Πότε το πλάτος του κύματος μένει σταθερό;

Από τον Γιάννη Παπαδάκη:

Άλλη μια παραδοχή που νομίζω ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί:

Στα κύματα που διαδίδονται σε γραμμικά μέσα χωρίς απώλειες ενέργειας, θεωρούμε, και σωστά ότι το πλάτος του κύματος Α παραμένει σταθερό.
Συμβαίνει όμως το ίδιο και στα κύματα που διαδίδονται σε επιφάνεια υγρών;

Η συνέχεια …

paradoxi

 

(Visited 60 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
5 έτη πριν

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση
 

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 31 Οκτώβριος 2009 στις 13:21

Συμφωνώ απολύτως φίλε Γιάννη.
Δυστυχώς το ότι δεν μελετάμε καθόλου την ένταση του κύματος, οδηγεί σε τέτοιου είδους παρανοήσεις.
Ακόμη και στο γραμμικό ελαστικό μέσο, αντικειμενικά υπάρχουν αποσβέσεις, οπότε το πλάτος του κύματος μειώνεται. Αλλά άντε να δεχτούμε ότι δεν έχουμε απώλειες!!!
Αλλά στα κύματα επιφανείας και στα κύματα χώρου προφανώς η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική….
Απάντηση από τον/την Βαγγέλης Κολτσάκης στις 31 Οκτώβριος 2009 στις 22:18
Στο σχολικό βιβλίο όμως (αν και στη σημείωση της σελ. 47 υπονοείται ότι σε γραμμικά μέσα διάδοσης μπορεί να μην έχουμε απώλειες – άρα όχι σε διάδοση στο επίπεδο ή στο χώρο), στη μελέτη της συμβολής δυο κυμάτων στην επιφάνεια υγρού, είναι σαφές ότι (για τις ανάγκες τουλάχιστον της μελέτης του βιβλίου) τα πλάτη παραμένουν σταθερά κατά τη διάδοση των δυο κυμάτων (σε αντίθεση με ό,τι φαίνεται στις εικόνες 2.4 α,β). Κατ’ επέκταση, το ίδιο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό και στη διάδοση του ήχου (βλ. παράδειγμα 2.1, άρα και στο φαινόμενο Doppler). Μπορούμε να πούμε δηλ. ότι μελετάμε ένα “κουτσό” μοντέλο.
Συνεπώς, η παραδοχή στην οποία αναφέρεστε στο κείμενό σας, εύκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μη αυθαίρετη. Σε κάθε περίπτωση όμως, σε μια “καλή λύση”, καλό θα ήταν ο λύτης να αναφέρει ότι “θεωρούμε ότι το πλάτος παραμένει σταθερό”.