Subscribe
Ειδοποίηση για
12 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κωστής Στάμου
3 έτη πριν

Καλησπέρα κύριε Μπαρσάδα,

Μόλις τελείωσα με το διαγωνσιμα και δυστυχώς έγραψα 90/100 λόγω μερικών απροσεξιων..

Παρόλα αυτά πολύ όμορφο διαγωνσιμα με τρομερό Θέμα Β και Δ4! Ίσως λίγο εύκολο το Θέμα Γ αλλά και πάλι συνολικά ήταν πολύ όμορφο διαγωνσιμα!

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω μερικές απορίες και να επισημάνω μερικα "ψεγαδια" που μου φαίνεται πως βρήκα.

Αρχικά στο Β1.1.γ, πιστεύω θα ήταν καλύτερα η πρόταση να διατυπωθει ως "Τρία μόνο στοιχεία έχουν ΜΌΝΟ 7 e σε τροχιακά s", διότι και το ασβέστιο έχει γενικά 7 e σε s τροχιακά αν και συνολικά έχει 8. 

Στο Β1.2.β είμαι 99% σίγουρος πως το διάλυμα 1 έχει μεγαλύτερη ρυθμιστικη ικανοτητα καθώς απαιτούνται περισσότερα mol ισχυρης βάσης για να μεταβληθει το PH σε σχέση με το διάλυμα 3, ενώ τα mol ισχυρης βάσης είναι ίδια και για τα 2.

Στο Β2.α θα έπρεπε πιστεύω να δίνεται κάτι παραπάνω στα δεδομένα καθώς υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα η ένωση HCCCHCHCCH (ελπίζω να καταλάβατε ποια εννοώ γιατί δεν γνωρίζω πως να την ονομασω όταν έχει μέσα και διπλό και τριπλό δεσμό). Φυσικά κανένας μαθητής δεν σκεφτεί αυτό και θα παει με την μια σε αυτή που δίνεται στις λύσεις, όπως έκανα και εγώ. Όμως για να ακριβολογουμε θα ήταν καλύτερο να λέγατε για παράδειγμα πως στον υδρογονανθρακα δεν υπάρχει διπλός δεσμος, αλλιώς μόνο με τριπλους είναι αδύνατο να υπάρξει άλλη λύση. 

Στο Δ2 θα ξεχάστε να αναφέρετε πως το Δ2 και το Δ3 έχουν ίδια θερμοκρασία για να χρησιμοποιήσω ίδια Kb

Επίσης στο ίδιο ερώτημα. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί η σύνθεση της αμμωνίας ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ενδοθερμη; Με μείωση της T βρήκα πως η ισορροπία μετατοπιζεται προς τα αριστερά, δλδ προς στην έξωθερμή. Εκτός και αν έχω κάνει κάτι λάθος στα νούμερα, διότι η αρχική απόδοση βγήκε σε μένα 3/4 οπότε για να πάει στα 2/4 όπως λέτε θα πρέπει να πάει στα αριστερά η ισορροπία. 

 

Κωστής Στάμου
3 έτη πριν

Καλησπέρα κύριε,

Δεν έκανα λάθος το Β2.α απλά ήθελα να επισημάνω την δεύτερη λύση η οποία είναι η HC#C-CH=CH-C#CH (όπου "#" εννοώ τριπλος δεσμός). Αυτή αντιδρά δίνοντας λευκό ιζημα και στο μόριο της υπάρχουν 9 σ δεσμοί!

Δυστυχώς εγώ έχασα το Α4, Β1.2.β, Β2.δ, Β3.δ και το αν η σύνθεση της NH3 είναι ενδοθερμη! Κυρίως έχασα τα θέματα θεωρίας από μεγαλη απροσεξια όπως είπατε, το ποιο συνηθίζω να κάνω δυστυχώς! Από αυτά σίγουρα δεν θα είχα σκεφτεί το Β3.δ γιατί φαντάζει πολυ απλό στο μάτι και δεν έγραψα την Kw να συγκρίνω, οπότε την πάτησα!

Ευχαριστώ για τις εξηγήσεις! 

Κωστής Στάμου
3 έτη πριν

Καλησπέρα κύριε Μπαρσάδα,

Έχετε δίκιο είναι πράγματι ακραίο αυτό που λέω προφανώς και στα πλαίσια του λυκείου δεν θα το σκεφτεί κανείς απλά το ανάφερα!

