Συμβουλές για Αρχάριους

Από τον Θωμά Μπατά:

Καλησπέρα σε όλους. Είμαι ένας σχετικά νέος καθηγηγητής Φυσικής , και για πρώτη φορά φέτος διδάσκω φυσική γ λυκείου. Επειδή είμαι εντελώς μόνος στο χώρο της εκπαίδευσης θα ήθελα κάποιες χρήσιμες συμβουλές πάνω στην διδασκαλία.
Αρχικά στο κεφάλαιο των ταλαντώσεων οι μαθητές σε προλήματα ελατηρίου σώματος θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποδεικνύουν την σχέση D=k (απλό οριζόντιο ή κατακόρυφο) ή μπορούν να την χρησιμοποιούν έτοιμη. Επίσης οι ηλεκτρικές ταλαντώσεις με αρχική φάση είναι εντός ή εκτος ύλης
Επέλεξα το βιβλίο του Δημόπουλου (το τμήμα είναι δυνατό) και σκέφτηκα για επανάληψη αργότερα το βιβλίου του Παναγιωτακόπουλου. Απλά εσείς ως πιο έμπειρη στο αντικείμενο μήπως μπορείτε να μου δώσετε κάποια συμβουλή περι των βιβλίων και κυρίως για ένα προτεινόμενο πλάνο αποπεράτωσης ύλης – διαγωνισμάτων κτλ…
Κάθε συμβουλή για τα παραπάνω ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα εσείς κρίνετε θα ήταν πολύ χρήσιμη.
Με εκτίμηση
Θωμάς Μπατάς

(Visited 585 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
5 έτη πριν

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Αγαπητέ Θωμά,
α) Το ότι η σταθερά είναι k δε χρειάζεται απόδειξη.
β) Για τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις εννοείς με διαφορετική φάση από 0 ή π/2 rad, σε πρώτη φάση μπορείς να μη τις διδάξεις. Στην επανάληψη και αν το τμήμα είναι πολύ δυνατό κάνε μία αναφορά. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι (με τα θέματα της τελευταίας 3ετίας) ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει τέτοιο θέμα. Να μη σε πάρω όμως στο λαιμό μου. Εκτίμηση κάνω!!!
γ) Για τα διαγωνίσματα. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Όσο πιο πολλά και μάλιστα επαναληπτικά, τόσο πιο καλά. Τα παιδιά έχουν βέβαια και άλλα μαθήματα. Χρειάζεσαι μία ισορροπία σε αυτό.
δ) Συνήθως στα φροντιστήρα (εικάζω ότι εκεί δουλεύεις) η ύλη τελειώνει το Μάρτη (μέση).

Γενική συμβουλή. Οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν βασικά πράγματα μέσα από το σχολικό βιβλίο τους. Η μελέτη του σχολικού βιβλίου είναι σημαντική. Το βοήθημα είναι για περισσότερη εξάσκηση. Να μη μπεις στο δέλεαρ εξωπραγματικών ασκήσεων. Τα παιδιά πρέπει να φεύγουν από το τμήμα μόλις τελειώνει η ώρα τους και να αισθάνονται ότι έχουν μάθει πράγματα που θα τα βρουν στις εξετάσεις τους. Δε χρειάζονται εντυπωσιασμοί.
Για τα βιβλία (βοηθήματα). Όλα τα βοηθήματα έχουν την ψυχή τους. Πρέπει να ψάξεις λίγο να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Το βιβλίο του μακαρίτη (δυστυχώς) Γιώργου Δημόπουλου είναι εξαιρετικό και θα σε βοηθήσει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο δύσκολο έργο σου.

