον η Β εχει ως υλη μόνο Γενικής Παιδειας, δηλαδη την οργανική.
Όχι, δεν αναφέρομαι σε αυτό το βιβλίο, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιήθηκε αρχικά με το σύστημα Αρσένη αλλά σε ένα παλιότερο κατά μερικά χρόνια και πολύ απλούστερο στην ανάπτυξη των εννοιών (δυστυχώς δεν θυμάμαι τους συγγραφείς). Από τη στιγμή που η Β’ Λυκείου καθιερώθηκε ως τάξη Γενικής Παιδείας, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου το σχολικό βιβλίο να αλλάξει τελείως για να παίζει και προπαρασκευαστικό ρόλο για τη Γ’ τάξη, αλλιώς τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.
Το «νεο» βιβλιο για την Β ΓΠ ειναι
εδω
Με μια πρωτη ματια που εριξα δεν εχει καμμια σημαντικη αλλαγη..
Οποιος συναδελφος εχει νεωτερα για την υλη ας ενημερωσει!
Ιδιο φαινεται και το βιβλιο της Α
ΧΗΜΕΙΑ Α
Αν και νομιζω οτι εχει ξανα ρΗ και ιδιοτητες Οξεων-Βασεων .. (ειχαν αφαιρεθει απο την τελευταια εκδοση?)
ΟΔΗΓΙΕΣ και ΥΛΗ για την ΟΡΓΑΝΙΚΗ Β
(σελ 16)
Υπάρχουν αρκετες διαφοροποιησεις και λεπτομερειες.
Για παραδειγμα στα αλκινια με οξινο Η αφήνει εντος την αντιδραση με Να αλλά βγάζει εκτός τα χαλκοκαρβίδια!!
Η υλη φθανει μεχρι και το γαλακτικό οξυ.
Η παράγραφος 1.5 ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ είναι εντός ύλης τελικα ; Ηρθε καμιά νέα οδηγία; Ή χάθηκε καποιο επισόδειο ;
Δημητρης Παπαγεωργιου είπε:
Από όσο ξέρω η παράγραφος 1.5 παραμένει εκτος ύλης. Εξάλλου και στην Τραπεζα Θεματων δεν υπάρχουν ερωτήσεις απο εκει.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΛΕΩ …………..ΒΡΕ ΜΗΠΩΣ………..;;
Κώστα σίγουρα είναι εκτός ύλης… Καλά ρε παιδί μου, δεν κοιτάνε κάποιοι συνάδελφοι ούτε τη διδακτέα ύλη; Πραγματικά δεν καταλαβαίνω… Εδώ λέμε να προλάβουμε να διδάξουμε την εξεταστέα ύλη. Πως βρίσκουνε χρόνο να διδάξουν και πράγματα εκτός ύλης;;!!!
ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΟΥΡΝΟΥΝΕ