Ενέργεια – ορμή κύματος

Το τελευταίο χρονικό διάστημα συζητήσαμε, σε διάφορες θέσεις και με αφορμή το θέμα των εξετάσεων, το τι γίνεται με την ενέργεια του κύματος.

Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ, μια παρουσίαση από μια διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόκειται για ένα ανοικτό μάθημα το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://opencourses.uoa.gr/modules/units/?course=PHYS11&id=1454

Αλλά και η παράδοση μέσω βιντεομαθήματος!

(Visited 872 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
4 έτη πριν

Ευχαριστούμε Διονύση

Αν και εξ όψεως αγνώριστος … ως Δάσκαλος σπουδάιος όπως πάντα.

Εξαιρετική παρουσίαση

(δεν ξέρω γιατί το μάτι μου πάντα πέφτει στην ασήμαντη λεπτομέρεια που έχει λάθος αλλά να … στα δύο αντίθετα εγκάρσια κύματα θα έπρεπε το ένα να είναι με – και το άλλο με + και οχι και τα δυο με – … Το έχω πάντως παρατηρήσει και στα δικά μου κείμενα … κάπου βάζει ο διάολος την ουρά του πάντα )

Νίκος Κορδατζάκης

Καλημέρα. Το μάθημα περιέχει όλα όσα είχαν συζητηθεί εδώ τότε με το θέμα των πανελλαδικών και επιπλέον στις διαφάνειες μετά τη 47 έχουμε και τη διάδοση ορμής!

Ευχαριστούμε Διονύση

Νίκος Διαμαντής
4 έτη πριν

Αν εξετάσουμε τα στάσιμα κύματα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η ολική ενέργεια μεταξύ δύο διαδοχικών δεσμών διατηρείται σταθερή με το χρόνο, δηλ. πράγματι από τους δεσμούς δεν διαδίδεται ενέργεια, από την άλλη όμως παρατηρείται μια μεταφορά της ενέργειας από την κοιλία προς τους δεσμούς καθώς πλησιάζουν στις μέγιστες απομακρύνσεις και αντίστοιχα μεταφορά από τους δεσμούς προς την κοιλία καθώς τα μέρη της χορδής πλησιάζουν τη θέση ισορροπίας. Συγκεκριμένα είναι ρδ=Εο*coskx^2*cosωt^2  ρκ=Εο*sinkx^2*sinωt^2 . Μεταξύ δύο διαδοχικών δεσμών είναι U(t)=Eo*λ/4*cosωt^2  και Κ(t)=Eo*λ/4*sinωt^2 και  U(t)+K(t)=Eo*λ/4. Για cosωt=+-1 είναι  ρδ=Εο*coskx^2 και ρκ=0. Για cosωt=0 είναι ρδ=0 και ρκ=Εο*sinkx^2. Κάνοντας τα διαγράμματα των ρδ και ρκ για 0<x<λ/2 παρατηρούμε αυτή την ροή ενέργεια μεταξύ των τμημάτων ανάμεσα σε  δύο διαδοχικούς  δεσμούς( ειναι y=2A*sinkx*cosωt)

Νίκος Διαμαντής
4 έτη πριν
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Το είδα, εξαιρετικά παραστατικό!!