Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοινώνει πως την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2017 ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας. Το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106).
Σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού Δικτύου Συνεργαζομένων Εργαστηρίων την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2017 ανιχνεύθηκαν ίχνη στην ατμόσφαιρα σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (<5 mBq/m3, χιλιοστό του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα).
Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.
Η ΕΕΑΕ διαβιβάζει τα παραπάνω στοιχεία στην Ε.Ε. και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Οι μετρήσεις δειγμάτων συνεχίζονται και τα αποτελέσματά τους θα ανακοινώνονται.
Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσης.
Σημειώσεις:
- Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (www.eeae.gr), όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Στο πλαίσιο του ελέγχου της ραδιενέργειας περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, η ΕΕΑΕ συνεργάζεται με δίκτυο Εργαστηρίων που ανήκουν σε ερευνητικά κέντρα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (Δίκτυο Συνεργαζομένων Εργαστηρίων).
Το χημικό στοιχείο ρουθήνιο (ruthenium) Ru ανήκει στην ομάδα 8 του περιοδικού πίνακα, στην περίοδο 5 και στο d-block, της 2ης κύριας σειράς των στοιχείων μετάπτωσης και ανήκει στην «ομάδα του λευκόχρυσου», PGM, Platinum Group Metals. Έχει ένα ραδιενεργό ισότοπο 106Ru με ημιζωή 373 ημέρες.
Ποιές οι πηγές της ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκε;
Οι πρώτες υποθέσεις αξιοποιούν υπολογισμούς που δείχνουν ότι μπορεί να έχει προκύψει από την ανατολική Ευρώπη.
Ότι διακινείται σχετικά με την αυξημένη καταγραφή του Ru-106, στο Διαδίκτυο.
Γιατί το λένε έτσι;
Αντιστάθηκε στο διαχωρισμό του από τα ορυκτά που το περιείχαν. Οι επιστήμονες που διαδοχικά ασχολήθηκαν με τον διαχωρισμό του από το 1808 ως το 1840 (Σνιαντέσκι, Μπερζέλιους, Οζάν, Κάρλοβιτς Κλάους), του έδωσαν το όνομα από τη λατινική λέξη Ρουθηνία που υποδηλώνει τη Ρωσία.
μπορεί να προέρχεται από πυρηνικό ατύχημα ή δοκιμή όπλου;
Μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο. Τότε δεν θα είχε καταγραφεί αύξηση της συγκέντρωσης μόνο του Ru-106 στην ατμόσφαιρα, αλλά και άλλων συνοδών ραδιενεργών ισοτόπων, όπως συνέβη π.χ. με το ατύχημα στη Φουκουσίμα.
που χρησιμοποιείται το Ru-106;
σε κάποιες θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων (RTGs) που εξασφαλίζουν ενέργεια στους δορυφόρους και στην ιατρική για τη θεραπεία καρκινικών όγκων κάτω των 7 mm στα μάτια.
έχει καταγραφεί παρόμοιο μυστηριώδες και ανεξήγητο περιστατικό;
Τον Φεβρουάριο αναφέρθηκε ότι επικίνδυνα ραδιενεργά σωματίδια εντοπίστηκαν σε επτά διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Ίχνη του ιωδίου-131 βρέθηκαν στη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία τον Ιανουάριο. Το I-131 χρησιμοποιείται για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Ποιά η πιο εύλογη μέχρι τώρα αιτία διαρροής;
Το Ru-106 και το I-131 χρησιμοποιούνται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς και η αύξηση της συγκέντρωσής τους ενδεχομένως να προήλθε ως διαρροή από εγκαταστάσεις φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν ραδιενεργά φαρμακευτικά προϊόντα.
Εξ ανατολών ο κίνδυνος;
Η Ρώσικη Υπηρεσία ατομικής Ενέργειας δηλώνει υψηλές καταγραφές ακτινοβολίας μόνο στην Αγία Πετρούπολη από 25/9 ως 8/10 και στην παρούσα φάση είναι τέσσερεις φορές κάτω από τα επιτρεπτά όρια σ’ αυτή την περιοχή.
