Αξιολογικά Περιβάλλοντα:
1.Αναγνώριση των δύο τύπων ηλέκτρισης και κριτήρια ηλέκτρισης
2.Ατομικό μοντέλο ηλέκτρισης
3.Σύγκριση βαρυτικής και ηλεκτροστατικής αλληλεπίδρασης με απλό λογισμό δυνάμεων
4.Αναγνώριση σχέσεων (αναλογίας, αντίστροφης αναλογίας, αντιστρόφου τετραγώνου) μεταξύ φυσικών παραμέτρων σε υποθετικά ηλεκτροστατικά περιβάλλοντα
5.Αναγνώριση Αγωγών – Μονωτών
6.Ηλέκτριση Αγωγών, κατανομή φορτίων, διατήρηση ηλεκτρικού φορτίου
7.Ποιοτικές προβλέψεις ηλεκτρικών αλληλεπιδράσεων
8.Προστασία από ηλεκτρικές επιδράσεις (μεταξύ μας, ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις)
Δεν αξιολογήθηκε η ικανότητα των μαθητών να αναγνωρίζουν τον 3ο Νόμο σε περιβάλλοντα Coulomb, παρότι δόθηκε έμφαση κατά την διδασκαλία,
και η κβάντωση του ηλεκτρικού φορτίου, που απλώς αναφέρθηκε χωρίς λειτουργική επεξεργασία.
Καλημέρα Γιώργο και σε ευχαριστώ για το διαγώνισμα που μοιράστηκες.
Στο 2ο θέμα λες "έχει φορτία". Τι ακριβώς ζητάς; Να αναγνωρίσουν ότι όλα τα σώματα έχουν πρωτόνια και ηλεκτρόνια, άσχετα με το ολικό φορτίο τους;
Στο 3) "να υπολογίσεις μια μάζα που “έχει βάρος”. Αρχικά σκέφτηκα ότι θα σύγκρινε ηλεκτρικές με βαρυτικές δυνάμεις, αλλά μιλώντας για βάρος κατάλαβα ότι μιλάς για άλλο. Το g δεν θα έπρεπε να δοθεί στην περίπτωση αυτή ή δουλεύετε (στο Γυμνάσιο) με τη λογική ότι το 1kg έχει βάρος 10Ν; (υποθέσεις κάνω…)
4)Αναγνώριση σχέσεων (αναλογίας, αντίστροφης αναλογίας, αντιστρόφου τετραγώνου) μεταξύ φυσικών παραμέτρων σε υποθετικά ηλεκτροστατικά περιβάλλοντα
Δεν ξέρω την ανταπόκριση των μαθητών, αλλά βλέποντας και το ερώτημα, μου φάνηκε κάπως "πολύπλοκο". Σαν πολλούς στόχους να έχεις βάλει..
Στις τρεις τελευταίες ερωτήσεις περίμενα να εμφανιστεί και το φορτίο "είδωλο" με βάση πρόσφατη συζήτηση, αλλά τελικά …συγκρατήθηκες
Καλημέρα
καλημέρα Διονύση,
1."έχει φορτία". Τι ακριβώς ζητάς; Να αναγνωρίσουν ότι όλα τα σώματα έχουν πρωτόνια και ηλεκτρόνια, άσχετα με το ολικό φορτίο τους;
Θεώρησα ότι αξίζει να ελεγχθεί αν οι μαθητές μετά τη διδασκαλία συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο ηλεκτρισμός περιγράφεται από τρία είδη φορτίων: τα θετικά, τα αρνητικά και τα ουδέτερα ηλεκτρικά φορτία.
2. Το g δεν θα έπρεπε να δοθεί στην περίπτωση αυτή ή δουλεύετε (στο Γυμνάσιο) με τη λογική ότι το 1kg έχει βάρος 10Ν; (υποθέσεις κάνω…)
Τα “μπιχαβιοριστικά” γλωσσικά παιχνίδια (η μητέρα σου εκτιμά ότι έχεις βάρος περίπου 50kg, η Φυσική μετρά και βρίσκει το βάρος σου 500Ν. Μήπως αποφεύγεις το μάθημα γιατί σε παχαίνει;) στην Α τάξη, φαίνεται να κάνουν δουλειά σε επίπεδο αριθμητικών χειρισμών, όπως δείχνει η μέχρι τώρα διόρθωση. Πάντως μέχρι πέρυσι δίναμε, και εγώ κι’ ο Γιώργος, την αριθμητική σχέση μεταξύ μάζας-βάρους.
