Με τα θέματα επιχειρείται ο έλεγχος της ικανότητας των μαθητών να αναγνωρίζουν τον 1ο & 3ο Νόμο σε μη τετριμμένα περιβάλλοντα, της ικανότητας των μαθητών να αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα της διανυσματικής σύνθεσης δυο δυνάμεων ίσων μέτρων σε καταστάσεις ισορροπίας και της ικανότητας να περιγράφουν την αδυναμία εξισορρόπησης τριών συντρεχουσών δυνάμεων, της ικανότητας των μαθητών να αναγνωρίζουν καταστάσεις κίνησης και ακινησίας σε διάγραμμα θέσης-χρόνου και της δυνατότητας να διεκπεραιώνουν απλούς λογισμούς μέσης ταχύτητας,
της ικανότητας των μαθητών να αναγνωρίζουν καταστάσεις υδροστατικής ισορροπίας με παραμέτρους δυνάμεις, πιέσεις και πυκνότητες,
της ικανότητας των μαθητών να αντιλαμβάνονται τις μεταβολές κινητικής και δυναμικής ενέργειας, είτε διατηρείται η μηχανική ενέργεια, είτε όχι.
Τα θέματα τα αναρτώ εγώ, αλλά την επιμέλεια έχουν όπως πάντα οι Γ + Γ
Ευχαριστώ και τους δυο Γιώργηδες για τα θέματα που μοιράστηκαν μαζί μας.
Να τους συγχαρώ δε, για τα πολύ όμορφα και γεμάτα Φυσική, θέματα.
Αλλά για να μην θεωρηθεί "λιβάνισμα" να διατυπώσω και δύο ενστάσεις!
Στο 1α, έχουμε τριγωνικά δοχεία, όπως και στο 2β.
Γιατί στο 2α το σώμα να είναι τριγωνικό; Δεν παραπέμπει σε δοχείο; Υπάρχει λόγος;
Μήπως είναι λίγο "βαριά" θέματα για Β΄Γυμνασίου; Για παράδειγμα το 8ο, είναι "Κυριακοπούλειο" κατάλληλο για το φόρουμ
Διονύση,
“Γιατί στο 2α το σώμα να είναι τριγωνικό; Δεν παραπέμπει σε δοχείο; Υπάρχει λόγος;”
Υπάρχει λόγος σοβαρός!
Είναι η αδυναμία μας να κατασκευάζουμε αστραπιαία, σχήματα Φυσικής, όπως κάνει ο Κυρ – Γιάννης και σκανδαλίζει τον τυπικό αναγνώστη του ylikonet.
“Μήπως είναι λίγο "βαριά" θέματα για Β΄ Γυμνασίου; Για παράδειγμα το 8ο, είναι "Κυριακοπούλειο" κατάλληλο για το φόρουμ”
Το 8ο, είναι "Κυριακοπούλειο" κατάλληλο όχι μόνο για το φόρουμ αλλά και για διδακτική και αξιολογική χρήση, αφού η αποδεκτή απάντηση ευνοείται από τη διαίσθηση (με την εξαγωγή του σώματος “ελαφρώνει” το περιεχόμενο του δοχείου) και παράλληλα εντάσσεται σε μια τριάδα ερωτήσεων που οι δυο άλλες απαιτούν αναπαραγωγή γνώσης σε “προβλεπόμενα” περιβάλλοντα.
!!!
Νομίζω πολύ δύσκολα θέματα (ιδιαίτερα τα 1, 2, 4 (!) και 6)
Έχει ανέβει τόσο πολύ η επίδοση των μαθητών στο Γυμνάσιο ή τα είχατε επεξαργαστεί στη διάρκεια της χρονιάς;
Αν, όμως, η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική (θα περιμένουμε), τότε μπράβο τους και μπράβο σας.
Βαγγέλη,
καλώς επέστρεψες στο ylikonet απ’ το “αγροτικό” σου,
“Έχει ανέβει τόσο πολύ η επίδοση των μαθητών στο Γυμνάσιο ή τα είχατε επεξεργαστεί στη διάρκεια της χρονιάς;”
Θυμάσαι καλά, αφού εσύ προέδρευες, την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του “Διαγνωστικού τεστ για την Α Λυκείου στη Φυσική”.
Η διατύπωση των ερωτημάτων του “Διαγνωστικού” και τα αποτελέσματά του, αποτέλεσαν ώθηση για διδακτικό επαναπροσανατολισμό του μαθήματός μας.