Μήπως μας "ψεκάζουν" από τεχνητούς δορυφόρους που χρησιμοποιούν γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων (RTGs);
Δεν “σκόνταψα” ακόμα σ’ αυτό το ενδεχόμενο.
Συγνώμη για την παρατήρησή μου αλλά …..
Ποιος απόφοιτος Λυκείου, μπορεί να αντιληφθεί και να επεξεργαστεί τη συγκεκριμένη είδηση;
Καλημέρα Γιώργο και Αντώνη.
Γιώργο χρήσιμες οι πληροφορίες που δίνεις και οι αναφορές στο διαδίκτυο , ας ελπίσουμε ότι θα μάθουμε την πηγή και το λόγο προέλευσης.
Αντώνη είσαι σίγουρος ότι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας που εδώ και πολλά χρόνια εισάγονται χωρίς να εξετάζονται στα μαθηματικά και τη φυσική- όπως θα συμβεί πάλι στις εξετάσεις του 2018- αντιλαμβάνονται την είδηση;
Ξενοφώντα,
συνηγορώ σχετικά με την αναγκαιότητα να είναι αξιολογημένοι στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, στο μέτρο που η ουσιαστική αξιολόγηση εξασφαλίζεται από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, όσοι εισάγονται στις Παιδαγωγικές Σχολές.
Επιφυλάσσομαι όμως να αποδώσω την αδυναμία των αποφοίτων της Μέσης Εκπαίδευσης, που προβάλει ο Αντώνης, στην πλημμελή εκπαίδευση των δασκάλων τους, αφού στη Μέση Εκπαίδευση οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα από δάσκαλους εξειδικευμένους στο περιεχόμενο των Φυσικών Επιστημών.
Μάλλον θα αποδώσω το πρόβλημα στους στόχους της Εκπαίδευσης, που δεν προβλέπουν ως ικανότητες – στόχους, αυτούς που εισηγείται ο Κουμαράς και συζητήσαμε στην ανάρτηση «Διδάσκοντας Φυσική Αύριο», δηλαδή τις γενικές ικανότητες που θα χρησιμεύσουν στη μετασχολική ζωή.
Η άμεση από πλευράς σου κοινοποίηση του θέματος, δεν οφείλεται μόνο στα γρήγορα ρεφλέξ του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμώ ότι κυρίως υποδηλώνει την ανάγκη προσωπικής ενημέρωσης που διεκδίκησες ως πολίτης και ως επαγγελματίας δάσκαλος Φυσικής. Εγώ, που ακολουθώ λόγω εκπαιδευτικής βαθμίδας χαλαρότερα το Αναλυτικό Πρόγραμμα, αντιμετώπισα την περίπτωση του Ru-106 ως ευκαιρία επικαιροποίησης της μελέτης του Περιοδικού Πίνακα και η συμμετοχή μου στην ανάρτηση, έγινε …“παρεμπιπτόντως”, αφού η ενασχόλησή μου με το θέμα βασικό στόχο είχε το τρέχον μάθημά μου.
Παρεμπιπτόντως επίσης, θα ενημερώσω εσένα και τον Αντώνη ότι το δεκάλεπτο που αφιέρωσα στο θέμα με βάση τα επτά ερωτήματα που κοινοποίησα στην προηγούμενη παρέμβασή μου, “πήγε καλά”.
Υποθέτω, ότι αυτού του τύπου τα επικαιρικά ένθετα, με άκοπα εξασφαλισμένο το ενδιαφέρον και την προσοχή των μαθητών, μπορούν να υπηρετήσουν στόχους σχετικούς με την “καλλιέργεια των ικανοτήτων για τη ζωή”, αρκεί να επανέλθουν ως μαθησιακό και αξιολογικό περιβάλλον, όταν θα χαμηλώσουν τα φώτα της δημόσιας προβολής από το θέμα.
Καλησπέρα Γιώργο, γράφω εν τάχει λόγω πίεσης χρόνου. Χαίρομαι που συμφωνείς με την αναγκαιότητα εξέτασης των υποψηφίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Μαθηματικά και στις Φυσικές Επιστήμες. Όμως, από ότι διαβάζω σε ανάρτηση σχετική με τη συνάντηση των εκπροσώπων των επιστημονικών ενώσεων με τους επικεφαλής του Ι.Ε.Π το μέλλον της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών στη δευτεροβάθμια τίθεται εν αμφιβόλω.
