Πόση είναι η δύναμη στο έμβολο;

Καλησπέρα συνάδελφοι. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Στο έμβολο 1 του διπλανού σχήματος ασκούμε δύναμη Fεξ και το μετακινούμε αργά προς τα κάτω, οπότε το έμβολο 2 μετακινείται αργά προς τα πάνω.

Σε μια στιγμή που το αριστερό έμβολο έχει κατέλθει κατά χ, πόση είναι η δύναμη που ασκει το υγρό στο δεξί έμβολο λόγω υδροστατικής πίεσης;

(Visited 5.143 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
87 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βαγγέλης Κουντούρης

Καλό απόγευμα Αποστόλη

Δεν βλέπω η δύναμη που ασκείται στο έμβολο να επηρεάζει την άνωση,

διότι η πίεση που προκαλείται μεταβιβάζεται παντού

Όσο για το με ποιου υγρού το βάρος είναι ίση η άνωση,

δες μια ανάρτηση στο παλιό site εδώ:

τελικά “πάσχει” η αρχή Αρχιμήδη;

 

Νίκος Κορδατζάκης

Βαγγέλη η κληρονομιά μας από τους μελετητές – καταγραφείς των φυσικών φαινομένων και την εξήγησή τους είναι τεράστια. Πατώντας στις πλάτες αυτών των γιγάντων ευφυΐας  μπορούμε να δούμε πιο μακριά, συνεπώς να βελτιωθούν διατυπώσεις…Μερικές φορές άνθρωποι διαβάζουν το ίδιο κείμενο και το ερμηνεύουν διαφορετικά, όμως το πείραμα θα αποδείξει το δίκιο τους!

Νίκος Κορδατζάκης

Γιάννη η Άνωση ασκείται στο κέντρο του δίσκου; Έχω την αίσθηση ότι δεν ισχύει αυτό.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Καλησπέρα Νίκο.

Σε κάθε στοιχειώδη επιφάνεια του δίσκου, ασκείται από το υγρό, κάθετη δύναμη, η οποία περνά από το κέντρο του  δίσκου, συνεπώς η ροπή της, ως προς άξονα περιστροφής που περνά από το κέντρο του είναι μηδενική.

Δεν έχουμε  δηλαδή ροπή που να τον θέσει σε περιστροφή…

Νίκος Κορδατζάκης

Γεια σου Διονύση. Σωστά.

Η Άνωση ασκείται στο κέντρο πίεσης, το οποίο δεν είναι πάντα το κέντρο βάρους ( σε εμάς είναι και κέντρο μάζας ). Στο συγκεκριμένο πρόβλημα η άνωση είναι πάνω στην ευθεία που ενώνει το κέντρο πίεσης με το κέντρο βάρους ( άξονας περιστροφής), δηλαδή δεν είναι κατακόρυφη, και έχει  φορά προς τον άξονα περιστροφής και δε δημιουργεί ροπή. Στις ασκήσεις του σχολικού η άνωση ( συνισταμένη των πιεστικών δυνάμεων που δέχεται το σώμα) είναι κατακόρυφη με φορά προς τα επάνω.

Γενικά όταν ένα σώμα έρχεται σε επαφή με υγρό, και όλα τα σημεία του τα οποία  βρίσκονται κάτω από το ίδιο οριζόντιο επίπεδο είναι μέσα στο υγρό, η άνωση είναι κατακόρυφη.