3. Αναγνώριση σχέσεων (αναλογίας, αντίστροφης αναλογίας, αντιστρόφου τετραγώνου) μεταξύ φυσικών παραμέτρων σε υποθετικά ηλεκτροστατικά περιβάλλοντα. Δεν ξέρω την ανταπόκριση των μαθητών, αλλά βλέποντας και το ερώτημα, μου φάνηκε κάπως "πολύπλοκο". Σαν πολλούς στόχους να έχεις βάλει.
Η σχετικά θετική ανταπόκριση σε μεθοδολογικό ερώτημα στις Απολυτήριες Εξετάσεις 2017 ( Ερώτηση 7), ενδυνάμωσε τους διδακτικούς στόχους της φετινής προσέγγισης και προς την κατεύθυνση της μεθοδολογίας. Οι μέχρι τώρα διόρθωση δείχνει ότι υπήρξε το απαιτητικότερο, όπως προβλέπεις, ερώτημα αλλά με ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις. Αν ως μέτρο για την πλέον επιτυχή απάντηση (την περιγραφική 1α) θεωρηθεί το 100%, η μετάβαση από τη διανυσματική αναπαράσταση στην λεκτική περιγραφική έχει σχετική με το 1α επιτυχή αντιμετώπιση από το 32% των μαθητών, ενώ η μετάβαση από διανυσματική σε φορμαλιστική αναπαράσταση από το 40%. Τα στοιχεία προκύπτουν από το ½ τμήματα που έχω μέχρι τώρα διορθώσει.
Οι στόχοι τίθενται από μένα και από τη διάθεση των μαθητών, εκτιμώνται όμως όχι απ’ τις προθέσεις μου, αλλά από τα νούμερα της αξιολόγησης.
4. … περίμενα να εμφανιστεί και το φορτίο "είδωλο" με βάση πρόσφατη συζήτηση
Η παρακολούθηση των συζητήσεων στο ylikonet δίνουν καλές ιδέες, που αν μετασχηματιστούν, πλουτίζουν τα διδακτικά και αξιολογικά περιβάλλοντα στο Γυμνάσιο.
Διαπιστώνεις το αντίστροφο;
Δηλαδή οι όποιες καλές διδακτικές και αξιολογικές πρακτικές της χαμηλότερης βαθμίδας, μπολιάζουν καθόλου τις αντίστοιχες του Λυκείου;
Καλημέρα Γιώργο.
Σε ευχαριστώ πρώτα-πρώτα για την πρωινή επιμόρφωση!
Έψαξα και βρήκα και τι σημαίνει ο όρος "μπιχαβιοριστικά"
Όσο για το 4, δεν διαφωνώ, ούτε το είπα με αρνητική διάθεση.
Άλλωστε πάντα μπιχαβιοριστικά προχωράμε!!!
Καλημέρα Γιώργο ..Στο (1) χρειάζομαι διευκρινίσεις . Κατά τα άλλα θα τα δώσω σε μαθητές και θα βεβαιωθώ αν είναι τόσο δύσκολα όσο νομίζω.
Γιάννη καλημέρα,
το περιβάλλον με τα tape αφορά μια πειραματική δραστηριότητα που προτείνει ο Arons, όπου η τριβική ηλέκτριση συντελείται με το ξεκόλλημα. Πλεονέκτημά της είναι η ευκολία στη διαχείρισή της, η ισχυρή ηλέκτριση των υλικών που παράγει αποτελέσματα άτρωτα από την ατμοσφαιρική υγρασία την εποχή του Στατικού που είναι φθινοπωρινή. Το ερώτημα 1β, δηλαδή γιατί φορτίζονται ομόσημα τα tape της μίας περίπτωσης, σχετίζεται με ότι ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες με τη χρήση ακριβώς των ίδιων υλικών. Η καλύτερη επίδοση εξασφαλίζεται με τα tape της 3Μ, επειδή είναι σκληρά και δεν αναδιπλώνονται με το ξεκόλλημα.
