Θα δουλεψει αυτο?

Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Παναγιωτη Γκρεευ στις 9 Οκτώβριος 2014 στις 18:32 στην ομάδα Φυσική Β΄ΛυκείουΛοιπον,εκει που παιζαμε στο εργαστηριο του σχολειου με το ελατηριο για την αναπαρασταση των κυματων μου ηρθε η εμπνευση να δοκιμασω το παρακατω πειραμα αλλα λογω οικονομικων δυσκολιων,αυτο δε προκειται να γινει.

Ρωταω λοιπον:

Εστω οτι εχουμε ενα πηνιο,τα ακρα του οποιου συνδεουμε σε πηγη υψηλης τασης και ετσι το πηνιο διαρεεται απο ρευμα(υψηλης εντασης).Αφου οι δυναμικες γραμμες στο πηνιο (οι πρασινες γραμμες) μπαινουν απο τι μια ακρη και βγαινουν απο την αλλη,τοτε λογικα,αμα το μαγνητικο πεδιο ειναι αρκετα ισχυρο,και ριξω μια μικρη σιδερενια μαζα με ταχυτητα u στο ακρο απο οπου μπαινουν οι δυναμικες γραμμες,αυτο δε θα επιταχυνθει και θα φυγει απο την αλλη μερια αν αποκτησει αρκετη ταχυτητα?

Και δευτερη ερωτηση:

Γιατι το πηνιο “αντιστεκεται” στην μεταβολη του ρευματος που το διαρρεει και δεν αντιστεκεται και το απλο καλωδιο? (Γιατι πρακτικα νομιζω μπορουμε να πουμε οτι το πηνιο ειναι ενα καλωδιο που του εχουμε δωσει συγκεκριμενο σχημα)

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
21/12/2016 9:23 ΜΜ

Απάντηση από τον Διονύση Μάργαρη στις 9 Οκτώβριος 2014 στις 19:40

Γεια σου Παναγιώτη.

Το πεδίο στο πηνίο δεν είναι ομογενές και οι δυναμικές του γραμμές δεν είναι ευθύγραμμες.

Αυτό ισχύει κατά προσέγγιση σε μια περιοχή κοντά στο μέσον του.

Δεν αντιστέκεται μόνο το πηνίο στη μεταβολή του ρεύματος, αλλά κάθε σύρμα και κάθε κύκλωμα.

Απλά ο συντελεστής αυτεπαγωγής είναι αρκετά μεγαλύτερος στο πηνίο και το φαινόμενο γίνεται αντιληπτό.

…………………….

Παναγιώτη γεια σου. Μερικές παρατηρήσεις και απαντήσεις στα λεγόμενά σου.

1) Αν έχω καταλάβει καλά, θεωρείς πως ένα μαγνητικό πεδίο που έχει δυναμικές γραμμές έστω προς τα αριστερά, ασκεί σε σιδερένιο σώμα δύναμη προς τα αριστερά. Αυτό δεν ισχύει (μάλλον σε παρασύρει το αντίστοιχο φαινόμενο στο ηλεκτρικό πεδίο εντός του οποίου έχεις φορτίο). Η έλξη του μαγνήτη προς το σιδερένιο σώμα οφείλεται στην ανομοιογένεια του πεδίου. Αν τοποθετήσεις ένα σιδερένιο σώμα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο, το σώμα δεν θα δεχθεί δύναμη. Στο σχήμα που έστειλες το σώμα θα επιταχύνεται μέχρι το μέσον του πηνίου και μετά θα επιβραδύνεται (η δύναμη κατευθύνεται προς την κατεύθυνση που το πεδίο πυκνώνει).

2) Τα μονόκλωνα καλώδια λειτουργούν κανονικότατα ως πηνία. Το πόσο αντιστέκεται ένα πηνίο στις μεταβολές του ρεύματος συνδέεται κυρίως με το σχήμα και όχι με το μήκος τους και επειδή συνήθως τα καλώδια τα έχουμε απλωμένα και όχι μαζεμένα σε σπείρες, έχουν μικρή αντίσταση στις μεταβολές του  ρεύματος. Τα καλώδια των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού μας είναι δίκλωνα (ας αγνοήσουμε το καλώδιο της γείωσης). Όταν από τον ένα κλώνο έρχεται ρεύμα προς τη συσκευή τότε από τον άλλον φεύγει το ίδιο ακριβώς ρεύμα. Έτσι το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί ο ένας κλώνος είναι αντίθετο του μαγνητικού πεδίου που δημιουργεί ο άλλος. Επειδή οι δύο κλώνοι βρίσκονται στην ίδια περίπου περιοχή του χώρου, τελικά το μαγνητικό πεδίο που παράγει ένα δίκλωνο καλώδιο είναι σχεδόν μηδενικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα δίκλωνο καλώδιο να παρουσιάζει μικρή αντίσταση στις μεταβολές του ρεύματος ακόμα και αν το έχουμε τυλίξει σε σπείρες.

Και μια τεχνική λεπτομέρεια: Συνήθως οι πηγές υψηλής τάσης μας δίνουν χαμηλά ρεύματα λόγω της μεγάλης εσωτερικής αντίστασης που έχουν.

……………………

Απάντηση από τον Γιάννη Μήτση στις 9 Οκτώβριος 2014 στις 19:54

Διονύση γράφαμε παράλληλα.

Αν Διονύση το μαγνητικό πεδίο ήταν απόλυτα ομογενές δεν θα ασκούνταν δύναμη στο σιδερένιο σώμα.

……………….

Καλησπέρα Γιάννη.

Συμφωνώ απόλυτα.

Γι’ αυτό έγραψα ότι δεν είναι ομογενές. Ο Παναγιώτης έγραψε ότι ρίχνει τη μπάλα με ταχύτητα υ.

Αν ήταν ομογενές, δεν θα δεχόταν δύναμη, οπότε θα μπορούσε να βγει από το άλλο άκρο, με την ίδια ταχύτητα.

Παιδιά εμένα μπίλια σε μαγνητικό πεδίο μου “μυρίζει” ρεύματα Φουκώ και δραματική επιβράδυνση.

Όταν μπαίνει το πεδίο δεν είναι ομογενές, η μαγνητική ροή …… κ.λ.π.

…………………..

Έχεις δίκιο Γιάννη. Τελικά επιβράδυνση θα έχουμε.

Υποψιάζομαι πως ο φίλος μας θέλει να φτιάξει μαγνητικό πυροβόλο όπου η κάνη-πηνίο επιταχύνει το βλήμα. Παναγιώτη μάλλον θα πρέπει να περιμένεις να ανακαλυφθούν (αν ανακαλυφθούν) τα μαγνητικά μονόπολα.

Δυονύση παρανόησα τα γραφόμενά σου. Νόμισα πως εννοούσες πως θα πετύχαινε αυτό που ήθελε ο Παναγιώτης αν το πεδίο ήταν ομογενές.

………………

Nαι οντως,ξεχασα εντελως οτι τα σιδερενια σωματα ελκονται και απο τους 2 πολους του μαγνητη,ειχα στο μυαλο μου ενα σωμα με 1 πολο οπου θα ελκεται απο πια μερια και θα αποθειται απο την αλλη…

By the way,μια νεα ιδεα που μου ηρθε τωρα.Παιρνουμε 2 συμμετρικους μαγνητες με σχημα κερματος και τους “ενωνουμε” οποτε δημιουργειται ενας “ενιαιος” μαγνητης με βορειο και νοτιο πολο.Αν ψυξω τους μαγνητες σε πολυ χαμηλες θερμοκρασιες,και τους χωρισω υστερα,αφου τα σωματιδια των μαγνητων θα κινουνται αρκετα πιο αργα(πιστευω),υπαρχει περιπτωση να σχηματιστουν μονοπολικοι μαγνητες?(εστω και προσωρινα)?

……………………………….

Και καθόλου να μην κινούνται τα “σωματίδια των μαγνητών” γιατί να έχεις (έστω για απειροελάχιστο χρόνο) μονόπολα;

……………..

Αν ο Παναγιώτης θέλει κανόνι τότε:

https://www.youtube.com/watch?v=5FBUuhHbnv4