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, ελπίζω να μην μπουν τόσο εύκολα όσο πέρσι, διότι στα εύκολα είναι που την πατάω και χάνω τα λίγα μόρια, παραδόξως!

Ευχαριστώ για την βοήθεια! Αν χρειαστώ την βοήθεια σας για τυχόν αποριες θα σας ενημερώσω! 

Αντώνης Χρονάκης
Editor

Παύλο καλησπέρα.

Να δώσω μερικές παρατηρήσεις μου για το επαναληπτικό σου διαγώνισμα.

Α2. Αρκετά όμορφο με τα διαγράμματα.

Α3. Πολλοί μαθητές δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι δεν αντιδρούν πάντα αυτά που βλέπουν αριστερά στη χημική εξίσωση.

Α4. Ευτυχώς που έβαλες τη συγκεκριμένη. Συχνά ακούω κάποιες απαντήσεις που με προβληματίζουν σε μια παρόμοια άσκηση: Σε ένα διάλυμα ασθενούς οξέος ΗΑ προσθέτουμε στερεό ΝaA. Τι παθαίνει ο βαθμός ιοντισμού του ΗΑ;

Α5. Φοβερό. Είναι μια λεπτομέρεια η οποία αναφέρεται και στο σχολικό βιβλίο ότι τα NH2-, CH3O- και O2- είναι ισχυρές βάσεις.

Β1.1.δ. Μήπως έπρεπε να αναφέρεις ότι τα ηλεκτρόνια αυτά είναι στο ίδιο άτομο;

Β1.2.α. Θα ήθελα μερικές διευκρινήσεις για το διάλυμα i (NH3 1M /CH3COONH4 1M)

B2.α. Εγώ θα προτιμούσα να έδινες και μία 2η πληροφορία ώστε να βγάλουμε μια 2η σχέση και να λύσουμε σύστημα.

Β2.β. Αρκετά έξυπνο ερώτημα.

Β2.γ. Απλά εκπληκτικό!!!! Πολύ όμορφη διερεύνηση!!!

Β2.δ. Η αύξηση του όγκου του δοχείου λόγω της προσθήκης του ευγενούς αερίου επιφέρει μείωση όλων των συγκεντρώσεων. Αρκετά έξυπνο ερώτημα.

Αυτά προς το παρόν. Τα υπόλοιπα αύριο.

Πάντως μέχρι εδώ, είδα ένα όμορφο διαγώνισμα με μερικά πολύ έξυπνα ερωτήματα!!!

Βασίλης Χατζοπουλος

Καλησπέρα κύριε Μπασδαρα. Για το ερώτημα Γ5 θα αντιδράσει και το βρώμιο με το υδρογόνο;Επίσης όταν λέτε μίγμα προϊόντων εννοείτε το αλκίνιο που περισσεύει μαζί με το αλκανιο;

Χρηστος Κυριαζης

Καλημερα σας!!! 

Εχω μια απορια στο Α5…

Το ch3o- nh2- kai o2- ειναι ισχυρες βασεις και ιοντιζονται πληρως…επομενως αν εχουν την ιδια συγκεντρωση θα εχουν και ιδιο pOH αρα και pH…το θεμα ειναι οτι πως το δ που δινεται ως σωστη απαντηση ισχυει; αφου και τα 3 ιδιο pH εχουν !!!! Η ερωτηση θα ηταν σωστη αν μιλουσαμε για pOH οπου θα επιλαγαμε ξεκαθαρα το ch3coo-…αναμενω την απαντηση σας!! Ευχαριστω!!! 

Παναγιώτης Κουτσομπόγερας
Απάντηση σε  Χρηστος Κυριαζης

Ισχύει ότι:

Ο-2   +   H2O —–> 2 OH-

Το ανιόν οξειδίου δίνει 2 πλάσια mol OH –  συγκριτικα με το CH3O-  και το ΝΗ2-

 

αρα pOH min  & pH max

Αρα σωστή απαντηση το δ (όπως έχει ήδη δοθει)

Χρηστος Κυριαζης

Ναι σωστα… δεν το εγραψα για αυτο…ευχαριστω πολυ!!! 

Παναγιώτης Κουτσομπόγερας
Απάντηση σε  Χρηστος Κυριαζης

Καλη Δυναμη και καλη συνεχεια αγαπητε φιλε !