Δεν είναι άσχετες με τη διδακτική και αξιολογική διαδικασία οι τεχνικές λεπτομέρειες με τις οποίες σε απασχολώ, αφού μέσω αυτών επιθυμώ εμφατικά να δηλώσω ότι το προτεινόμενο φύλλο εργασίας αξιολογεί ένα συγκεκριμένο μάθημα, στο οποίο οι έννοιες οικοδομήθηκαν με βάση τις περιγραφόμενες πειραματικές διατάξεις που εξελίχθηκαν μέσα στην τάξη και δεν φωτογραφήθηκαν μόνο για να περιγράψουν στους μαθητές εξωτικά αξιολογικά περιβάλλοντα, αλλά για να τους υπενθυμίσουν συσκευές και διαδικασίες που συντελέστηκαν.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο υλικό για να ελέγξεις τις υποθέσεις σου σχετικά με την “ευκολία” ή τη “δυσκολία” του αξιολογικού φύλλου.
Πάντως, αυτό το αξιολογικό φύλλο δεν κατασκευάστηκε για να είναι ούτε “εύκολο”, ούτε για να είναι “δύσκολο”, αλλά για να ελέγξει τι συντελέστηκε στην τάξη και αν οι μαθητές μπορούν να κάνουν μικρές αφαιρέσεις που στηρίζονται σε γνωστά φαινόμενα.
Δεν απογοητεύται ποτέ κανείς μελετώντας τη δουλειά σου. Πάντα έχεις και νέα και ευρηματικά παραδείγματα για να μας κεντρίσεις την προσοχή. Είναι σύμφωνο με τους στόχους σου, έχει ερωτήματα που θα αναγκάσουν τον μαθητή να σκεφτεί προκειμένου να απαντήσει και στα 7β και 8 να επεκτείνει τη γνώση του. μου άρεσαν ιδιαίτερα οι δρόμοι που ανοίγουν τα ερωτήματα 4β και 7β. Πιστεύω ότι είναι σωστό να ωθούμε τα παιδιά να σκεφτούν λίγο ποιο έξω από τα όρια τους.
Φίλε Γιώργο καλημέρα και συγχαρητήρια για το αξιολογικό φύλλο που μοιράστηκε μαζί μας!!!
Δείχνεις με αυτό το "δρόμο" και σε άλλους διδάσκοντες, που θέλουν να επιτύχουν υψηλούς διδακτικούς στόχους , με χρήση της πειραματικής διαδικασίας, που είναι στοχευμένη, και συμμετέχουν όλοι(!!!), αφού ξέρεις να τους γητεύεις!!
Παρακολούθησα το μάθημά σου στη Βιολογία Α' Γυμνασίου, και διαπίστωσα πολλά !!! Φυσικά στο τέλος της ώρας, ήσουν σχεδόν .. εξαντλημένος, αλλά το ..Γκόλ μετράει!
Εύγέ!!!!
Θανάση και Πρόδρομε,
τα καλά σας λόγια αδυνατίζουν το μήνυμα που εκπέμπετε,
ότι δηλαδή τα αξιολογικά τεστ κρίνουν τους μαθητές αλλά εξίσου και τις διδασκαλίες που συμμετείχαν.
Πρόδρομε,
θυμήσου τους δυο εξεταστικούς “μύθους” του Φυσικού της Αθήνας.
Αλεξόπουλος και Θεωρητική Φυσική.
Και οι δυο εξετάσεις ήταν “δύσκολες”.
Οι εξετάσεις του Αλεξόπουλου καλλιέργησαν τη διδακτική παράδοση του “Διδάσκειν Φυσική” από το 1950 ως το 1970, γιατί ακουμπούσαν σε ένα στιβαρό, ίσως ξεπερασμένο για το 1973, διδακτικό υπόστρωμα.
Οι εξετάσεις της Θεωρητικής Φυσικής, μετασχημάτισαν το «Εύρηκα!» που δικαιούται έστω και μια φορά να κραυγάσει ένας νέος μαθητευόμενος στη Φυσική, στο ευτελές «Πέρασα!», αφού η διδασκαλία ήταν "άδειο πουκάμισο".