ΣΥΜΒΟΛΗ – ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΗ

Υποθέτουμε ότι δύο σημεία Π και Π2 της επιφάνειας του υγρού είναι σύγχρονες πηγές παραγωγής αρμονικών κυμάτων ίδιας συχνότητας και ίδιου πλάτους που έχουν εξίσωση y=A.ημ(ωt). Επειδή τα κύματα διαδίδονται με την ίδια ταχύτητα ,θα έχουν και το ίδιο μήκος κύματος . Έστω σημείο Λ της επιφάνειας το οποίο απέχει αποστάσεις r1 και r2 από τις πηγές όπως ακριβώς φαίνεται στο σχήμα. Η απομάκρυνση του Λ που οφείλεται σε κάθε κύμα χωριστά υπολογίζεται κάθε χρονική στιγμή από τις εξισώσεις που ακολουθούν όπως επίσης και η διαφορά φάσης των δύο ταλαντώσεων που εκτελεί το Λ μετά τη συμβολή των κυμάτων σε αυτό :

Σ Υ Ν Ε Χ Ε Ι Α

 

Σχόλια

 

Καλημέρα !

Θα ηθελα να ευχαριστησω Θ.Μαχαιρα και το Ν.Ανδρεαδη που σταθηκαν η αφορμη για να ασχοληθω με το ολο θεμα . Φυσικα ειναι πολλες και οι αναρτησεις του Δ.Μαργαρη πανω στο θεμα και τις εχω μελετησει οποτε και αυτος με την σειρα του βοηθησε αρκετα στο να μπορεσω να δημιουργησω μια εικονα σχετικα με το θεμα .

Θελησα να φτιαξω ενα τροπο για να μπορει καποιος καθε φορα απο την εξισωση της συμβολης να καταληγει παντα στην ιδια εξισωση με αυτην που προκυπτει απο την συνθεση των ταλαντωσεων.

Στο τελος φαινονται τα link για τις σχετικες αναρτησεις του Θ.Μαχαιρα και Ν.Ανδρεαδη.

Βασίλη Δουκατζή σε ευχαριστω για την βοηθεια στην επεξεργασια του κειμενου !!!!

(Visited 409 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια