Subscribe
Ειδοποίηση για
14 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλός προβληματισμός.

Μια απάντηση θα μπορούσε να στηριχθεί στο ότι θέλουμε να γράφουμε όσο γίνεται λιγότερα.

Έτσι ας λύσουμε με δυο τρόπους ένα απλό πρόβλημα. Έστω το "Με ποια ταχύτητα πρέπει να βληθεί σώμα από τη γη ώστε να φτάσει στη σελήνη;".

Θα δούμε ότι στη λύση κατά την οποία το δυναμικό είναι μηδέν στην επιφάνεια της γης γράφουμε πολλά και κουραζόμαστε.

Ο κίνδυνος λάθους αυξάνεται.

Προτιμάμε την κλασική σύμβαση.

Το αντίστροφο:

Έχεις ένα πρόβλημα στο οποίο όλα τα σώματα πέφτουν στον πάγκο. Αν πάρεις μηδέν την δυναμική ενέργεια στο πάτωμα, εσύ θα κουραστείς να γράφεις.

Όπως λ.χ. οι οπαδοί του ΘΜΚΕ που υπολογίζουν χρησιμοποιώντας το αγαπημένο τους θεώρημα με πόση ταχύτητα θα πέσει ένα σώμα στο έδαφος.

Χαράλαμπος Κασωτάκης

Θεωρώ ένα βαρυτικό πεδίο που σχηματίζεται από 10 ουράνια σώματα..Τι νόημα έχει για ένα μαθητή ο ορισμός V=U/q αφού δεν μπορεί να υπολογίσει, ούτε να κατανοήσει πως υπολογίζεται, αν δεν προσφύγει στο έργο, τη δυναμική ενέργεια.. Το ίδιο συμβαίνει με το ηλεκτρικό πεδίο.. Προσωπικά όριζα πάντα το δυναμικό σαν Vα =W/q (το έργο για μετακίνηση του φορίου q από το Α στο άπειρο) και οι σημειώσεις προς υποκατάσταση του βιβλίου στο ηλεκτρικό πεδίο που έδινα στος μαθητές έδιναν σαν σχέση και μόνο την V=U/q
επίσης θεωρώ, και το έχω ξαναγράψει, ατυχέσταστη παιδαγωγικά την έκφραση δυναμικό : ενέργεια ανά μονάδα φορτίου και ας ήταν το αγαπημένο παιδί πολλών και καλών φυσικών…

Βαγγέλης Κουντούρης

Καλησπέρα Διονύση

Δύο παρατηρήσεις (που έχω γράψει και παλιότερα):

α. βεβαίως και θα μπορούσε να ορισθεί ως U/m,

αλλά ο ορισμός κάθε φυσικού μεγέθους είναι αυθαίρετος,

επιλογής δηλαδή του ορίζοντος

β. η λέξη “σταθερό” κακώς υπάρχει στον ορισμό,

διότι το αν ένα μέγεθος είναι σταθερό ή εξαρτάται από…,

δεν είναι θέμα του ορισμού, αλλά του νόμου

(πολύ καλά τα παραδείγματά σου)

Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Καλημερα Διονυση. Πολυ ωραια δουλεια. Με αφορμη το 3ο παραδειγμα της αναρτησης σου προσπαθησα να σου στειλω μια ιδεα για τον ορισμο του επιπεδου αναφορας (U=0) αλλα δε μπορω να εισαγω την εικονα στο σχολιο.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Θεωρω ενα σωμα που μπορει να βρεθει στην ταρατσα ενος κτιριου (Α) η στο πεζοδρομιο (Β) η στον πατο του πηγαδιου (Γ). Λυνω το ιδιο προβλημα 3 φορες υποθετοντας καθε φορα επιπεδο αναφορας διαφορετικο (στο Α η στο Β η στο Γ)
Καθε φορα ζηταω την UA-UΓ που αποδεικνυεται ιδια φυσικα. Αρα ειναι προφανες οτι δεν εχει σημασια που ειναι το επιπεδο αναφορας αρκει να το διατηρησουμε ιδιο καθ’ ολη την ασκηση (αυτο το τελευταιο το επισημαινω γιατι ποτε δεν ξερεις…)

Βαγγέλης Κουντούρης

Σωστά Μιχάλη

(καλώς τον και απο εδώ)

θα επέλεγα μάλλον το Β, διότι είναι πιο οικείο στους μαθητές

Μιχάλης Δημητρακόπουλος
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Ναι Διονυση. Το εχω δει οτι "δουλευει"  Βαγγελη εχεις δικιο. Προφανως πρεπει να  προτεινουμε το εδαφος σαν το πιο βολικο, ειδικα οταν δεν υπαρχουν πηγαδια,

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα  Διονύση και μπράβο για τη μελέτη σου!

Σήμερα θα πω για έργο. Ξεκινώ με λείο οριζόντιο επίπεδο κι ένα σώμα που αρχικά ηρεμεί και ασκείται πάνω του σταθερή δύναμη οριζόντια για μετατόπιση Δx. Υπολογίζω Δx=u`^2/2(a)=(mu^2/2)/2F

Μετά F.Δx=(1/2)m.u^2,  εισάγω την έννοια της κινητικής ενέργειας, που εδώ ισούται με το γινόμενο F.Δx, και κάτι σημαίνει, κατόπιν κάνω το ίδιο με αρχική ταχύτητα, απ’ όπου συνάγεται ότι ΔΚ=F.Δx  , και μετά εισάγω την έννοια του έργου σταθερής δύναμης, που εκφράζει τη μεταβολή της κιν. Ενεργειας.

Τονίζω ιδιαίτερα ότι το έργο εκφράζιε τη μεταφορά ενέργειας από ένα σώμα σε άλλο ή τη μετατροπή.  

Βαγγέλης Κουντούρης

Καλημέρα Πρόδρομε

Πώς προσέγγιζα τι μέγεθος "(μεταφορική) κινητική ενέργεια σώματος (υλικού σημείου)"

Ορισμός: κινητική ενέργεια ονομάζεται η επί πλέον ενέργεια που διαθέτει ένα σώμα όταν κινείται σε σχέση με αυτήν που είχε όταν ήταν ακίνητο

Τύπος υπολογισμού: δεν έχω τέτοιον τύπο, αλλά αν δεχθώ ότι αυτό το σώμα απέκτησε αυτήν την ενέργεια λόγω δράσης σταθερής (συνισταμένης) δύναμης, τότε αυτή η ενέργεια είναι ίση με το έργο αυτής της δύναμης δηλαδή:

Κ=WF=F.Δx=F.1/2at^2=1/2ma.at^2=1/2m(at)^2=1/2mυ^2