Στο toll του σχήματος ακτίνας ισορροπεί λεπτή ομογενής ράβδος μάζας και μήκους έτσι ώστε να βρίσκεται σε κατακόρυφο επίπεδο που τέμνει κάθετα τον άξονα της κυλινδρικής επιφάνειας που ορίζει το toll. Προσέχοντας ώστε η ράβδος να βρίσκεται διαρκώς στο ίδιο επίπεδο και να μην ολισθαίνει – ο συντελεστής οριακής τριβής είναι ικανός γι’ αυτό – πιέζουμε, κατά το δυνατόν κάθετα, τη ράβδο στο σημείο . Στη θέση που η ράβδος σχηματίζει γωνία 0 με την κατακόρυφη την αφήνουμε και αυτή «κυλίεται» προς τα πάνω χωρίς ολίσθηση….
Καλησπερα!
Δεν μπορω να καταλαβω πως κυλιεται η ραβδος σε σχεση με το toll. Μπορεις να το κανεις πιο σαφες; Μπορει να φταιω εγω αλλα τι σημαινει κυλιεται προς τα πανω;
Μιχάλη καλησπέρα
Όταν λέμε κύλιση (καθαρή κύλιση) αναφερόμαστε σε τροχό που στρέφεται και το εκάστοτε σημείο επαφής του με την επιφάνεια που αυτός βρίσκεται σε επαφή έχει μηδενική ταχύτητα. Η ράβδος στην οποία αναφέρομαι έχει τα χαρακτηριστικά της κύλισης που προανέφερα αλλά δεν είναι τροχός γιαυτό και βάζω τα εισαγωγικά στη λέξη κύλιση.
Συμφωνουμε στο γενικο. Παρ ολα αυτα δεν ειναι μου σαφης η κινηση που κανει.
Εκτος αν εννοεις οτι επιστρεφει στην αρχικη της θεση
Στην προηγούμενη ανάρτηση μου που αναφέρεται στην ίδια κίνηση εδώ ο Γιάννης Κυριακόπουλος ανέβασε στο σχόλιο του μια IP προσομοίωση.