Φίλε Θωμά καλή αρχή στην νέα σου προσπάθεια για προετοιμασία μαθητών για τις εξετάσεις.
Αν κατάλαβα καλά, δουλεύεις σε Φροντιστήριο. Εγώ θα σου μιλήσω από την πλευρά ενός ανθρώπου ο οποίος δουλεύει στο δημόσιο σχολείο.
Θα συμφωνήσω με όλα όσα ο φίλος Γιώργος έγραψε προηγούμενα, με μια μικρή μόνο “διαφωνία μου”.
Νομίζω ότι γίνεται υπερφόρτωση των μαθητών στα φροντιστήρια, όσον αφορά τα Διαγωνίσματα. Δεν είναι δυνατόν κάθε Σάββατο ένας μαθητής να γράφει διαγώνισμα. Πότε θα διαβάσει; Ούτε κάνει καλό σε ένα παιδί της Γ΄Τάξης, όλη την εβδομάδα να διαβάζει για το διαγώνισμα του Σαββάτου. Πριν γράψει ο μαθητής, πρέπει πρώτα να μάθει. Η μεγάλη προσπάθεια είναι να κατανοήσει την ύλη και να γίνει ικανός στο να διαπραγματεύεται θέματα ουσίας (και εδώ χρειάζεται προσοχή στο επίπεδο των ασκήσεων που πρέπει να ασχοληθεί). Δεν πρέπει να γράψει διαγωνίσματα; Ναι να γράψει. Εγώ θα έλεγα ένα ανά κεφάλαιο και άντε 1-2 επαναληπτικά. Το διαγώνισμα το γράφει, ώστε να διαπιστώσει και ο ίδιος τις ικανότητες ή αδυναμίες του (πράγμα όμως που μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους) και για να “κατακτήσει” και κάποια τεχνικές ικανότητες, διορθώνοντας αδυναμίες στον τρόπο έκφρασης και απόδοσης των πραγμάτων που ξέρει.
Αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ΝΑ ΞΕΡΕΙ.
Τα βιβλία που αναφέρεις, τόσο του μακαρίτη του Δημόπουλου, όσο και του Παναγιωτακόπουλου, είναι πολύ καλά, αρκούν και με το παραπάνω, μην χαθείς ψάχνοντας πολλά βιβλία.
Εγώ θα σου έλεγα χρησιμοποίησε ΕΝΑ βιβλίο μόνο.
Πριν διδάξεις ή δώσεις μια άσκηση σε μαθητές, πρέπει να μπορείς να απαντήσεις σε ένα ερώτημα:
Γιατί δίνω αυτήν την άσκηση;
Αν έχεις απάντηση, να την δώσεις.
Αν δεν μπορείς να απαντήσεις, άφησέ την.
Και μην προσπαθήσεις να “πιάσεις” τα θέματα του Ιουνίου. Μην πεις να κάνω και αυτήν την άσκηση γιατί μπορεί να πέσει.
Ο μαθητής πρέπει να γίνει ικανός να αντιμετωπίζει και να διαπραγματεύεται ένα θέμα σχετικώς μετρίας δυσκολίας, είτε το έχει κάνει. είτε όχι.
Αυτές είναι λίγες σκόρπιες ιδέες, μαζί με τις ευχές μου για καλή επιτυχία στο έργο σου.
Και ελπίζω να είμαστε όλοι καλά και βήμα-βήμα να προχωρήσουμε την ύλη, οπότε θα μπορείς να θέτεις συγκεκριμένα ερωτήματα και στη διάρκεια της χρονιάς….
Αγαπητέ Γιωργο
Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση σας! Μετά από μια σύντομη περιπλάνηση στην παρούσα σελίδα θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο όλων σας σε αυτή τη σελίδα , και μάλον βρήκα την βοήθεια που έψαχνα!
Θα ήθελα να σας συγχαρώ επίσης για το συγγραφικό σας έργο , βρίσκω τα βιβλία σας εξαιρετικά (φέτος ξεκίνησα να δουλεύω το βοήθημα της Α λυκείου). Ξεφύλισσα και τα υπόλοιπα και τα βρήκα επίσης εξαιρετικά αλλά τα εντόπισα αργά οπότε δεν πρόλαβα να προετοιμαστώ για την φετινή χρονιά.Είχα την τιμή μιας στενής προσωπικής σχέσης με τον κύριο Δημόπουλο και την οικογένεια του οπότε και βρήκα κάποια καθοδήγηση από τα βιβλία αυτά τα οποία και δουλεύω!
Καλή συνέχεια, από την μακρινή Χίο