Χαίρομαι επίσης που ένας λειτουργός της δημόσιας εκπαίδευσης ευαισθητοποιήθηκε σε ένα θέμα που θα έπρεπε να αφορά τον κάθε ενεργό πολίτη και το μετέφερε στην αίθουσα διδασκαλίας. Φαίνεται ότι πρωτοποριακά κινείσαι προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της εκπαιδευτικής μονάδας από τον κεντρικό σχεδιασμό του αναλυτικού προγράμματος.
Και επειδή κάποια θέματα πρέπει να μας απασχολούν, όπως γράφεις, και όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας παραθέτω το απαραίτητο follow up.
Ανίχνευση του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα της χώρας
Σε συνέχεια ανακοίνωσης για την ανίχνευση εξαιρετικά μικρών ποσοτήτων ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα της χώρας, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοινώνει πως πλέον οι ανιχνεύσιμες ποσότητες είναι σχεδόν μηδενικές.
Σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού Δικτύου Συνεργαζομένων Εργαστηρίων την περίοδο 5 έως 11 Οκτωβρίου 2017 τα ίχνη ρουθηνίου στην ατμόσφαιρα κυμαίνονται σε συγκεντρώσεις που αγγίζουν το όριο ανίχνευσης των μεθόδων (<0.2 mBq/m3, δηλαδή λιγότερο του ενός πέμπτου του χιλιοστού του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα).
Η ΕΕΑΕ επαναλαμβάνει πως πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον.
Η πηγή προέλευσης των ευρημάτων αυτών δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και παραμένει άγνωστη.
Συμφωνώ με την τοποθέτηση του Γιώργου.
Δεν βρίσκω τραγικό ο μαθητής που τελειώνει το δημοτικό να μην μπορεί να επεξεργαστεί ορισμένα θέματα.
Θεωρώ όμως επικίνδυνο να συμβαίνει το ίδιο σε έναν απόφοιτο Λυκείου.
Επειδή συνάδελφοι έρχονται σχέδια που αφορούν τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών τα οποία ξεπερνούν και τα πιο άσχημα σενάρια, έκανα τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Δυστυχώς έρχονται πολύ χειρότερα.
Μια εξέλιξη στο θέμα γιατί καλό είναι να υπάρεχει follow up.
Η ανακοίνωση του IRSN.Από μια απόπειρα ξεσκονίσματος των γαλλικών , αλλά κυρίως από την μετάφραση στα Αγγλικά της ανακοίνωσης προκύπτει:
Από στοιχεία της γαλλικής Meteo και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με προσομοιώσεις που έγιναν η περιοχή απόρριψης του ρουθηνίου 106 προσδιορίζεται μεταξύ του Βόλγα και των Ουραλίων, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί το ακριβές σημείο απόρριψης (εκπομπής) του ρουθήνιου -106.Η απόρριψη έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 και προσδιορίζεται μεταξύ 100 και 300 térabecquerels. Ποσότητα που για τα δεδομένα της Γαλλίας θα επέβαλλε την απομάκρυνση του πληθυσμού της περιοχής σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το σημείο απόρριψης.Σε σχέση με τα τρόφιμα από τη συγκεκριμένη περιοχή σύμφωνα με μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα(ΝΜΑ) των 1250Bq/kG για το ρουθήνιο -106 και για προϊόντα εκτός του γάλακτος το ενδεχόμενο υπέρβασης του (ΝΜΑ) αφορά μια περιοχή λίγων δεκάδων χιλιομέτρων.
Το σενάριο να εισαχθούν προϊόντα από τη γειτονική προς το ατύχημα περιοχή για αν ελεχθεί τυχόν υπέρβαση του (ΝΜΑ)(αυτά κάνουν οι κατά άλλα "κουτόφραγκοι") συμπεριλαμβανομένων και των μανιταριών εγκαταλείφθηκε διότι το ποσό της μόλυνσης με ρουθήνιο -106 θα ήταν εξαιρετικά μικρό, έτσι δεν κρίθηκε σκόπιμο να γίνει απαγόρειση εισαγωγής προϊόντων από την περιοχή.
