Ανίχνευση ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοινώνει πως την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2017 ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας. Το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106).

Σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού Δικτύου Συνεργαζομένων Εργαστηρίων την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2017 ανιχνεύθηκαν ίχνη στην ατμόσφαιρα σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (<5 mBq/m3, χιλιοστό του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα).

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

Η ΕΕΑΕ διαβιβάζει τα παραπάνω στοιχεία στην Ε.Ε. και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Οι μετρήσεις δειγμάτων συνεχίζονται και τα αποτελέσματά τους θα ανακοινώνονται.

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσης.

Σημειώσεις:

  1. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (www.eeae.gr), όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  2. Στο πλαίσιο του ελέγχου της ραδιενέργειας περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, η ΕΕΑΕ συνεργάζεται με δίκτυο Εργαστηρίων που ανήκουν σε ερευνητικά κέντρα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (Δίκτυο Συνεργαζομένων Εργαστηρίων).

Το χημικό στοιχείο ρουθήνιο (ruthenium) Ru ανήκει στην ομάδα 8 του περιοδικού πίνακα, στην περίοδο 5 και στο d-block, της 2ης κύριας σειράς των στοιχείων μετάπτωσης και ανήκει στην «ομάδα του λευκόχρυσου», PGM, Platinum Group Metals. Έχει ένα ραδιενεργό ισότοπο 106Ru με ημιζωή 373 ημέρες.

(Visited 1,105 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
25 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιώργος Φασουλόπουλος
Editor

Ποιές οι πηγές της ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκε;

Οι πρώτες υποθέσεις αξιοποιούν υπολογισμούς που δείχνουν ότι μπορεί να έχει προκύψει από την ανατολική Ευρώπη.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Editor

Ότι διακινείται σχετικά με την αυξημένη καταγραφή του Ru-106, στο Διαδίκτυο.

Γιατί το λένε έτσι;

Αντιστάθηκε στο διαχωρισμό του από τα ορυκτά που το περιείχαν. Οι επιστήμονες που διαδοχικά ασχολήθηκαν με τον διαχωρισμό του από το 1808 ως το 1840 (Σνιαντέσκι, Μπερζέλιους, Οζάν, Κάρλοβιτς Κλάους), του έδωσαν το όνομα από τη λατινική λέξη Ρουθηνία που υποδηλώνει τη Ρωσία.

μπορεί να προέρχεται από πυρηνικό ατύχημα ή δοκιμή όπλου;

Μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο. Τότε δεν θα είχε καταγραφεί αύξηση της συγκέντρωσης μόνο του Ru-106 στην ατμόσφαιρα, αλλά και άλλων συνοδών ραδιενεργών ισοτόπων, όπως συνέβη π.χ. με το ατύχημα στη Φουκουσίμα.

που χρησιμοποιείται το Ru-106;

σε κάποιες θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων (RTGs) που εξασφαλίζουν ενέργεια στους δορυφόρους και στην ιατρική για τη θεραπεία καρκινικών όγκων κάτω των 7 mm στα μάτια.

έχει καταγραφεί παρόμοιο μυστηριώδες και ανεξήγητο περιστατικό;

Τον Φεβρουάριο αναφέρθηκε ότι επικίνδυνα ραδιενεργά σωματίδια εντοπίστηκαν σε επτά διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Ίχνη του ιωδίου-131 βρέθηκαν στη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία τον Ιανουάριο. Το I-131 χρησιμοποιείται για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ποιά η πιο εύλογη μέχρι τώρα αιτία διαρροής;

Το Ru-106 και το I-131 χρησιμοποιούνται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς και η αύξηση της συγκέντρωσής τους ενδεχομένως να προήλθε ως διαρροή από εγκαταστάσεις φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν ραδιενεργά φαρμακευτικά προϊόντα.

Εξ ανατολών ο κίνδυνος;

Η Ρώσικη Υπηρεσία ατομικής Ενέργειας δηλώνει υψηλές καταγραφές ακτινοβολίας μόνο στην Αγία Πετρούπολη από 25/9 ως 8/10 και στην παρούσα φάση είναι τέσσερεις φορές κάτω από τα επιτρεπτά όρια σ’ αυτή την περιοχή.

Μήπως μας "ψεκάζουν" από τεχνητούς δορυφόρους που χρησιμοποιούν γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων (RTGs);

Δεν “σκόνταψα” ακόμα σ’ αυτό το ενδεχόμενο.

