Δημοσιεύτηκε από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 18 Φεβρουάριος 2013 και ώρα 12:30
Μια ομογενής δοκός μήκους (ΑΒ)= 4m και βάρους 300Ν, στηρίζεται όπως στο σχήμα σε τοίχο ύψους h=1,8m, σε σημείο Γ, όπου (ΑΓ)=1m και σε λείο οριζόντιο έδαφος.
- Να βρεθεί η δύναμη που ασκείται στην δοκό στο σημείο στήριξης Γ.
- Να υπολογιστεί ο ελάχιστος συντελεστής στατικής οριακής τριβής μεταξύ του κατακόρυφου τοίχου και της δοκού, για να υπάρξει η παραπάνω ισορροπία.
- Αν πάνω στη ράβδο τοποθετήσουμε ένα σώμα Σ αμελητέων διαστάσεων και βάρους w1, το οποίο εμφανίζει με τη δοκό συντελεστή οριακής τριβής μs1=0,8, να εξετάσετε αν το σύστημα …
Η συνέχεια στο Blogspot.
ή
Μια δοκός ακουμπά σε κοντύτερο τοίχο.docx
(Visited 227 times, 1 visits today)
Διονύση μου άρεσε. Μου αρέσουν προβλήματα με ανισωτικές σχέσεις. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο κατά τη γνώμη μου με τα παιδιά. Χρειάζομαι προσπάθεια για να τους κάνω να αποβάλλουν την κακή συνήθεια να δουλεύουν με ισότητα “στο όριο” μη αποδεικνύοντας έτσι αν πρόκειται για μέγιστο η ελάχιστο.
Ακριβώς αυτό συμβαίνει Μανώλη.
Δεν υπάρχει περίπτωση να λύσουν ανίσωση…
Και όμως η πληροφορία που χάνουν μπορεί να είναι σημαντικότατη.
Και κάτι παραπλήσιο. Σήμερα έκανα την άσκηση του βιβλίου με τον ελαιοχρωματιστή. Τους φάνηκε πολύ παράξενο, όταν τους είπα να μου εξηγήσουν γιατί όταν μετακινείται ο άνθρωπος προς τα δεξιά μειώνεται η δύναμη από το αριστερό τρίποδο. Ήξεραν ότι θα πάρουν Ν1=0 και θα βγει…
Διονύση είχα αποσυνδεθεί όταν είδα την απάντηση σου. Όταν έγραφα το σχόλιο μου είχα στο μυαλό μου το τελευταίο περιστατικό που αντιμετώπισα που ήταν αυτό του ελαιοχρωματιστή! Άριστη μαθήτρια και δυσανασχετούσε όταν της είπα πως έπρεπε να χρησιμοποιήσει ανίσωση. Πάνω που νόμιζα ότι το είχαμε ξεπεράσει το θέμα μετά τη λύση των σχετικών προβλημάτων του βιβλίου στη οπτική.
Μπράβο Διονύση.
Όσο για το ωραίο τελευταίο σχόλιο…
φαντάζομαι είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς αντικείμενο αμελητέων διαστάσεων βάρους 700 Ν (!) κοντά στο Α της δοκού …και μάλλον έχεις δίκιο.
Α!!! Το τράβηξες στα άκρα Δημήτρη….
Η αλήθεια είναι ότι αρχικά είχα δώσει βάρος 20Ν, αλλά μετά είπα να το αφαιρέσω αφού δεν παίζει ρόλο… Δεν σκέφτηκα όμως την ανατροπή γύρω από το Γ…
Πίστεψα ότι το είχες σκεφτεί και για το λόγο αυτό είχες γράψει αυτό το “αμελητέων διαστάσεων” … προς προφύλαξη δηλαδή από …”ακραίους σαν του λόγου μου”…
Αλλά εσύ είσαι πάντα …”καθάριος” …
Σε ευχαριστώ.
Διονύση πολύ όμορφο θέμα .Με πολύ καλό διδακτικό αποτέλεσμα…Να’σαι καλά.
Ευχαριστώ Γιάννη