Πώς αλλιώς;
“Αν, όμως, η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική (θα περιμένουμε)”
Περιμένουμε και μεις Βαγγέλη την άποψή σου
Γιώργηδες ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ
Αλλά ξεφύγατε … και αν αυτό έγινε μαζί με τους μαθητές σας … ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ και ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ
αν τρέχετε μπροστά μόνοι … κοιτάξτε ξανά πίσω …
Λοιπόν κάποια ερωτήματα
α) μου αρέσουν τα μενίρ αλλά η περιστροφή τους στην αυλή του Ιδρύματος Νιάρχου μου δημιούργησε πολλές αποριες για την σχέση αδράνειας με περιστρεφόμενη μάζα . Για παράδειγμα η ομπρέλα μου περιστρέφεται εύκολα γύρω από τον κύριο άξονα αλλά κρατώντας από την λαβή δύσκολα επιταχύνεται και επιβραδύνεται παρά το γεγονός πως δεν άλλαξε μάζα .., Μήπως με παραπλάνησαν σε σκοτεινά μονοπάτια οι δάσκαλοί μου φορτώνοντας εμένα με παρανοήσεις που θα δυσκολευτούν να ανασκευάσουν οι επόμενοι δάσκαλοι μου ; ( άσε που βλέπω πια λίγες καραμέλες στο σακουλάκι μου )
β) στο 8β φαντάζομαι θα κατέβει η στάθμη στο δοχείο ( δεν πιστεύω να έχει άπειρο βάθος το εικονιζόμενο δοχείο … ) Μάλλον έτσι θα πρέπει να δικαιολογήσω την επιλογή "θα μειωθεί" … με προβληματίζει όμως το γεγονός πως ίσως έτσι πρέπει να βρω τρόπο να δικαιολογήσω την μείωση της πίεσης σε τιμές χαμηλότερες της ατμοσφαιρικής … Χρειάζομαι βοήθεια .
γ) Και μια ερώτηση φυσικού και φιλολογικού περιεχομένου : Γιατί ο Κουντούρης δεν σχολίασε την σύνταξη των ελληνικών της 9γ ( τι έγινε το "είχε" πως κολλάνε οι δευτερεύουσες προτάσεις 😉 και κυρίως το λογικό ερώτημα : αν στην Α θέση έχει τώρα μηχανική ενέργεια 20 j … και πριν είχε στην θέση Α μηχανική ενέργεια 25 J … ποιος ξέχασε να στερεώσει το όνομα της θέσης Α ;
Να είστε καλά … Μάλλον δίνετε ιδέες για την φυσική σε μεγαλύτερες ηλικίες …
Χαίρε Μήτσο,
“Μήπως με παραπλάνησαν (με στρεφόμενα αδρανειακά μενίρ) σε σκοτεινά μονοπάτια οι δάσκαλοί μου φορτώνοντας εμένα με παρανοήσεις που θα δυσκολευτούν να ανασκευάσουν οι επόμενοι δάσκαλοι μου;”
Άβολο ερώτημα.
Όταν κληθούμε να απολογηθούμε στους “επόμενους δάσκαλους”,
θα επικαλεστούμε ότι εμείς απλά καλέσαμε τους μαθητές μας να αναγνωρίσουν αν «αυτή η δυσκολία σχετίζεται με τον 1ο νόμο (αδράνειας) ή με τον 3ο νόμο του Νεύτωνα (δράσης – αντίδρασης)»,
θα ισχυριστούμε ότι δεν επιχειρήσαμε πρωτογενώς να οικοδομήσουμε την έννοια της αδράνειας σε στρεφόμενα συστήματα,
το μόνο που θα αποδεχτούμε είναι ότι σε συνδυασμό με το ερώτημα 4α τολμήσαμε να την γενικεύσουμε.
Με σένα μοιραζόμαστε ότι δε συντρέχει τέτοιος κίνδυνος. Το διδακτικό – αξιολογικό πρόβλημά που αναδείχθηκε από την ερώτηση ήταν πως οι μισοί μαθητές μας που επέλεξαν το ερώτημα (Γ + Γ) αναγνώρισαν τον 3ο Νόμο στη δυσκολία επιβράδυνσης του μενίρ.
“στο 8β φαντάζομαι θα κατέβει η στάθμη στο δοχείο ( δεν πιστεύω να έχει άπειρο βάθος το εικονιζόμενο δοχείο … )”
Για τους “μαθητές” που θα σκέπτονταν έτσι, δόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο «Η πίεση του υγρού κοντά στον πυθμένα είναι 101.000 Pa», ώστε να συμπεράνουν ότι η υδροστατική πίεση είναι περίπου 101000 – 100000 = 1000 Pa και το βάθος του δοχείου μόνο 0,1m.
“… με προβληματίζει όμως το γεγονός πως ίσως έτσι πρέπει να βρω τρόπο να δικαιολογήσω την μείωση της πίεσης σε τιμές χαμηλότερες της ατμοσφαιρικής …”
Παρακαλώ θα με διευκολύνεις αν γίνεις πιο αναλυτικός.
“Γιατί ο Κουντούρης δεν σχολίασε την σύνταξη των ελληνικών της 9γ”
Αφού “πέρασε” απ’ τον Κουντούρη, «τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων;»
καλημέρα Γιώργο
είδα τη βαθμολογία και άρα: μπράβο τους και μπράβο σας
θα είχε ενδιαφέρον πάντως, (σου ξαναβάζω δουλειά…), το ποσοστό επιτυχίας στα ερωτήματα 1β, 2α (η σύνθεση υπό γωνία επανήλθε στο Γυμνάσιο;) και 4β
καλημέρα Μήτσο
θα έπαιρνα το "οι αντιστάσεις…" από την προμετωπίδα και θα το έβαζα στο τέλος του 9α, άλλως στο 9γ υπάρχει πλεονασμός
Γιώργο και Γιώργο
ναι είδα κι εγώ τα αποτελέσματα … εξαιρετικά για το επίπεδο των θεμάτων
Συνεπώς Συγχαρητήρια στους μαθητές και στους καθηγητές τους.