 

Αντώνης Χρονάκης
Editor

Συγνώμη για την παρατήρησή μου αλλά …..

Ποιος απόφοιτος Λυκείου, μπορεί να αντιληφθεί και να επεξεργαστεί τη συγκεκριμένη είδηση;

Γιώργος Φασουλόπουλος
Editor

Ξενοφώντα,

συνηγορώ σχετικά με την αναγκαιότητα να είναι αξιολογημένοι στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, στο μέτρο που η ουσιαστική αξιολόγηση εξασφαλίζεται από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, όσοι εισάγονται στις Παιδαγωγικές Σχολές.

Επιφυλάσσομαι όμως να αποδώσω την αδυναμία των αποφοίτων της Μέσης Εκπαίδευσης, που προβάλει ο Αντώνης, στην πλημμελή εκπαίδευση των δασκάλων τους, αφού στη Μέση Εκπαίδευση οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα από δάσκαλους εξειδικευμένους στο περιεχόμενο των Φυσικών Επιστημών.

Μάλλον θα αποδώσω το πρόβλημα στους στόχους της Εκπαίδευσης, που δεν προβλέπουν ως ικανότητες – στόχους, αυτούς που εισηγείται ο Κουμαράς και συζητήσαμε στην ανάρτηση «Διδάσκοντας Φυσική Αύριο», δηλαδή τις γενικές ικανότητες που θα χρησιμεύσουν στη μετασχολική ζωή.

Η άμεση από πλευράς σου κοινοποίηση του θέματος, δεν οφείλεται μόνο στα γρήγορα ρεφλέξ του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμώ ότι κυρίως υποδηλώνει την ανάγκη προσωπικής ενημέρωσης που διεκδίκησες ως πολίτης και ως επαγγελματίας δάσκαλος Φυσικής. Εγώ, που ακολουθώ λόγω εκπαιδευτικής βαθμίδας χαλαρότερα το Αναλυτικό Πρόγραμμα, αντιμετώπισα την περίπτωση του Ru-106 ως ευκαιρία επικαιροποίησης της μελέτης του Περιοδικού Πίνακα και η συμμετοχή μου στην ανάρτηση, έγινε …“παρεμπιπτόντως”, αφού η ενασχόλησή μου με το θέμα βασικό στόχο είχε το τρέχον μάθημά μου.

Παρεμπιπτόντως επίσης, θα ενημερώσω εσένα και τον Αντώνη ότι το δεκάλεπτο που αφιέρωσα στο θέμα με βάση τα επτά ερωτήματα που κοινοποίησα στην προηγούμενη παρέμβασή μου, “πήγε καλά”.

Υποθέτω, ότι αυτού του τύπου τα επικαιρικά ένθετα, με άκοπα εξασφαλισμένο το ενδιαφέρον και την προσοχή των μαθητών, μπορούν να υπηρετήσουν στόχους σχετικούς με την “καλλιέργεια των ικανοτήτων για τη ζωή”, αρκεί να επανέλθουν ως μαθησιακό και αξιολογικό περιβάλλον, όταν θα χαμηλώσουν τα φώτα της δημόσιας προβολής από το θέμα.

 

 

 

Αντώνης Χρονάκης
Editor

Συμφωνώ με την τοποθέτηση του Γιώργου.

Δεν βρίσκω τραγικό ο μαθητής που τελειώνει το δημοτικό να μην μπορεί να επεξεργαστεί ορισμένα θέματα.

Θεωρώ όμως επικίνδυνο να συμβαίνει το ίδιο σε έναν απόφοιτο Λυκείου.

Επειδή συνάδελφοι έρχονται σχέδια που αφορούν τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών τα οποία ξεπερνούν και τα πιο άσχημα σενάρια, έκανα τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Δυστυχώς έρχονται πολύ χειρότερα.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Editor

Μαζί σου Ξενοφών στην παρακολούθηση των γεγονότων, ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν “κρυώσει”

 

Πιθανή Αιτία: ατύχημα

Πώς:

εξάτμιση διαλύματος που περιείχε ρουθήνιο κατά τη διάρκεια επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων ή

καύση ή απώλεια ραδιενεργών πηγών ρουθηνίου που χρησιμοποιούνται στην ακτινοβολία κακοήθων όγκων

Πηγή; Από εδώ