Στο χάρτη που παρατίθεται συνοψίζονται τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων.
Η μετάφραση της ανακοίνωσης στα Αγγλικά.
Detection of Ruthenium-106 in France and in Europe: outcome of the investigations of the IRSN
09/11/2017
Du Ruthenium-106 has been detected as early as the end of September 2017 by several European networks of monitoring of radioactivity in the atmosphere, at levels of the order of a few millibecquerels per cubic meter of air. The investigations of the IRSN permit to bring items on the possible location of the source of the release as well as the order of magnitude of the quantities released.
As soon as he had knowledge of the first detections of Ruthenium-106 in the atmosphere in Europe, the IRSN has mobilized the whole of its means of radiological monitoring of the atmosphere and has proceeded to the regular analysis of the filters of its monitoring stations. For the period from 27 September to 13 October 2017, only those stations of La Seyne-sur-Mer, Nice and Ajaccio have revealed the presence of ruthenium-106 to the state of traces. Since 13 October 2017, Ruthenium-106 is no longer detected in France.
The results of measures of european Stations communicated to the Institute since the 3 October 2017 have confirmed the presence of ruthenium-106 in the atmosphere of the majority of European countries. The results obtained for periods of the Levies subsequent to 6 October 2017 showed a regular decrease levels of Ruthenium-106 which is, at the present time, more detected in Europe.
The levels of concentration in the air in the Ruthenium-106 which have been identified in Europe and a fortiori in France are without consequence both for human health and for the environment.
From the weather conditions provided by Météo France and of the measurement results available in the European countries, the IRSN has carried out simulations to locate the area of rejection, assess the amount of ruthenium rejected as well as the period and duration of rejection.
The map below summarizes the results of these simulations and confirms that the area of rejection of the more plausible is located between the Volga and Urals without that it is not possible, with the data available, to specify the exact location of the point of discharge. Indeed, it is in this geographical area that the simulation of a rejection of ruthenium allows better reproduce the measures obtained in Europe.
Card representing the plausibility of the origin of the Rejection:
Card representing the plausibility of the origin of the rejection of Ruthenium-106 in Europe in September 2017
For the area of rejection of the more plausible, the quantity of Ruthenium-106 rejected estimated by simulations of the IRSN is very important, between 100 and 300 térabecquerels. The rejection, accidental had regard to the rejected quantity, would have taken place during the last week of the month of September 2017.
The fact of the quantities released, the consequences of an accident of this magnitude in France would need locally to implement measures for the protection of populations on a radius of the order of a few kilometers around the place of rejection. With regard to foodstuffs, the overrun of the maximum admissible levels (NMA) (1250 Bq/Kg for the Ruthenium-106 and for commodities other than milk) would be with respect to him observed on distances of the order of a few tens of kilometers around the point of discharge.
The possibility of exceeding the NMA in the vicinity of the place of the accident has led the IRSN to study the scenario for the import of foodstuffs from this area. Its analysis, the IRSN considers, on the one hand that the probability of a scenario that would see the importation into France of commodities (including mushrooms) contaminated by Ruthenium-106 in close proximity to the source of releases is extremely low and, on the other hand, that the potential health risk linked to this scenario is also very low. There appears therefore not necessary to put in place systematic controls of the contamination of imported foodstuffs.
Download the information note of the IRSN of 9 November 2017 "Detection of Ruthenium-106 in France and in Europe: outcome of the investigations of the IRSN" (PDF)
Μαζί σου Ξενοφών στην παρακολούθηση των γεγονότων, ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν “κρυώσει”
Πιθανή Αιτία: ατύχημα
Πώς:
εξάτμιση διαλύματος που περιείχε ρουθήνιο κατά τη διάρκεια επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων ή
καύση ή απώλεια ραδιενεργών πηγών ρουθηνίου που χρησιμοποιούνται στην ακτινοβολία κακοήθων όγκων
Πηγή; Από εδώ