Αλλά και για τον περιστρεφόμενο βράχο … ναι όσο περισότερο το σκέφτομαι
τόσο καταλήγω ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα ,,,
Ρε λες η πρώτη αντίδρασή μου να ήταν από ζήλια ;…
Αδράνεια και στην περιστροφή από Β γυμνασίου … ίσως δεν ανήκει στην minimum απαίτηση …
αλλά είναι πιασάρικο και δημιουργεί θετικό ερέθισμα προς αναζήτηση …
Βαγγέλη και Μήτσο,
η καθυστέρηση στην ανταπόκριση οφείλεται στο ότι στα Γυμνάσια εξελίσσονται οι εξετάσεις Β Περιόδου, γι’ αυτούς που απέτυχαν να προαχθούν πριν δυο βδομάδες στις γνωστές εξετάσεις του καλοκαιριού και υπάρχει αρκετή δουλειά.
Βαγγέλη,
οι μαθητές μπορούν να υπολογίζουν σε ικανοποιητικές συχνότητες, το καταγράψαμε και στο Διαγνωστικό Τεστ της Α Λυκείου, τη συνισταμένη καθέτων δυνάμεων και να τις αντιπαραθέτουν με μια τρίτη δύναμη, ιδιαίτερα όταν τα μέτρα τους είναι οι αριθμοί 3Ν, 4Ν. Άρα το 2α πήγε καλά. Στη σύγκριση της συνισταμένης δυο ίσων δυνάμεων που έχουν διαφορετικές κατευθύνσεις (1β) οι συχνότητες ορθής απάντησης ήταν μικρότερες, επειδή η διαίσθηση δεν ευνοούσε την αποδεκτή απάντηση. Τα τρία δοχεία που εξισορροπούνταν από τις τρεις διαφορετικού μέτρου συνισταμένες, αναπαρίσταντο σε διαφορετικά ύψη –το βαρύτερο σε ενδιάμεσο ύψος. Η μεγαλύτερη δυσκολία καταγράφηκε στη λεκτική διαχείριση της συμπεριφοράς του υγρού στο ποτήρι, σε αδρανειακά και μη αδρανειακά περιβάλλοντα (4β), αλλά και η αναγνώριση του 1ου Νόμου ως εξηγηματικού μηχανισμού στην περίπτωση του μενίρ (4γ), αφού ισχυρίστηκαν πως "δεν σταματά εύκολα γιατί η δράση είναι μεγαλύτερη απ' την αντίδραση που προβάλουμε" και παρά το ότι έχουν αναγνωρίσει τον 3ο Νόμο στο 3α.
Βαγγέλη, Διονύση και Μήτσο,
θα μεταβιβάσουμε το Σεπτέμβρη την ευαρέσκειά σας στους μαθητές μας, χωρίς όμως να παρακάμψουμε ότι η “Αχίλλειος Πτέρνα” τους υπήρξε ο χειρισμός του 1ου και του 3ου Νόμου. Δηλαδή, η ουσία της Φυσικής που διδάχθηκαν.
ευχαριστούμε Γιώργο
ήμουν βέβαιος ότι η μεγαλύτερη δυσκολία θα ήταν στην προσέγγιση του 4β
(αδράνεια, αλλά και φαινόμενο πεδίο βαρύτητας!)
Τα θέματα της 2ης Περιόδου, για τους μαθητές που απέτυχαν να προαχθούν την 1η Περίοδο, σχεδιάστηκαν κυρίως για να ελέγξουν τη διαισθητική αντίληψη των μαθητών (δηλαδή κυρίως την ικανότητά τους να προβλέπουν) και η αιτιολόγηση των προβλέψεων να διαχωρίζεται σε απλούστερα βήματα, στα ίδια ζητήματα που εξετάστηκαν και την 1η Περίοδο. Σ’ αυτό τον τομέα εστίασε και η φροντιστηριακή διδασκαλία 7 ωρών που μεσολάβησε μεταξύ των εξετάσεων 1ης και 2ης Περιόδου.
Προφανώς επιλέγω το 5γ (για λόγους που φαίνονται στην κριτική μου για το φετινό Β3 των Πανελληνίων)
Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι είχα και παλιά δημοσιεύσει, και εδώ, την άποψη
οι επαναληπτικές εξετάσεις στα Γυμνάσια να διενεργούνται τέλος Ιουνίου έως αρχές Ιουλίου,
μετά από 10ήμερο επανάληψης
Είναι, άρα, το πρώτο σημείο με το οποίο συμφωνώ με το Υπουργείο Παιδείας
Άντε μωρέ σεις και στο δεύτερο…