Λαρισαϊκοί προσανατολισμοί.

Κατά καιρούς βρίσκω στο fb αναρτήσεις, στις οποίες οι Λαρισαίοι -και ίσως γενικά οι Θεσσαλοί- γινόμαστε αντικείμενο πειράγματος για τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε κόβοντας τις λέξεις.

Να πω ότι δεν το κάνουμε …ενίοτε; Ψέματα θα πω…

Σήμερα, μια φίλη μού έστειλε την παρακάτω φωτογραφία:

Γέλασα και σκέφτηκα «όχι πάλι…», αλλά με τη δεύτερη ματιά, είδα πως έχει ένα …λάθος…

Όταν όμως προσπάθησα να το εξηγήσω στη φίλη μου, δεν τα κατάφερα! Δεν έβλεπε κανένα λάθος…

Τελικά, βλέπετε κάποιο λάθος στη φωτογραφία και, αν ναι, πώς θα πείσετε κάποιον να το δει και εκείνος;

(Visited 1.109 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
32 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βασίλης Δουκατζής
Διαχειριστής

Τώρα κατάλαβα που το πήγαινες Ελευθερία!

Αλλά το παν – κατ, δεν έχει σχέση με κάτι στα ψηλά ή στα χαμηλά αλλά όπως αναφέρθηκε με σημεία του ορίζοντα (Βοράς Νότος,…)

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ο βοράς είναι πάνω;

Πρόκειται για πολιτισμική σύμβαση. Ξεκινά απ’ αυτούς που κατασκεύασαν πρώτοι χάρτες, και ακόμα και μέσω αυτών πέτυχαν συσσώρευση πλούτου, επιβάλλοντας εν τέλει το δικό τους πολιτιστικό αφήγημα.

Η αντίδραση του Ουρουγουανού καλλιτέχνη Torres García συνδέθηκε με τις προσπάθειές του να διαμορφώσει την άποψη που ακολουθεί το ρεύμα του «εποικοδομητικού οικουμενισμού», με αυτή την εμβληματική απεικόνιση.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Δυο ιδιαίτερες προσωπικές εμπειρίες σχετίζονται με τις λεκτικές αντιστροφές Βορά που είναι “κάτω” και της “Ανατολής” που είναι όμως Δύση.

Οι μη Δωδεκανήσιοι καθηγητές ΠΕ04 που υπηρετούσαν πριν μια 10ετία στη Ρόδο, θεωρούσαν πλειοψηφικά ότι από την βορειοδυτική περιοχή της νήσου (Ιαλυσός – Κρεμαστή), έβλεπαν προς την ανατολή, επειδή παρατηρούσαν μια από τις δυο παρακείμενες τουρκικές χερσονήσους που βρίσκονται βορειοδυτικά της Ρόδου, αλλά αφού ανήκαν στην Τουρκία ήταν νοητικά αποδελτιωμένες ως “Ανατολή”. Μπορείς να αντιληφθείς τη σύγχυση μελετώντας αυτόν τον διαδραστικό χάρτη.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Στην Τήνο, η “Πάνω Μεριά”, βρίσκεται βορειότερα της πιο ορεινής “Κάτω Μεριάς”,όπως μπορείς να διαπιστώσεις σ’ τούτο τον διαδραστικό χάρτη.

Ένας ακόμα πολιτισμικός χαρακτηρισμός αφορά την “Έξω Μεριά” που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της νήσου, επειδή ήταν ιστορικά η πιο άγονη περιοχή. Μόνο το γνωστό τηνιακό πράσινο μάρμαρο διέθετε. Αυτή η ανέχεια ίσως ευνόησε την μεγάλη σχολή των τηνίων καλλιτεχνών, που κυρίως κατάγονται από την Έξω Μεριά .

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

διορθώνω,
Στην Τήνο, η “Κάτω Μεριά”, βρίσκεται βορειότερα της πιο ορεινής “Πάνω Μεριάς”,όπως μπορείς να διαπιστώσεις σ’ τούτο τον διαδραστικό χάρτη.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Αυτά τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των γεωγραφικών προσδιορισμών πρέπει να είχε υπόψη του ο Μήτσος και αναζητούσε τον “πολικό που σημαδεύει με φως το σταθερό σημείο του κόσμου”.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Καλημέρα σε όλους.

Μετά την περιήγηση στους χάρτες του κόσμου, από το Γιώργο, να επιστρέψω στη φωτογραφία που έβαλε η Ελευθερία.

Νομίζω ότι έχει δίκιο και η φωτογραφία δείχνει οριζόντια πεδιάδα. Στην περίπτωση αυτή δεν νομίζω ότι μπαίνει η λογική των χαρτών.

Η Λάρισα σίγουρα είναι “πιο πάνω” από την Αθήνα.

Η φράση έχει να κάνει με το γεωγραφικό πλάτος και τις θέσεις στο χάρτη.

Αλλά όταν είμαι δίπλα σε μια πλαγιά βουνού, το πάνω και το κάτω συνδέεται με το τοπικό ύψος και αν θα ανέβω ή θα κατέβω σε μια μετακίνησή μου.

Μην μου πείτε ότι οι ορειβάτες από την βόρεια πλαγιά του Ολύμπου κατεβαίνουν στον Όλυμπο, όταν ξεκινούν για να ανέβουν στο βουνό;

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Όσον αφορά το χάρτη του Torres García, αν μας ενοχλεί ο χάρτης της “νότιας” Αμερικής, τι θα λέγατε για ένα χάρτη όπου το Λονδίνο θα ήταν στο “πάνω μέρος” της Μ. Βρετανίας;

Με άλλα λόγια:

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
Απάντηση σε  Ελευθερία Νασίκα

Ευχαριστώ για την αφιέρωση, με τις ατάκες του …Διονύση, Ελευθερία!

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
4 έτη πριν

Καλημέρα Ελευθερία ..

Καλημέρα σε όλους

Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την καλοκαιριάτικη αυτή συζήτηση

Συμφωνώ με όλες τις παρατηρήσεις της Ελευθερίας αλλά και τις πολύμορφες προσθήκες απ΄όλους ( η νησίδα είναι ζωντανή και ντάλα κατακαλόκαιρο )

Να προσθέσω ότι ο Μπαμπινιώτης έχει όλες αυτές τις ερμηνείες π.χ. για το κάτω ( και πολλές ακόμα ) εδώ ένα μικρό απόσπασμα 

Γιώργο Φ ασφαλώς και είναι όπως τα λες … Κάποιοι πρώτοι χάρτες ήταν βέβαια ανάποδα (Βορράς κάτω ) ή και η Δύση κάτω …  Οι μινωίτες πάντως ήταν μάλλον οι πρώτοι που απεικόνισαν σε χάρτη τον Βορρά πάνω

Νομίζω πως τα βιβλία του Γυμνασίου έχουν αν θυμάμαι καλά και χάρτες ανεστραμμένους για εξάσκηση!

Καλό καλοκαίρι σε όλους