Δύο κιβώτια με τριβές, αλλά και χωρίς τριβή

Σαν συνέχεια του θέματος που έβαλε ο Χάρης Πλάτανος εδώ, μια προέκταση με δύο ερωτήματα.

Σε οριζόντιο επίπεδο ηρεμούν δυο σώματα Α και Β με μάζες Μ και 2Μ αντίστοιχα,  ηρεμούν σε οριζόντιο επίπεδο. Στο (α) σχήμα οι συντελεστές τριβής, τόσο μεταξύ του σώματος Α και επιπέδου, όσο και μεταξύ των  δύο σωμάτων είναι μ=μs= 1/6. Στο (β) σχήμα έχουμε τους ίδιους συντελεστές τριβής μεταξύ του σώματος Α και του επιπέδου, αλλά δεν εμφανίζεται τριβή μεταξύ των  δύο σωμάτων.

i) Αν F1 η ελάχιστη απαραίτητη οριζόντια δύναμη που πρέπει να ασκηθεί στο σώμα Α για να κινηθεί στο (α) σχήμα και F2 η αντίστοιχη για την περίπτωση του (β) σχήματος, ισχύει:

 α) F1 < F2,     β) F1 = F2,    γ) F1 >  F2.

ii) Ασκούμε οριζόντια δύναμη μέτρου F=0,8Μg στο Α κιβώτιο και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις. Αν α1 και α2 οι επιταχύνσεις που αποκτά το σώμα Α, στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, τότε:

α) α1 < α2,     β) α1 = α2,    γ) α1 > α2.

(Visited 351 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
9 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ιωάννηs Τσιφτελήs

Διονύση, καλημέρα.Στο δεύτερο ερώτημα δε φαίνεται η τιμή τηs δύναμηs.

Ιωάννηs Τσιφτελήs

Kαλησπέρα, Διονύση.Στο πρώτο ερώτημα η απαιτούμενη δύναμη εκκίνησηs είναι μ(Μ+2Μ)g=0,5Mg  ίδια και για τα δυο σχήματα.Στο δεύτερο ερώτημα η κοινή μέγιστη επιτάχυνση στη περίπτωση που υπάρχει τριβή μεταξύ των δυο σωμάτων είναι μg.Kαι η μέγιστη δύναμη για κοινή επιτάχυνση είναι Μg . Άρα αφού F=0,8Mg κινούνται με την ίδια επιτάχυνση στο πρώτο σχήμα ενώ στο δεύτερο που δεν έχουμε τριβέs μεταξύ των δυο σωμάτων θα κινούνται πάντα μαζί αν ξεπεράσουμε την ελάχιστη δύναμη.

Ιωάννηs Τσιφτελήs

Πω Πω Τι είναι αυτό που έγραψα στο δεύτερο ερώτημα.Αφού δεν υπάρχει τριβή μεταξύ των δυο σωμάτων το πάνω σώμα δε δέχεται κάποια δύναμη που να το επιταχύνει.Έτσι επιταχύνεται μόνο το κάτω με επιτάχυνση 0,15g

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γεια σου Διονύση.

Πριν την διαβάσω ας πω ότι θα ήταν διασκεδαστικό το να τρέχει το πάνω πιο γρήγορα (α2>α1).

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Διονύση δεν μπορώ να αποφύγω το κλασικόν:

-Υποθέτω ότι πάνε παρέα οπότε….. άρα δεν …..