Ρ.Δ. Αναλογίες όγκων…

Ρυθμιστικά Διαλύματα – Αναλογίες Όγκων Διαλυμάτων που περιέχουν 2 ουσίες

Γεια χαρά σε όλους ! Εδώ έχουμε ένα φύλλο εργασίας (αρχείο word και ένα αρχείο xl) με ασκήσεις που αφορούν Ρυθμιστικά Διαλύματα (ΡΔ) μαζί με τις απαντήσεις τους.

Το σημαντικό είναι ότι το φύλλο εργασίας αυτό, αφορά ΡΔ που προκύπτουν από ανάμειξη 2 άλλων Διαλυμάτων (Δ1 & Δ2), όπου το καθένα περιέχει ήδη 2 ουσίες, ενώ συνήθως περιέχουν μία μόνο.

Κατά την ανάμειξη μπορεί να συμβαίνει αντίδραση (Ασκήσεις 5-11) ή απλά να έχουμε ανάμειξη ουσιών χωρίς αντίδραση (Ασκήσεις 1-4). Οι ασκήσεις είναι ανά 2 περίπου ανάλογες-όμοιες.

Οι ασκήσεις ζητούν να βρεθεί η αναλογία όγκων των διαλυμάτων V1/V2 καθώς και οι επιμέρους όγκοι για να παρασκευασθεί τελικά ΡΔ.

Έχω ενσωματώσει και αρχείο xl έτσι ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να δημιουργήσουν εύκολα τις δικές τους ασκήσεις! Συμπληρώστε μόνο τα κελιά που δεν έχουν χρώμα και το xl υπολογίζει αυτόματα το V1/V2. Τα έγχρωμα κελιά έχουν αυτόματη συμπλήρωση. Μπορείτε να δώστε Ka ή Kb συγκεντρώσεις ουσιών και όγκους όπως εσείς επιθυμείτε!

 

Αν θέλετε, κατεβάστε τα αρχεία από τους παρακάτω συνδέσμους:

ΑΡΧΕΙΟ pdf

ΡΔ YLIKONET

 

 

ΑΡΧΕΙΟ XL

ΡΔ – YLIKONET

 

Αναμένω τα σχόλια σας!

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας! Καλή συνέχεια σε όλους !

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πέτρος Καραπέτρος
10/01/2018 11:34 ΜΜ

Παναγιώτη καλησπέρα και κατ' αρχάς να σε ευχαριστήσω για το υλικό που μοιράζεσαι μαζί μας. Πραγματικά πολύ καλό, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και αισθητικής. Στο συγκεκριμένο ΦΕ ρίξε μία ματιά στην Άσκηση 4. Στα διαλύματα Δ1 και Δ2 οι αναλογίες ΝΗ3 και ΝΗCL είναι τέτοιες, που και στα δύο ισχύει [ΟΗ-]=4.10-5Μ, οπότε με όποια αναλογία και αν αναμειχθούν η ίδια σχέση για τα ΟΗ- θα ισχύει και στο τελικό διάλυμα.

Επειδή το δούλεψα θα πρότεινα την αλλαγή: Δ1: ΝΗ3 0,25Μ ΝΗ4Cl: 0,08M και Δ2: ΝΗ3: 1Μ και ΝΗ4Cl: 0,18M (ή θα μπορούσες και στα δύο ΝΗ4Cl 0,1M)

Με εκτίμηση

Πέτρος