Καλησπέρα και από μένα Ως μαθητής πρέπει να τονίσω πως το έργο του καθηγητή στο φροντιστήριο είναι αρκετά δύσκολο και γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν έχει <απέναντί> του ένα άριστο τμήμα..Πιστεύω πως στόχος του κάθε καθηγητή, όπου και να δουλεύει, είναι να κάνει τα παιδιά να μάθουν Φυσική(ή το κάθε μάθημα)..από την εμπειρία μπορώ να σας πω πως όσες φορές προσπάθησα να <μάθω> κάτι παπαγαλία ή να απομνημονεύσω τύπους χωρίς ξέρω που τους χρησιμοποιώ δεν με βοήθησε..Για να μάθει ο μαθητής Φυσική πρέπει ο καθηγητής να διδάξει όσο καλύτερα μπορεί το συγκεκριμένο κεφάλαιο και να δώσει στον μαθητή παραδείγματα της καθημερινής ζωής..Κάτι τέτοιο ήθελαν να κάνουν και οι συγγραφείς των βιβλίων αλλά δυστυχώς τα συγκεκριμένα παραδείγματα χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια από την ΚΕΕ στο 1ο Θέμα..αυτός είναι άραγε ο στόχος της Φυσικής; Προσωπικά με βοήθησε πολύ τα video στο blog του κ.Μάργαρη αφού αντιπροσώπευαν αρκετά καλά το φαινόμενο που είχαμε διδαχθεί με μαθηματικούς τύπους..Στόχος λοιπόν του κάθε καθηγητή πρέπει να είναι να κάνει τον μαθητή να αγαπήσει τη Φυσική να την καταλάβει όσο καλύτερα γίνεται..αν συμβούν αυτά τα 2 σίγουρα θα είναι προετοιμασμένος και για τις Πανελλήνιες..Αν Προσπαθώ να μάθω φυσική χωρίς να καταλάβω..δεν πρόκειται ποτέ να μάθω.. Για τα Διαγωνίσματα:Ελάχιστα φροντιστήρια κάνουν διαγωνίσματα κάθε Κυριακή..τα περισσότερα δουλεύουν με 3ή 4 κύκλους..και άλλα με 2-3 διαγώνισμα τον μήνα..Δεν νομίζω πως ο μαθητής προετοιμάζεται όλη την εβδομάδα για το διαγώνισμα..εξάλλου δεν του φτάνει και ο χρόνος..Εγώ πέρσι για το διαγώνισμα διάβαζα Παρασκευή βράδυ και όλο το Σάββατο..πιστεύω φτάνει..η προετοιμασία για το διαγώνισμα είναι ένα ξεσκόνισμα της ύλης..αν δεν έχει διαβάσει ο μαθητής κατά τη διάρκεια του κεφαλαίου δεν προλαβαίνει να κάτι σε μία μέρα..Όσο για τα πολλά διαγωνίσματα εμένα προσωπικά με βοήθησαν..ουσιαστικά μάθαινα από τα λάθη των διαγωνισμάτων τα οποία δεν έκανα όταν έλυνα μια άσκηση σπίτι..Τα αρκετά διαγωνίσματα πιστεύω είναι το κλειδί για το άριστα..Μακάρι κάποια στιγμή να γίνονται 3ωρα διαγωνίσματα και στο σχολείο..χωρίς το άγχος του βαθμού..θα βοηθήσει πιστεύω πολύ..Θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα διαγωνίσματα στο σχολείο..<παιχνίδια>..δεν μπορεί ο μαθητής να γράψει διαγώνισμα σε 35 λεπτά…Για τα βοηθήματα:Μαθιουδάκη-Παναγιωτακόπουλου είναι το κορυφαίο..με βοήθησε πάρα πολύ..Πάντως μια ματιά που έριξα στο καινούργιο βιβλίο τους Ταλαντ-Κύματα..πιστεύω ότι το παρακάνουν με τόση κατηγοριοποίηση των ασκήσεων..και ο όγκος του βιβλίου φοβίζει το μαθητή..προτιμώ το παλαιό τεύχος..
Φίλε Θωμά ‘εχω ανεβάσει ένα σετ απο τις σημειώσεις μου στις ταλαντώσεις Πιστεύω ότι θα σου φανεί χρήσιμο Και για θεωρία και για ασκήσεις , είμαι πολά χρόνια σαυτή τη δουλειά και πιστεύω ότι όσοι ψάχνονται, όπως εσύ, σίγουρα θα τα καταφέρνουν πάντα Προσηλόσου στο σχολικό βιβλίο και προσπάθησε μόνος σου να δείς τι μπορείς να βγάλεις παραπάνω Χωρίς να ξεφεύγεις από την φιλοσοφία του βιβλίου
Για τους απαιτητικούς μαθητές δώσε κάτι παραπάνω ¨Οχι για εντυπωσιασμό αλλά ουσία